«Κλάδο Ελαίας» προς την ΕΕ Τείνει η Υπουργός Ενέργειας των ΗΠΑ Αναφορικά με τις Επιδοτήσεις στην Καθαρή Ενέργεια

«Κλάδο Ελαίας» προς την ΕΕ Τείνει η Υπουργός Ενέργειας των ΗΠΑ Αναφορικά με τις Επιδοτήσεις στην Καθαρή Ενέργεια
του Δημήτρη Φάρου
Δευ, 13 Μαρτίου 2023 - 14:03

Η υπουργός Ενέργειας των ΗΠΑ Τζένιφερ Γκράνχολμ προσπάθησε να αμβλύνει τις εμπορικές εντάσεις της χώρας της με την ΕΕ στον τομέα της καθαρής ενέργειας με την ΕΕ, λέγοντας ότι η κυβέρνηση Μπάιντεν επιδιώκει να δημιουργήσει αλυσίδες εφοδιασμού με «χώρες των οποίων τις αξίες μοιραζόμαστε»

Όπως ανέφερε, ΗΠΑ και ΕΕ συζητούν για μια συμφωνία τύπου ελεύθερου εμπορίου γύρω από την καθαρή τεχνολογία, η οποία θα μπορούσε να κατευνάσει τις ανησυχίες της Ευρώπης ότι τα 369 δισ. δολάρια που παρέχει η Ουάσιγκτον σε νέες επιδοτήσεις σε ενεργειακές επενδύσεις χαμηλών εκπομπών άνθρακα θα απομυζούσαν ευρωπαϊκά κεφάλαια προς όφελός της.

«Αυτή είναι μια από τις συζητήσεις που γνωρίζω ότι έχει η διοίκηση», δήλωσε η Γκρένχολμ στους Financial Times σε συνέντευξή της στο Χιούστον του Τέξας την περασμένη Πέμπτη. Και πρόσθεσε: «Δεν θέλουμε να δούμε κανένα εμπορικό ανταγωνισμό. Και συζητάμε με τους ομολόγους μας στην ΕΕ σχετικά με το πώς θα βεβαιωθούμε ότι μπορούμε να το κάνουμε αυτό με έναν τρόπο που να ανταποκρίνεται σε όλους».

Τα σχόλια του Γκράνχολμ ήρθαν ώρες αφότου η ΕΕ χαλάρωσε τη νομοθεσία στον τομέα των κρατικών ενισχύσεων, επιτρέποντας στα κράτη μέλη να παράσχουν επιδοτήσεις εάν υπάρχει κίνδυνος εκτροπής των επενδύσεων εκτός της Ένωσης.

Ο νόμος για τη μείωση του πληθωρισμού των ΗΠΑ (IRA), που ψηφίστηκε πέρυσι, περιλαμβάνει φορολογικές πιστώσεις αξίας 369 δισεκατομμυρίων δολαρίων, δάνεια και επιχορηγήσεις που έχουν σχεδιαστεί για την τόνωση των επενδύσεων στην καθαρή τεχνολογία και την επίτευξη του στόχου του Προέδρου Τζο Μπάιντεν για μείωση στο μισό των εκπομπών άνθρακα στις ΗΠΑ έως το 2030.Ωστόσο, η κλίμακα των επιδοτήσεων έχει προκαλέσει φόβους για νέο εμπορικό πόλεμο, με τον πρόεδρο της Γαλλίας Εμανουέλ Μακρόν να προειδοποιεί ότι ο IRA απειλεί να «κατακερματίσει τη Δύση».

Οι Ευρωπαίοι ανησυχούν, επίσης, από αυτό που θεωρούν ότι είναι μια επιθετική ώθηση από τις Πολιτείες των ΗΠΑ με στόχο να προσελκύσουν επενδύσεις από την ΕΕ, συμπεριλαμβανομένων τεράστιων επιδοτήσεων για εταιρείες που μεταφέρουν μεταποιητικές εργασίες στη χώρα.Τον περασμένο μήνα, ο Τζον Ποντέστα, ο αξιωματούχος της κυβέρνησης Μπάιντεν που είναι υπεύθυνος για την εφαρμογή του νόμου IRA, είπε, σε μια συνέντευξη στους FT, ότι οι ΗΠΑ δεν θα ζητήσουν «καμία συγγνώμη» για την προτεραιότητα στις αμερικανικές θέσεις εργασίας καθώς προσπαθούν να πάρουν τον έλεγχο των παγκόσμιων αλυσίδων εφοδιασμού καθαρής ενέργειας

.Ωστόσο, την Παρασκευή, ο Μπάιντεν και η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, συζήτησαν για τη συνεργασία στην αλυσίδα εφοδιασμού των κρίσιμων ορυκτών σε συνάντηση που είχαν στον Λευκό Οίκο.

