Στα € 84,3 εκατ. οι Επενδύσεις της Italgas στη ΔΕΠΑ Υποδομών - Στήριξη Zητούν οι Ιταλοί της Snam από την Kυβέρνηση

Στα € 84,3 εκατ. οι Επενδύσεις της Italgas στη ΔΕΠΑ Υποδομών - Στήριξη Zητούν οι Ιταλοί της Snam από την Kυβέρνηση
Του Χρήστου Κοντογεώργη
Τρι, 14 Μαρτίου 2023 - 08:06

Το αποτύπωμα της Italgas στην εξαγορά της ΔΕΠΑ Υποδομών διαφάνηκε στα οικονομικά αποτελέσματα του ιταλικού ομίλου για το 2022. Τα δεδομένα για  ΔΕΔΑ, ΕΔΑ Αττικής και  ΘΕΣΣ άρχισαν να ενσωματώνονται στον ισολογισμό της Italgas από τον περασμένο Σεπτέμβριο

Η  παρουσίαση του  διευθύνοντα συμβούλου Πάολο Γκάλο στους αναλυτές κατέδειξε ότι η ΔΕΠΑ Υποδομών  συνεισέφερε περίπου 51,4 εκατ. ευρώ ευρώ στον κύκλο εργασιών του ιταλικού ομίλου, ο οποίος ανήλθε στο 1,5 δισ. ευρώ (ετήσια αύξηση 12,1%). Στα συνολικά προσαρμοσμένα κερδών της Italgas, προ φόρων και τόκων,  συνεισέφερε 21 εκατ. ευρώ. Οι επενδύσεις της ΔΕΠΑ Υποδομών για ολόκληρη την περισινή χρονικά ήταν της τάξης των 84,3 εκατ. ευρώ, εκ των οποίων περίπου τα 40 εκατ. ευρώ αφορούσαν το τετράμηνο Σεπτεμβρίου – Δεκεμβρίου 2022. «Σκοπεύουμε να μεταλαμπαδεύσουμε την τεχνογνωσία μας στη διαδικασία απανθρακοποίησης του ελληνικού ενεργειακού συστήματος», δήλωσε μεταξύ άλλων ο κ. Γκάλο.  
 
Παράλληλα, όσον αφορά στον άλλο ιταλικό κολοσσό που είναι επικεφαλής των μεγαλομετόχων του Διαχειριστή Ελληνικού Συστήματος Φυσικού Αερίου (ΔΕΣΦΑ), τη Snam, ο επικεφαλής της Στέφανο Βενιέρ  βρέθηκε την προηγούμενη εβδομάδα στην Αθήνα και συναντήθηκε με τον πρωθυπουργό κ. Κυριάκο Μητσοτάκη και τον υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας κ. Κώστα Σκρέκα και τη γενική γραμματέα Ενέργειας κ. Αλεξάνδρα Σδούκου. Η διοίκηση του Διαχειριστή σχεδιάζει τη μετατροπή της Ελλάδας σε πύλη εισόδου φυσικού αερίου για τις βαλκανικές χώρες με επενδύσεις άνω του ενός δισ. ευρώ και γι΄αυτό, στις συναντήσεις που είχε ο κ. Βενιέρ, ζήτησε τη στήριξη της ελληνικής κυβέρνησης ώστε να προχωρήσουν οι επενδύσεις του  ΔΕΣΦΑ για την ενίσχυση του Ελληνικού Συστήματος Διανομής Φυσικού Αερίου στο πλαίσιο του στρατηγικού σχεδίου δεκαετούς ανάπτυξης  κατά την περίοδο 2023 –2032.

Η Snam είναι από τους μεγαλύτερους διαχειριστές συστημάτων μεταφοράς φυσικού αερίου στην Ευρώπη καθώς διαχειρίζεται τα δίκτυα μεταφοράς αερίου της Ιταλίας, της Αυστρίας, της Γαλλίας και της Αγγλίας μέσω συμμετοχών σε αντίστοιχες εταιρείες διαχείρισης δικτύων. Επίσης, κατέχει πολλές αποθηκευτικές εγκαταστάσεις φυσικού αερίου στην Ευρώπη που αντιστοιχούν στο 15% της συνολικής ευρωπαϊκής δυναμικότητας. Στην Ελλάδα, η ιταλική εταιρεία σε σύμπραξη με τη βελγική Fluxys, την ισπανική Enagas και την Damco του ομίλου Κοπελούζου ελέγχουν το 66% του ΔΕΣΦΑ μέσω της κοινοπραξίας Senfluga στην οποία η Snam είναι ο μεγαλύτερος εταίρος με ποσοστό 54% οι Ισπανοί το 18%, οι Βέλγοι άλλο 18% και η DAMCO το 10% .  
 
Τα πιο σημαντικά έργα που προωθεί ο ΔΕΣΦΑ στην Ελλάδα _ παρά τις επιφυλάξεις της ΡΑΕ  ως προς το κόστος του και την επιβάρυνση των χρηστών του ΕΣΦΑ _ είναι της κατασκευής δεύτερου μεγάλου αγωγού μεταφοράς φυσικού αερίου,  που θα λειτουργεί παράλληλα με τον υπάρχοντα από την Κομοτηνή έως την Αγία Τριάδα της Κορίνθου. Επίσης, σχεδιάζεται αύξηση της χωρητικότητας του υφιστάμενου αγωγού καθώς εμφανίζει σημεία συμφόρησης στη μεταφορά φυσικού αερίου ενώ το πρόβλημα θα γιγαντωθεί  ενόψει των νέων υποδομών που σχεδιάζονται, όπως τα FSRUs και οι διασυνδετήριοι αγωγοί με τις γειτονικές χώρες, οπότε η αναβάθμισή του κρίνεται αναγκαία.