Οι ΗΠΑ Αξιοποιούν Μεγάλους Εμπορικούς Οίκους για Διακίνηση Ρωσικού Πετρελαίου σε Περιορισμένες Τιμές

Οι ΗΠΑ Αξιοποιούν Μεγάλους Εμπορικούς Οίκους για Διακίνηση Ρωσικού Πετρελαίου σε Περιορισμένες Τιμές
energia.gr
Παρ, 10 Μαρτίου 2023 - 13:56

Οι ΗΠΑ έχουν παροτρύνει κατ' ιδίαν ορισμένους από τους μεγαλύτερους διακινητές εμπορευμάτων στον κόσμο να αποβάλουν τις ανησυχίες τους σχετικά με τη μεταφορά ρωσικού πετρελαίου με περιορισμένες τιμές, σε μια προσπάθεια να διατηρήσουν τις προμήθειες σταθερές και να ανακτήσουν κάποια εποπτεία των εξαγωγών της Μόσχας. Αξιωματούχοι 

του Υπουργείου Οικονομικών των ΗΠΑ συναντήθηκαν με στελέχη και εμπόρους της Trafigura και της Gunvor μεταξύ άλλων, ανέφεραν άτομα που γνωρίζουν τις συνομιλίες, σύμφωνα με τους FT και προσέφεραν διαβεβαιώσεις σχετικά με την επέκταση του ρόλου τους στο εμπόριο ρωσικού αργού και καυσίμων χωρίς να παραβιάζουν τους δυτικούς περιορισμούς.

Ενώ η Ουάσινγκτον δεν αντιτάχθηκε ποτέ στην εμπορία ρωσικού πετρελαίου στο πλαίσιο των συμφωνηθέντων από την G7 περιορισμών των τιμών, οι μεγαλύτεροι ανεξάρτητοι έμποροι πετρελαίου ήταν επιφυλακτικοί απέναντι στην αγορά. "Μας ενθάρρυναν ενεργά οι Αμερικανοί . . να συμμετάσχουμε και πάλι στη διακίνηση του πετρελαίου", δήλωσε ένας έμπορος που μίλησε με το υπουργείο Οικονομικών.

Οι διαβεβαιώσεις των ΗΠΑ, που δόθηκαν σε συναντήσεις με κορυφαίους ανεξάρτητους εμπόρους πετρελαίου τις τελευταίες εβδομάδες, έρχονται καθώς η Ρωσία έχει απειλήσει να μειώσει τις προμήθειες πετρελαίου αυτόν τον μήνα, αφού οι δυτικές δυνάμεις αύξησαν την υποστήριξη προς την Ουκρανία.

Η κυβέρνηση Μπάιντεν ηγήθηκε της προσπάθειας της G7 για την επιβολή ανώτατου ορίου τιμών προκειμένου να συμπιεστούν τα ενεργειακά έσοδα του Βλαντιμίρ Πούτιν. Αλλά προσπάθησε επίσης να διατηρήσει τη ροή του ρωσικού πετρελαίου στις διεθνείς αγορές, φοβούμενη τις επιπτώσεις από την κατάρρευση των προμηθειών από έναν από τους κορυφαίους εξαγωγείς ενέργειας στον κόσμο.

"Εναπόκειται στις επιμέρους εταιρείες να λάβουν τις δικές τους αποφάσεις. Στόχος μας είναι να επικοινωνήσουμε τι επιτρέπεται στο πλαίσιο της αρχιτεκτονικής του ανώτατου ορίου τιμών", δήλωσε ένας αξιωματούχος της κυβέρνησης Μπάιντεν, προσθέτοντας ότι οι συζητήσεις επικεντρώθηκαν στη δομή της αγοράς.

Οι έμποροι παγκοσμίως, συμπεριλαμβανομένων των Trafigura, Vitol και Gunvor, έχουν τερματίσει τις περισσότερες ή όλες τις ρωσικές δραστηριότητές τους μετά την πλήρους κλίμακας εισβολή στην Ουκρανία. Οι όμιλοι φοβήθηκαν δημόσιες αντιδράσεις ή απώλεια της υποστήριξης από τις τράπεζες στις οποίες βασίζονται για τη χρηματοδότηση των εκατομμυρίων βαρελιών που μεταφέρουν παγκοσμίως κάθε μέρα.

Αλλά αυτό έχει αφήσει τη Ρωσία να εξαρτάται όλο και περισσότερο από μικρότερους εμπορικούς οίκους για να μεταφέρει το πετρέλαιό της σε νέες αγορές στην Ασία. Υπάρχουν αυξανόμενες ανησυχίες σχετικά με την ασφάλεια των παλαιότερων δεξαμενόπλοιων που χρησιμοποιούνται, χωρίς δυτική ασφάλιση ή ναυτιλιακές υπηρεσίες, σε ένα όλο και πιο αδιαφανές εμπόριο.

Οι συνομιλίες της κυβέρνησης Μπάιντεν με τους δυτικούς εμπόρους για τη μεταφορά περισσότερου ρωσικού πετρελαίου απεικονίζουν το λεπτό σχοινί για τον Λευκό Οίκο και την G7, καθώς προσπαθούν να μειώσουν τα έσοδα του Κρεμλίνου από το πετρέλαιο χωρίς να διαταράξουν την αγορά.

