Νέο Ψαλίδι 11,7% στην Κατανάλωση Ενέργειας στην Ε.Ε. – Τί Προβλέπει η Προσωρινή Συμφωνία  

Νέο Ψαλίδι 11,7% στην Κατανάλωση Ενέργειας στην Ε.Ε. – Τί Προβλέπει η Προσωρινή Συμφωνία
του Αδάμ Αδαμόπουλου
Παρ, 10 Μαρτίου 2023 - 14:47

Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και η Προεδρία του Συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης κατέληξαν το πρωί  σε προσωρινή πολιτική συμφωνία για τη μείωση της τελικής κατανάλωσης ενέργειας σε επίπεδο ΕΕ κατά 11,7% το 2030 σε σύγκριση με την προβλεπόμενη κατανάλωση. «Αυτό μεταφράζεται σε ένα ανώτερο όριο 763 εκατομμυρίων τόνων ισοδύναμου πετρελαίου για την τελική ενεργειακή κατανάλωση και 993 εκατομμυρίων τόνων ισοδύναμου πετρελαίου για την πρωτογενή κατανάλωση ενέργειας», αναφέρει η σχετική ανακοίνωση.

 

 

Τα κράτη -μέλη της Ε.Ε. θα επωφεληθούν από την ευελιξία για την επίτευξη του στόχου, ανέφερε το Συμβούλιο της Ε.Ε. σε ανακοίνωσή του. Σύμφωνα με την προσωρινή συμφωνία, η Ε.Ε. πρέπει να αντιμετωπίσει συλλογικά την τελική κατανάλωση ενέργειας ώστε αυτή να μειωθεί κατά τουλάχιστον 11,7% το 2030, σε σύγκριση με τις προβλέψεις σχετικά με την κατανάλωση ενέργειας για το 2030, που διατυπώθηκαν το 2020.

"Το όριο για την τελική κατανάλωση θα είναι δεσμευτικό για τα κράτη -μέλη σε συλλογικό επίπεδο, ενώ ο στόχος για την πρωτογενή κατανάλωση ενέργειας θα είναι ενδεικτικός", ανέφερε το Συμβούλιο.

Όλα τα κράτη -μέλη της Ε.Ε. θα συμβάλουν στις προσπάθειες μείωσης της κατανάλωσης ενέργειας, υιοθετώντας ενδεικτικούς εθνικούς στόχους οι οποίοι αναμένεται να επικαιροποιηθούν και να παρουσιαστούν κατά το τρέχον όσο και κατά το επόμενο έτος.

Η συμφωνία που επιτεύχθηκε θα πρέπει να εγκριθεί από τις επιτροπές του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης και να εγκριθεί επίσημα ώστε να μπορεί να τεθεί σε ισχύ.

Η νέα συμφωνία εντάσσεται στο πνεύμα των φιλοδοξιών της Ένωσης να πετύχει συνθήκες  μηδενικής κατανάλωσης ενέργειας έως το 2050. Η Ε.Ε. στοχεύει στη μείωση της ενεργειακής της κατανάλωσης και στην επιτάχυνση της εξάπλωσης των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, προκειμένου να μειώσει την εξάρτησή της από τα ορυκτά καύσιμα. Ο περιορισμός της εξάρτησης από τις εισαγωγές ορυκτών καυσίμων απέκτησε ακόμ μεγαλύτερη σημασία για την Ε.Ε. μετά τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία, που ώθησε την ευρωπαϊκή ηγεσία να απαγορεύσει τις εισαγωγές ρωσικού πετρελαίου από θαλάσσης και να εργάζεται προκειμένου να διακόψει τις εισαγωγές ρωσικού φυσικού αερίου.

Η Ε.Ε. πέτυχε να υπερβεί το στόχο της για τη μείωση της ζήτησης φυσικού αερίου σε αυτή την χειμερινή περίοδο όπως έδειξαν τα στοιχεία της Eurostat που δημοσιοποιήθηκαν τον περασμένο μήνα. Σύμφωνα με αυτά, η χειμερινή ζήτηση στις χώρες-μέλη της Ε.Ε. είχε μειωθεί σε πσσοστό 19,3% σε σύγκριση με το μέσο όρο της τελευταίας πενταετίας, και ξεπέρασε το στόχο του 15% που είχε θέσει αρχικά προκειμένου να αντιμετωπίσει πιθανές σοβαρές ελλείψεις την κρίσιμη φετινή χειμερινή περίοδο.

Η κατανάλωση φυσικού αερίου στις ευρωπαϊκές χώρες-μέλη του ΟΟΣΑ εκτιμάται ότι μειώθηκε κατά 13% το 2022. Ήταν η πιο απότομη μείωσή της σε απόλυτους όρους στα χρονικά όπως ανέφερε ο Διεθνής Οργανισμός Ενέργειας στην τριμηνιαία έκθεσή του για το φυσικό αέριο που κυκλοφόρησε την περασμένη εβδομάδα.