Εκεί, συμφώνησαν, στην Ουάσιγκτον, να ξεκινήσουν αμέσως «διαπραγματεύσεις για τα κίνητρα επενδύσεων για καθαρή ενέργεια και να συντονίσουν τα αντίστοιχα προγράμματα βοήθειας, ώστε οι δυο πλευρές να αλληλοενισχύονται και να μην ανταγωνίζονται μεταξύ τους σε έναν αγώνα που θα ωφελούσε μόνο ιδιωτικά συμφέροντα». «Σκοπεύουμε να ξεκινήσουμε τις διαπραγματεύσεις για μια συμφωνία για κρίσιμα ορυκτά χωρίς καθυστέρηση», αναφέρεται στην κοινή δήλωση της Προέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και των ΗΠΑ, που αφορά στα ορυκτά για την παραγωγή μπαταριών ηλεκτρικών αυτοκινήτωνΕπί τάπητος βρέθηκαν, επίσης, οικονομικά και εμπορικά ζητήματα:  επίτευξη συμφωνίας που θα αποφεύγει έναν πόλεμο επιδοτήσεων μεταξύ των δύο υπερατλαντικών εταίρων για πράσινες επενδύσεις, ο πόλεμος στην Ουκρανία και η πιθανότητα επιβολής κυρώσεων σε τρίτες χώρες που βοηθούν τη Ρωσία.Η Γκράνχολμ, στη συνέντευξή της στην αμερικανική εφημερίδα μια μέρα πριν, είχε δηλώσει ότι οι ΗΠΑ επιδιώκουν να οικοδομήσουν μια «ραχοκοκαλιά» της μεταποίησης για να αντιστρέψουν δεκαετίες αποβιομηχάνισης και να σπάσουν την εξάρτηση από την Κίνα.

Αλλά, όπως υπογράμμισε, οι σύμμαχοι δεν θα αποκλειστούν.«Θέλουμε να «φιλοξενήσουμε» μερικά από αυτά – θέλουμε να έχουμε μια αλυσίδα εφοδιασμού που να είναι ισχυρή με τους συμμάχους μας και με χώρες των οποίων τις αξίες μοιραζόμαστε.

Αυτός είναι ένας άλλος λόγος για τον οποίο κάνουμε αυτές τις συζητήσεις με τους συμμάχους μας για να βεβαιωθούμε ότι είμαστε σε θέση να προχωρήσουμε με ταχύτητα και να συνεχίσουμε να χτίζουμε αυτή τη ραχοκοκαλιά», όπως σημείωσε.Ενώ ο IRA έχει ήδη προκαλέσει μια εισροή έργων και δεσμεύσεων δαπανών, ορισμένοι προγραμματιστές καθαρής τεχνολογίας έχουν προειδοποιήσει ότι η προσπάθεια εξάλειψης της Κίνας από τις αλυσίδες εφοδιασμού θα επιβραδύνει την ανάπτυξη.

Οι εγκαταστάσεις μονάδων ηλιακής ενέργειας στις ΗΠΑ το 2022 σημείωσαν πτώση για πρώτη φορά από το 2018, αφού οι έρευνες για την παραβίαση των δασμών και τις κατασχέσεις προϊόντων που συνδέονται με καταναγκαστική εργασία στην Κίνα περιόρισαν την προσφορά φωτοβολταϊκών πάνελ.

Η Κίνα κυριαρχεί, επίσης, στην επεξεργασία λιθίου που είναι απαραίτητη στην προσπάθεια των ΗΠΑ να εξηλεκτρίσουν το σύστημα μεταφοράς τους με αυτοκίνητα που λειτουργούν με μπαταρίες. Οι ΗΠΑ μπορεί να χρειαστεί να εισάγουν λίθιο μέχρι το 2030, παραδέχθηκε η Γκράνχολμ, «αλλά όχι από την Κίνα. . . τουλάχιστον ο στόχος είναι να μην το κάνουμε», πρόσθεσε η Αμερικανίδα Υπουργός Ενέργειας.