"Ένας από τους στόχους του ανώτατου ορίου τιμών είναι να διασφαλιστεί ότι το πετρέλαιο θα παραμείνει στην αγορά, αν και σε χαμηλότερη τιμή, ώστε να στερηθεί το Κρεμλίνο τα έσοδα", δήλωσε ένας δεύτερος αξιωματούχος της αμερικανικής κυβέρνησης. "Μας ενθαρρύνει το γεγονός ότι οι αγορές πετρελαίου έχουν πράγματι παραμείνει σταθερές τους τελευταίους μήνες, παρά το γεγονός ότι τα ρωσικά έσοδα έχουν μειωθεί κατά 60% από την εισβολή".

Ορισμένες από τις συζητήσεις μεταξύ αξιωματούχων του Υπουργείου Οικονομικών και εμπόρων έγιναν κατά τη διάρκεια του ενεργειακού συνεδρίου CERAWeek στο Χιούστον αυτή την εβδομάδα. Η Ελίζαμπεθ Ρόζενμπεργκ, βοηθός υπουργού για τη χρηματοδότηση της τρομοκρατίας και τα οικονομικά εγκλήματα, ήταν μεταξύ της ομάδας των αξιωματούχων του Υπουργείου Οικονομικών στο Χιούστον.

Τον Δεκέμβριο, η G7 εισήγαγε ανώτατο όριο τιμών για το ρωσικό πετρέλαιο στα 60 δολάρια το βαρέλι, το οποίο ίσχυε για τους εμπόρους που χρησιμοποιούν δυτικές υπηρεσίες, όπως η θαλάσσια ασφάλιση, όταν μεταφέρουν τα βαρέλια της Μόσχας.

Οι περισσότερες χώρες της G7 και η ΕΕ έχουν επίσης απαγορεύσει την εισαγωγή θαλάσσιων φορτίων ρωσικού πετρελαίου. Ωστόσο, οι πωλήσεις σε άλλες χώρες παραμένουν επιτρεπτές. Η Ινδία, η Κίνα και η Τουρκία έχουν αυξήσει τις εισαγωγές ρωσικού πετρελαίου τους τελευταίους μήνες.

Ενώ οι έμποροι ρωσικού πετρελαίου υπό το καθεστώς της G7 υποχρεούνται να παρέχουν βεβαιώσεις που αποδεικνύουν ότι τα βαρέλια είχαν αγοραστεί στην ανώτατη ή χαμηλότερη τιμή, οι έμποροι δήλωσαν ότι η επιβολή της νομοθεσίας από τις ΗΠΑ ήταν σχετικά χαλαρή.

"Οι Αμερικανοί θέλουν πραγματικά να κινηθεί", δήλωσε ένας έμπορος, αναφερόμενος στο ρωσικό πετρέλαιο.

Αλλά οι δυτικοί έμποροι εμπορευμάτων και οι δανείζουσες τράπεζες, οι οποίες παρέχουν δισεκατομμύρια δολάρια σε πιστωτικές γραμμές και άλλες χρηματοδοτήσεις, διστάζουν λόγω των κινδύνων για τη φήμη τους να συμβάλουν στη χρηματοδότηση της πολεμικής μηχανής του Πούτιν.
"Οι τράπεζες είναι ένα σημαντικό σημείο εμπλοκής", δήλωσε ένας σύμβουλος εμπορικού οίκου. "Οι έμποροι γνωρίζουν ότι οι κανόνες τους επιτρέπουν να εμπορεύονται ρωσικό πετρέλαιο υπό τις κατάλληλες συνθήκες, αλλά είναι πραγματικά τόσο ελκυστικό με όλους τους πιθανούς κινδύνους;"

Εμπορικοί οίκοι, όπως η Vitol, η Glencore και η Trafigura, κάποτε ανταγωνίζονταν για το δικαίωμα να εξάγουν τα βαρέλια της Ρωσίας, φλερτάροντας επιθετικά τον σύμμαχο του Πούτιν Ιγκόρ Σέτσιν, επικεφαλής του κρατικού πετρελαϊκού πρωταθλητή της Ρωσίας Rosneft, ακόμη και τον ίδιο τον Ρώσο πρόεδρο.

Πολλοί από τους μεγάλους εμπόρους εμπορευμάτων βρέθηκαν στο στόχαστρο της αμερικανικής δικαιοσύνης στο πρόσφατο παρελθόν, αντιμετωπίζοντας πρόστιμα και έρευνες για υποτιθέμενη δωροδοκία και άλλες πρακτικές διαφθοράς σε αναπτυσσόμενες χώρες.

Το Στέιτ Ντιπάρτμεντ των ΗΠΑ το 2014 ισχυρίστηκε ότι ο Πούτιν μπορεί να έχει "πρόσβαση στα κεφάλαια της Gunvor", καθώς επέβαλε κυρώσεις στον συνιδρυτή της Γκενάντι Τιμτσένκο, στενό συνεργάτη του Ρώσου προέδρου. Η Gunvor έχει αρνηθεί σθεναρά τον ισχυρισμό και έχει περάσει μεγάλο μέρος της τελευταίας δεκαετίας από τότε που ο Τιμτσένκο έφυγε από την εταιρεία διαφοροποιώντας τις δραστηριότητές της από το ρωσικό πετρέλαιο.

Ν. Παλ.