Η Saudi Aramco ανακοίνωσε κέρδη ρεκόρ 161 δισεκατομμυρίων δολαρίων το 2022 και αύξησε την τριμηνιαία πληρωμή μέρισμα της προς τους μετόχους της κατά 20 δισεκατομμύρια δολάρια, καθώς η κρατική εταιρεία πετρελαίου της Σ. Αραβίας αύξησε αλματωδώς τις εισπράξεις της σε μια ταραχώδη χρονιά για τις αγορές ενέργειας. Ο παραγωγός της Σαουδικής Αραβίας δήλωσε την Κυριακή ότι πούλησε περισσότερο πετρέλαιο από ό,τι το 2021, βελτίωσε τα περιθώρια διύλισης και επωφελήθηκε από τις ισχυρές τιμές του αργού, οι οποίες βοήθησαν τα καθαρά έσοδα να αυξηθούν κατά 47% στο υψηλότερο σύνολο από τότε που η εταιρεία άρχισε να δημοσιεύει αποτελέσματα μετά την εισαγωγή στο χρηματιστήριο το 2019

Τα τεράστια κέρδη, τα οποία ο διευθύνων σύμβουλος Αμίν Νάσερ περιέγραψε ως «πιθανώς το υψηλότερο καθαρό εισόδημα που έχει αναφερθεί ποτέ στον επιχειρηματικό κόσμο», συμπληρώνουν ένα σύνολο ρεκόρ κερδών για τις μεγαλύτερες εταιρείες πετρελαίου και φυσικού αερίου στον κόσμο μετά την εκτίναξη των τιμών των ορυκτών καυσίμων μετά τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία. 

Εξάλλου το τελευταίο τρίμηνο η Shell το 2022 κατέγραψε κέρδη σχεδόν 40 δισεκατομμυρίων δολαρίων, τα υψηλότερα στην 115χρονη ιστορία της, ενώ η ExxonMobil πραγματοποίησε κέρδη 55,7 δισεκατομμυρίων δολαρίων στο ίδιο τρίμηνο. 

Να σημειωθεί ότι, η Saudi Aramco είναι ο μεγαλύτερος παραγωγός αργού στον κόσμο και μία από τις λίγες εταιρείες με πλεονάζουσα παραγωγική ικανότητα που μπορεί να χρησιμοποιηθεί από την κυβέρνηση της Σαουδικής Αραβίας για να αυξήσει ή να μειώσει την προσφορά σύμφωνα με την παγκόσμια ζήτηση. Αύξησε την παραγωγή μέχρι το 2022 προτού η Σαουδική Αραβία, σε συνεργασία με άλλα μέλη του καρτέλ του ΟΠΕΚ και αψήφησε τις αμερικανικές πιέσεις και μείωσε την παραγωγή τον περασμένο Νοέμβριο ως απάντηση στις ασθενέστερες προοπτικές της ζήτησης. 

Ωστόσο, ο CEOτης Saudi Aramco, Αμίν Χ. Νάσερ δήλωσε την Κυριακή ότι αναμένει ότι η αναζωπύρωση της κατανάλωσης αργού στην Κίνα και η αύξηση της παγκόσμιας ζήτησης για καύσιμα αεροσκαφών λόγω των περισσότερων αεροπορικών ταξιδιών θα αφήσουν την αγορά πετρελαίου «συγκρατημένα ισορροπημένη» φέτος.«Θα είναι δύσκολο να εξισορροπηθούν όλα αυτά λαμβάνοντας υπόψη αυτό». . . δεν βλέπουμε αρκετές επενδύσεις να πηγαίνουν στην αγορά τώρα», είπε ο Νάσερ. 

Η Saudi Aramco είναι μια από τις λίγες εταιρείες που επενδύουν στην αύξηση της παραγωγικής της ικανότητας, από σχεδόν 12 εκατομμύρια βαρέλια την ημέρα σε 13 εκατομμύρια. Πολλοί αντίπαλοι έχουν επιβραδύνει τις επενδύσεις στην προμήθεια πετρελαίου καθώς προσπαθούν να μειώσουν τις εκπομπές τους. 

Οι συνολικές κεφαλαιουχικές δαπάνες της εταιρείας το 2022 αυξήθηκαν κατά 18 τοις εκατό σε ετήσια βάση, στα 37,6 δισ. δολάρια, σε σύγκριση με 24,8 δισ. δολάρια που δαπανήθηκαν από τη Shell. Η Saudi Aramco αναμένει να δαπανήσει 45 έως 55 δισεκατομμύρια δολάρια το 2023, σε αυτό που ο Νάσερ περιέγραψε ως συνέχεια «του μεγαλύτερου προγράμματος κεφαλαιακών δαπανών στην ιστορία [της Aramco]».Οι δωρεάν ταμειακές ροές από δραστηριότητες ήταν 148,5 δισ. δολάρια, έναντι 107,5 δισ. $ το 2021. 

Με βάση τα κέρδη ρεκόρ της, η Aramco αύξησε το μέρισμά της, μια από τις μεγαλύτερες πληρωμές στον κόσμο, κατά 4 τοις εκατό για το τέταρτο τρίμηνο στα 19,5 δισ. δολάρια, που θα καταβληθεί μέχρι το τέλος Μαρτίου. 

Η εν λόγω πληρωμή αποτελεί βασική πηγή εσόδων για την κυβέρνηση της Σαουδικής Αραβίας, η οποία κατέχει άμεσα περισσότερο από το 94 τοις εκατό των μετοχών της Saudi Aramco. Εισήγαγε ελαφρώς λιγότερο από το 2 τοις εκατό των μετοχών της εταιρείας τον Δεκέμβριο του 2019 και πέρασε άλλο 4 τοις εκατό στο σαουδαραβικό κρατικό επενδυτικό ταμείο το 2022. 

Πέρυσι, η Saudi Aramco παρήγαγε 11,5 εκατομμύρια βαρέλια την ημέρα αργού πετρελαίου και άλλων υγρών, που αντιπροσωπεύουν περίπου το 10 τοις εκατό της παγκόσμιας προσφοράς αργού. 

Οι δυτικές κυρώσεις στη Ρωσία, συμπεριλαμβανομένης της απαγόρευσης των εισαγωγών πετρελαίου στην ΕΕ, οδήγησαν σε αυξημένη ροή ρωσικού αργού στην Κίνα και την Ινδία αλλά με σοβαρές εκπτώσεις τους τελευταίους 12 μήνες. Παρά τη μετατόπιση των εμπορικών ροών, ο Nasser είπε ότι η Saudi Aramco κατάφερε να διατηρήσει τις τιμές του αργού της στην Ασία και δεν είχε χάσει μερίδιο αγοράς. 

Οι μακροχρόνιες σχέσεις της εταιρείας με αγοραστές στην Ινδία και την Κίνα και το ιστορικό της ως αξιόπιστος προμηθευτής σήμαιναν ότι η Saudi Aramco έχει διατηρήσει μια «υγιή έκκληση στην παραγωγή πετρελαίου μας από αυτές τις αγορές παρά την αύξηση του ρωσικού αργού», είπε.