Στάσσης Προς Αναλυτές: Μεγάλη Ευκαιρία και με Δίκαιη Αποτίμηση η Εξαγορά της Enel Romania

Στάσσης Προς Αναλυτές: Μεγάλη Ευκαιρία και με Δίκαιη Αποτίμηση η Εξαγορά της Enel Romania
του Αδάμ Αδαμόπουλου
Παρ, 10 Μαρτίου 2023 - 15:12

Η συμφωνία της ΔΕΗ  για την εξαγορά της Enel Ρουμανίας έγινε αποδεκτή με εύσημα, τόσο από τους οίκους αξιολόγησης όσο και από την χρηματιστηριακή αγορά. Τα μέλη του ΔΣ της ΔΕΗ και ο Διευθύνων Σύμβουλος της Επιχείρησης, Γιώργος Στάσσης, μιλώντας στην τηλεδιάσκεψη  των αναλυτών, στο οποίο συμμετείχαν 170 άτομα, ανέφερε ότι η εξαγορά της ENEL Ρουμανίας έγινε σε δίκαιη αποτίμηση για να προσθέσει ότι δεν βρίσκεις, σήμερα, εύκολα δίκτυα προς πώληση στην Ευρώπη.

Ο επικεφαλής της ΔΕΗ είπε συγκεκριμένα ότι η Επιχείρηση επέλεξε την εξαγορά μιας καθετοποιημένης εταιρείας, επειδή δεν υπάρχουν πολλές παρόμοιες ευκαιρίες στην Ε.Ε. δικτύων προς πώληση.

Υποστήριξε επίσης, ότι το ρίσκο είναι απολύτως διαχειρίσιμο, αφού η Ρουμανία είναι  χώρα-μέλος της Ε.Ε., που διαθέτει ρυθμιστικό πλαίσιο, παρόμοιο με εκείνο της Ελλάδας και εκτίμησε ότι η συναλλαγή θα έχει κλείσει μετά το καλοκαίρι του 2023.

Όπως εξήγησε, ήταν η ραγδαία μείωση του καθαρού δανεισμού της ΔΕΗ κατά 1,2 δισ. ευρώ στο 1,4 δισ, από 2,6 δισ, ευρώ τον Σεπτέμβριο του 2022, κατά το περασμένο έτος, που της επέτρεψε να βρει τη ρευστότητα που απαιτούταν και της έδωσε τα περιθώρια που χρειαζόταν ώστε να προχωρήσει στο deal. Εν προκειμένω από 2,6 δισ ευρώ τον Σεπτέμβριο, ο δανεισμός του ομίλου μειώθηκε στο 1,4 δισ ευρώ τον Δεκέμβριο του 2022. 

Αυτό έγινε δυνατό χάρη στην πτώση των τιμών του φυσικού αερίου και την απελευθέρωση ρευστότητας που είχε τοποθετήσει η ΔΕΗ ως ενέχυρο για την εξασφάλιση συμβολαίων αντιστάθμισης. Όταν επομένως, η τιμή του φ. αερίου άρχισε να πέφτει, η ΔΕΗ δεν χρειαζόταν τόσα πολλά κεφάλαια ως ενέχυρο για να διασφαλίσει συμβόλαια hedging, και επομένως απορρόφησε τη ρευστότητα που είχε δεσμεύσει. 

Η εξαγορά θα χρηματοδοτηθεί κατά 800 εκατ. ευρώ μέσω δανεισμού, με το υπόλοιπο ποσό να καλύπτεται από ίδια κεφάλαια της Επιχείρησης.

Τέλος, ο κ. Στάσσης υποστήριξε ότι από χρηματοοικονομικής πλευράς, η εξαγορά είναι “credit neutral” για την ΔΕΗ και αυτό το αναφέρουν και οι διεθνείς οίκοι αξιολόγησης. Ειπώθηκε τέλος ότι η ισχύς των νέων έργων αυξήθηκε σημαντικά, στα 15 GW, και ότι οι επενδύσεις στην Ελλάδα θα συνεχιστούν.