"Σε ένα σύνθετο περιβάλλον η ΔΕΗ κατέγραψε, το έτος 2022, αξιόλογες επιδόσεις και αναμένουμε η Enel Romania να προσθέσει σημαντική διασπορά στις δραστηριότητες του Ομίλου. Με την ολοκλήρωση της ενσωμάτωσης, τα στοιχεία ενεργητικού της Ρουμανίας θα έχουν θετική επίπτωση στο επιχειρηματικό προφίλ ρίσκου της ΔΕΗ." Αυτά είναι τα πρώτα σχόλια της S&P για το deal της ΔΕΗ, την οποία προβιβάζει στη βαθμίδα 'BB' ως προς την πιστοληπτική ικανότητά της, αμέσως μετά την επιβεβαίωση της εξαγοράς της Enel Romania.

Ειδικότερα, η S&P αναφέρει πως η ενσωμάτωση της ρυθμιζόμενης δραστηριότητας (περίπου 50% επί του συνολικού EBITDA) και τα πλεονεκτήματα της σχετικής διασποράς ευνοούν σε κάποιο βαθμό την ανταγωνιστική θέση της ΔΕΗ, ενώ το ρίσκο να μην υλοποιηθεί άμεσα το σχέδιο μιας τόσο σημαντικής εξαγοράς περιορίζεται εν μέρει από το γεγονός ότι ο Διευθύνων Σύμβουλος της ΔΕΗ υπήρξε παλαιότερα,  CEO της Enel Romania.

Επίσης, τονίζεται πως η συναλλαγή προσφέρει έκθεση σε διαφορετικό μείγμα παραγωγής και κατανάλωσης ενέργειας, ένα εξαιρετικά διευρυμένο χαρτοφυλάκιο οικιακών πελατών καθώς και έκθεση σε ένα διαφορετικό ρυθμιστικό πλαίσιο, που είναι σε θέση να μειώσει θετικά το προφίλ κινδύνου του Ομίλου και ενδεχομένως να βελτιώσει τις δραστηριότητες διαχείρισης ενέργειας.

Η ΔΕΗ, συνεχίζει η S&P διαθέτει επαρκή ρευστότητα για να χρηματοδοτήσει την εξαγορά, αφού έχει ήδη εξασφαλίσει μακροπρόθεσμο δάνειο ύψους περίπου 500 εκατ. ευρώ. 

Επίσης, στα θετικά συμπερολαμβάνει το γεγονός ότι η διοικητική ομάδα της ΔΕΗ είναι σχετικά νέα ηλικιακά και έχει ήδη δείξει έμπρακτα αποτελέσματα στη μείωση του ρίσκου από τις δραστηριότητες της επιχείρησης, ιδίως σε ότι αφορά στη διαχείριση της σημαντικής μεταβλητότητας της ενεργειακής αγοράς, τη διαχείριση των απαιτήσεων και την επίτευξη των βασικών στόχων που τίθενται από το νέο ενεργειακό σχέδιο. 

Τέλος, αναφέρει πως οι δραστηριότητες του Δικτύου Διανομής ( ήτοι το 50% του EBITDA της Enel Romania) έχει διαχειρίσιμο ρίσκο, καθώς ο διεθνής οίκος αξιολόγησης πιστοληπτικής ικανότητας εκτιμά ότι το ρυθμιστικό πλαίσιο της Ρουμανίας δεν παρουσιάζει μεγάλες διαφορές από το αντίστοιχο ελληνικό. 

Από την πλευρά της η Fitch σχολίασε πως η αξιολόγηση της ΔΕΗ στην βαθμίδα «b+» Standalone Credit Profile (SCP), αμέσως μετά την εξαγορά της Enel Romania αντανακλά την ανθεκτικότητα στις επιδόσεις των ταμειακών ροών, που προκύπτουν και το επικαιροποιημένο επιχειρησιακό σχέδιο για το 2022-2025.  

Το καθετοποιημένο παραγωγικό μοντέλο και η αυξανόμενη συνεισφορά από ΑΠΕ θα βοηθήσουν στη σταδιακή μείωση των κινδύνων από την μεταβλητότητα στη χονδρική αγορά και στις συνεχιζόμενες παρεμβάσεις στην αγορά ενέργειας στην Ελλάδα και Ρουμανία, συνεχίζει ο οίκος. 

Τέλος, αναφέρει πως η συναλλαγή θα επισπεύσει τη δυναμικότητα των ΑΠΕ και θα προσθέσει γεωγραφική διασπορά στην ΔΕΗ, ενισχύοντας τις πηγές των ρυθμιζόμενων και ημι-ρυθμιζόμενων ταμειακών ροών και κερδοφορίας.