ΕΕ: Η Επίτροπος Ενέργειας Καλεί Χώρες-Μέλη και Εταιρείες να Μην Συνάπτουν Νέα Συμβόλαια για Ρωσικό LNG

ΕΕ: Η Επίτροπος Ενέργειας Καλεί Χώρες-Μέλη και Εταιρείες να Μην Συνάπτουν Νέα Συμβόλαια για Ρωσικό LNG
του Δημήτρη Φάρου
Πεμ, 9 Μαρτίου 2023 - 14:02

Οι χώρες και οι εταιρείες της Ευρωπαϊκής Ένωσης δεν θα πρέπει να υπογράψουν νέες συμβάσεις για την αγορά ρωσικού LNG, στο πλαίσιο της προσπάθειας της ΕΕ να τερματίσει την ενεργειακή της εξάρτηση από τη Μόσχα, δήλωσε την Πέμπτη η Ευρωπαία Επίτροπος Ενέργειας. «Μπορούμε και πρέπει να απαλλαγούμε από το ρωσικό αέριο εντελώς το συντομότερο δυνατό, έχοντας πάντα κατά νου 

την ασφάλεια του εφοδιασμού μας», είπε η ΕΕ Κάντρι Σίμσον σε μια συνάντηση των ευρωβουλευτών την Πέμπτη, όπως μεταδίδει το Reuters.

«Ενθαρρύνω όλα τα κράτη-μέλη και όλες τις εταιρείες να σταματήσουν να αγοράζουν ρωσικό LNG και να μην υπογράφουν νέα συμβόλαια φυσικού αερίου με τη Ρωσία όταν λήξουν τα υπάρχοντα συμβόλαια», είπε η Σίμσον, προσθέτοντας ότι αυτό θα μπορούσε επίσης να καθησυχάσει άλλους προμηθευτές φυσικού αερίου με τους οποίους η ΕΕ προσπαθεί να διαπραγματευτεί συμφωνίες.

Υπενθυμίζεται ότι η Ρωσία περιόρισε τις προμήθειες φυσικού αερίου στην Ευρώπη πέρυσι μετά την εισβολή της στην Ουκρανία, επιδεινώνοντας την ενεργειακή κρίση που υφίστατο η ΕΕ ήδη από το καλοκαίρι του 2021, συμπιέζοντας τις προμήθειες και εκτοξεύοντας τις τιμές σε επίπεδα-ρεκόρ.

Η ΕΕ έχει δεσμευτεί να απεξαρτηθεί από τα ρωσικά ορυκτά καύσιμα έως το 2027 και ήδη πέρυσι αντικατέστησε περίπου τα δύο τρίτα του ρωσικού φυσικού αερίου.

Ωστόσο, ενώ η Μόσχα μείωσε τις ροές φυσικού αερίου στους αγωγούς, οι παραδόσεις ρωσικού υγροποιημένου φυσικού αερίου στην Ευρώπη αυξήθηκαν πέρυσι - στα 22 bcm, από περίπου 16 bcm το 2021, σύμφωνα με ανάλυση της ΕΕ που είδε το Reuters.Οι όγκοι LNG ήταν πολύ χαμηλότεροι από τα 155 bcm φυσικού αερίου που έστελνε η Μόσχα στην Ευρώπη ετησίως πριν από τον πόλεμο της Ουκρανίας.

Η Ευρώπη αντικατέστησε τους περισσότερους από αυτούς τους όγκους με LNG από εναλλακτικούς προμηθευτές όπως οι ΗΠΑ, όπως επίσης με ΑΠΕ και πολιτικές εξοικονόμησης ενέργειας.Καθώς οι χώρες της ΕΕ ξεκινούν τις προετοιμασίες για την εξασφάλιση του ενεργειακού εφοδιασμού για τον επόμενο χειμώνα, η Κάντρι Σίμσον δήλωσε ότι η Κομισιόν θα προτείνει στις χώρες της ΕΕ να επεκτείνουν, έως τον επόμενο χειμώνα, τον στόχο για προαιρετική μείωση της κατανάλωσης φυσικού αερίου κατά 15%.

Η ΕΕ φαίνεται ότι βρίσκεται σε καλό δρόμο για την επίτευξη του στόχου αυτόν τον χειμώνα, αφού μείωσε τη χρήση φυσικού αερίου κατά 19,3% από τον Αύγουστο έως τον Ιανουάριο, σε σύγκριση με τα τελευταία χρόνια.Ωστόσο, αν και η Ευρώπη φαίνεται να έχει αποφύγει τις έντονες ελλείψεις ενέργειας αυτόν τον χειμώνα, η ενεργειακή ασφάλεια της ηπείρου παραμένει ευαίσθητη.

Η Ρωσία εξακολουθεί να στέλνει μικρές ποσότητες φυσικού αερίου στην Ευρώπη μέσω αγωγών μέσω της Ουκρανίας, που αναμένεται να φτάσει συνολικά τα 20 δισεκατομμύρια κυβικά μέτρα φέτος, εάν οι τρέχουσες ροές παραμείνουν σταθερές. Ο Διεθνής Οργανισμός Ενέργειας έχει προειδοποιήσει ότι, εάν η Μόσχα διέκοπτε αυτές τις παραδόσεις, η Κίνα αγόραζε περισσότερο LNG από τις παγκόσμιες αγορές και ο επόμενος χειμώνας ήταν ασυνήθιστα κρύος, η Ευρώπη πιθανόν να αντιμετώπιζε ελλείψεις καυσίμων, γεγονός που καθιστά ζωτικής σημασίας το να συνεχίσουν οι κυβερνήσεις τις προσπάθειες για εξοικονόμηση ενέργειας και ενίσχυση των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας.