Τα φωτοβολταϊκά θα ηγηθούν της ενεργειακής μετάβασης στη Μαλαισία και θα μπορούσαν να φτάσουν τα 153 GW εγκατεστημένης ισχύος μέχρι το 2050. Αυτό αναφέρεται σε έκθεση του Διεθνούς Οργανισμού Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας (IRENA) και του Υπουργείου Φυσικών Πόρων, Περιβάλλοντος και Κλιματικής Αλλαγής της Μαλαισίας σχετικά με την ενεργειακή μετάβαση της Μαλαισίας,

μιας χώρας με "τεράστιο ανεκμετάλλευτο" δυναμικό ανανεώσιμων πηγών ενέργειας με σχεδόν 337GW μόνο για τα ηλιακά φωτοβολταϊκά.

Μέχρι το τέλος της δεκαετίας, θα απαιτηθούν επενδύσεις ύψους 10,8 δισεκατομμυρίων δολαρίων ΗΠΑ για την εγκατάσταση έως και 17GW ηλιακής φωτοβολταϊκής ισχύος, δεκαπλάσια αύξηση από το 1,7GW της συνολικής ηλιακής φωτοβολταϊκής ισχύος που θα εγκατασταθεί έως το 2021. Το δίκτυο θα χρειαστεί επίσης να αναβαθμιστεί με επένδυση 8 δισεκατομμυρίων δολαρίων ΗΠΑ έως το 2030 για να εξασφαλιστεί καλύτερη ευελιξία του συστήματος.

Προκειμένου να επιτύχει την ενεργειακή μετάβαση έως το 2050, η χώρα θα χρειαστεί επενδύσεις ύψους τουλάχιστον 375 δισ. δολαρίων ΗΠΑ, εκ των οποίων το 70% θα κατευθυνθεί στον τομέα της ενέργειας και στη βελτίωση του δικτύου.

Στο καλύτερο σενάριο - στο στόχο του 1,5C με 100% ανανεώσιμες πηγές ενέργειας - η Μαλαισία θα είναι σε θέση να επιτύχει μέσο ρυθμό κατασκευής σχεδόν 5 GW ηλιακών φωτοβολταϊκών ετησίως έως το 2050. Η ενσωμάτωση ενός τόσο υψηλού μεριδίου μεταβλητής ενέργειας από ανανεώσιμες πηγές θα απαιτούσε μεγαλύτερη ευελιξία του συστήματος ηλεκτρικής ενέργειας, επέκταση της μεταφοράς και αποθήκευση ενέργειας.