Για το ίδιο το νομοσχέδιο τονίζουν ότι οι ίδιοι το καταγράφουν ως πλήγμα στην ανεξαρτησία της Αρχής, καθώς εκτιμούν ότι θα φέρει την πλήρη αποδυνάμωση και αποσύνθεσή της.
Όπως τονίστηκε στη συνέντευξη Τύπου (αναλυτικά εδώ), κατά την τελευταία 20ετία, οι αρμοδιότητες που ανατέθηκαν στην ΡΑΕ (Ηλεκτρισμός, Φυσικό Αέριο, ΑΠΕ, Ασφάλεια Εφοδιασμού κλπ.), η πολυπλοκότητα των θεμάτων και οι τομείς που χρήζουν συνεχούς εποπτείας έχουν αυξηθεί σημαντικά, ωστόσο η Αρχή είναι σημαντικά υποστελεχωμένη.
Οι εργαζόμενοι ζητούν νέες προσλήψεις και βελτίωση αμοιβών, ενώ προειδοποιούν ότι αν δεν ενισχυθεί η ΡΑΕ, θα προχωρήσουν σε καταγγελία προς την ΕΕ για παραβίαση της σχετικής Οδηγίας. Κατά τη σημερινή συνέντευξη Τύπου ανήγγειλαν κινητοποιήσεις με στόχο την ενίσχυση της Αρχής.
Ειδικότερα, αναφορικά με το προσωπικό της ΡΑΕ, αν και, για να ανταποκριθεί στις αυξημένες αρμοδιότητες της (ν. 4001/2011), το οργανόγραμμα προβλέπει 211 θέσεις εργασίας (120 Ειδικό Επιστημονικό Προσωπικό (ΕΕΠ), 17 Έμμισθοι Δικηγόροι και 74 Διοικητικό Προσωπικό), σήμερα, το ενεργό τακτικό προσωπικό αντιστοιχεί στο 22% (46/211) των προβλεπομένων από το οργανόγραμμα θέσεων.
Όπως υπογραμμίστηκε, οι ΕΕΠ που απασχολούνται με τη βασική αποστολή της ΡΑΕ (Ρύθμιση, Εποπτεία, Προστασία Καταναλωτών) είναι μόνο το 19% των προβλεπομένων (23/120), ενώ τελευταία φορά που έγιναν προσλήψεις ήταν το 2013 (14 ΕΕΠ), βάσει διαγωνισμού που προκηρύχθηκε το 2008. Την ίδια περίοδο, οι αντίστοιχες Ευρωπαϊκές Ρυθμιστικές αρχές αυξάνουν το προσωπικό τους με ρυθμό από 2-5% ετησίως.
Επίσης, οι εργαζόμενοι παρουσίασαν διαγράμματα σχετικά με τη ΡΑΕ και το έργο της:
Ειδικά για το 2021, ενδεικτικά για το μέγεθος του έργου της Αρχής:
- Από την Ολομέλεια της Αρχής εκδόθηκαν:
- 003 Αποφάσεις, εκ των οποίων
- 117 Ρυθμιστικές
- 25 Κυρωτικές
- 16 Αποφάσεις επί Καταγγελιών
- 394 Αδειοδοτικές
- 451 Διοικητικές
- 12 Γνωμοδοτήσεις προς τον Υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας
Από τον Πρόεδρο της Αρχής εκδόθηκαν:
- 586 Βεβαιώσεις Παραγωγού ΑΠΕ& 1.169 Τροποποιήσεις Βεβαιώσεων
- Η Αρχή έλαβε 22.892 εισερχόμενες και απέστειλε 6.206 επιστολές, στο πλαίσιο του εποπτικού της ρόλου και της άσκησης των αρμοδιοτήτων της.
- Η Νομική Υπηρεσία, με την υποστήριξη των τεχνικών διευθύνσεων, παρέστη σε 144 δικαστήρια.
- Η Αρχή πραγματοποίησε 57 δημόσιες διαβουλεύσεις επί ρυθμιστικών θεμάτων
- Η Αρχή επιλήφθηκε άνω των 6.000 αναφορών από καταναλωτές
«Το ανθρώπινο δυναμικό της ΡΑΕ φυλλορροεί», τόνισαν οι εργαζόμενοι, σημειώνοντας ότι η διαρροή του προσωπικού οφείλεται κυρίως στην αναντιστοιχία του όγκου, της δυσχέρειας και της ειδικής ευθύνης της εργασίας σε σχέση με τις απολαβές. «Το μόνιμο προσωπικό αποχωρεί για θέσεις κυρίως στην αγορά και σε ευρωπαϊκούς οργανισμούς με διπλάσιες και τριπλάσιες αποδοχές συν πρόσθετες παροχές… Το μισθολογικό δυσχεραίνει την επιστροφή τους ή την προσέλκυση νέου ανθρωπίνου δυναμικού που θα δεσμευτεί στην παραμονή του στην υπηρεσία.
Είναι αντιφατικό το γεγονός ότι, παρά τη δραματική υποστελέχωση της ΡΑΕ και τις επαναλαμβανόμενες προειδοποιήσεις και εκκλήσεις από την Ολομέλεια και τους εργαζόμενους της Αρχής, επί σειρά ετών δεν έχει ληφθεί κανένα μέτρο, έστω για την άμβλυνση του προβλήματος. Σημειώνεται ότι οι αμοιβές του προσωπικού ορίζονται από το ενιαίο μισθολόγιο και οι περικοπές μετά τον Νοέμβριο του 2011 είναι κατά μέσο όρο 35%», όπως τονίστηκε μεταξύ άλλων.
Επιπλέον, όσον αφορά το νέο νομοσχέδιο, οι εργαζόμενοι εκτιμούν ότι θα φέρει την πλήρη αποδυνάμωση και αποσύνθεση της Αρχής. «Το καταγράφουμε ως ένα μεγάλο πλήγμα στην ανεξαρτησία μας. Αυτόν τον θεσμό της ανεξάρτητης αρχής, επί χρόνια υποστηρίζουμε ενεργά εμείς όλοι οι εργαζόμενοι της ΡΑΕ, με τη σκληρή και υπεύθυνη εργασία μας, υπό αντίξοες συνθήκες και με υψηλό αίσθημα ευθύνης.
Για όλους αυτούς τους λόγους, σας καλούμε σε αυτή την προσπάθεια να σταθείτε δίπλα μας προβάλλοντας τα δίκαια αιτήματα των εργαζομένων της ΡΑΕ στην κοινωνία και από την πλευρά μας υποσχόμαστε ότι θα παραμείνουμε σταθεροί στην προάσπιση του δημόσιου συμφέροντος», καταλήγει ο Σύλλογος Εργαζομένων στη ΡΑΕ.