Οι Ευρωπαίοι επίτροποι διαφωνούν μεταξύ τους σχετικά με τη συμπερίληψη της πυρηνικής ενέργειας στους νέους κανόνες χρηματοδότησης που αποσκοπούν στην ενίσχυση των πράσινων βιομηχανιών στην ΕΕ, λίγο πριν από την ανακοίνωση της νομοθεσίας. Η πυρηνική σχάση συμπεριλήφθηκε ως "στρατηγική βιομηχανία καθαρού μηδενός" σε ένα πρώιμο σχέδιο νόμου, πράγμα που σημαίνει ότι οι ατομικές μονάδες παραγωγής ενέργειας θα μπορούσαν να τύχουν ταχείας αδειοδότησης, προτίμησης στις δημόσιες συμβάσεις και φορολογικών κινήτρων για την τόνωση των επενδύσεων, όπως σημειώνουν οι FT, αλλά η τεχνολογία έχει έκτοτε απαλειφθεί από το κείμενο εν μέσω  έντονης συζήτησης που αποκάλυψε 

τις αποκλίσεις εντός του 27μελούς σώματος των επιτρόπων. Στους υποστηρικτές της πυρηνικής ενέργειας περιλαμβάνονταν η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, η Γερμανίδα Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, και ο Γάλλος Τιερί Μπρετόν, επίτροπος για την εσωτερική αγορά, μαζί με οκτώ άλλους, κυρίως από την κεντρική και ανατολική Ευρώπη, σύμφωνα με άτομα που έχουν γνώση από το περιεχόμενο των συνομιλιών.

Στην αντίθετη πλαυρά βρίσκονται ο Φρανς Τίμερμανς, ο Επίτροπος της ΕΕ για το κλίμα και πρώην υπουργός Εξωτερικών της Ολλανδίας, και η Δανή Μαργκρέτε Βεστάγκερ, επικεφαλής του τομέα ανταγωνισμού της Ενωσης, καθώς και τέσσερις άλλοι επίτροποι από τη νότια και κεντρική Ευρώπη. Μεταξύ των άλλων αντιπάλων της συμπερίληψης της πυρηνικής ενέργειας στις προτάσεις είναι ο Αυστριακός Γιοχάνες Χαν, επίτροπος της ΕΕ για τον προϋπολογισμό, και η Πορτογαλίδα Ελίζα Φερέιρα, επίτροπος για τη συνοχή και τις μεταρρυθμίσεις, σύμφωνα με δύο άτομα που γνωρίζουν τις απόψεις τους.
Οι υπόλοιποι επίτροποι δεν έχουν ακόμη δείξει τα χαρτιά τους.

Αξιωματούχοι δήλωσαν ότι η φον ντερ Λάιεν προωθούσε έναν συμβιβασμό που θα περιλάμβανε μικρούς αρθρωτούς αντιδραστήρες, αλλά όχι μεγαλύτερα πυρηνικά εργοστάσια.

Οι αξιωματούχοι συζήτησαν για τη συμπερίληψη των πυρηνικών για περισσότερες από δυόμισι ώρες το βράδυ της Δευτέρας και δεν κατάφεραν να συμφωνήσουν, με το κείμενο να είναι ακόμη ανοιχτό σε αλλαγές πριν ανακοινωθεί επίσημα την Πέμπτη, πρόσθεσε ένα άτομο με γνώση των συνομιλιών.

Ο νόμος Net Zero Industry Act πέρασε εσπευσμένα από τη νομοθετική διαδικασία της ΕΕ προκειμένου να δοθεί μία απάντηση στα 369 δισ. δολάρια φορολογικών πιστώσεων και επιδοτήσεων που ανακοίνωσαν οι ΗΠΑ για τις καθαρές τεχνολογίες πέρυσι και να αποτρέψει τη φυγή ευρωπαϊκών εταιρειών στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού. "Πρέπει να δημιουργήσουμε ένα ρυθμιστικό περιβάλλον που να μας επιτρέπει να επεκταθούμε γρήγορα και να δημιουργήσουμε ευνοϊκές συνθήκες για τομείς που είναι ζωτικής σημασίας για την επίτευξη του καθαρού μηδενός", αναφέρει το σχέδιο του εγγράφου.

Η Γαλλία, η οποία εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από την πυρηνική ενέργεια για την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας, πιέζει έντονα για την ταξινόμησή της ως καύσιμο χαμηλών εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα εδώ και αρκετούς μήνες, καθώς η ΕΕ καταρτίζει κανόνες για την πράσινη μετάβαση. Επιδοτήσεις για την πυρηνική τεχνολογία έχουν επίσης συμπεριληφθεί στις μεταρρυθμίσεις της αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας του μπλοκ, που ανακοινώθηκαν την Τρίτη, και στους κανόνες για την παραγωγή ανανεώσιμου υδρογόνου, εν μέρει λόγω της πίεσης του Παρισιού.
Αλλά χώρες όπως η Αυστρία και το Λουξεμβούργο αντιτίθενται στην πυρηνική ενέργεια επί της αρχής, δημιουργώντας περαιτέρω διαφωνίες με τα κράτη μέλη σε περίπτωση που συμπεριληφθεί η τεχνολογία.

Διπλωμάτες της ΕΕ δήλωσαν ότι η Γαλλία πίεσε επανειλημμένα την πυρηνική ατζέντα σε συνεδριάσεις για την ενεργειακή πολιτική και προσπάθησε να αλλάξει τη γλώσσα σε έγγραφα που έχουν ήδη συμφωνηθεί για να διασφαλίσει ότι η πυρηνική ενέργεια θα περιλαμβάνεται στους στόχους παραγωγής και θα είναι επιλέξιμη για χρηματοδότηση.
"Η πυρηνική ενέργεια έχει χαμηλές εκπομπές άνθρακα. Αλλά δεν είναι ανανεώσιμη", δήλωσε ένας διπλωμάτης. "Πρόκειται για πόλεμο από τη γαλλική πλευρά".

Ένας άλλος διπλωμάτης δήλωσε: "Η Γαλλική Δημοκρατία δεν έχει καμία σχέση με τη Γαλλία. "Οι Γάλλοι δεν ζήτησαν ποτέ να θεωρηθεί η πυρηνική ενέργεια ως ανανεώσιμη ενέργεια, αλλά επιμένουν ότι η πυρηνική ενέργεια δεν πρέπει να υφίσταται διακρίσεις, καθώς είναι μια ενέργεια χωρίς άνθρακα που μπορεί να αποτελέσει μέρος της λύσης μαζί με τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας".

Το θέμα προέκυψε μετά από μια ξεχωριστή πρόκληση της ΕΕ από τη Γερμανία σχετικά με ένα βασικό κομμάτι της νομοθεσίας της για το κλίμα: την απαγόρευση το 2035 των αυτοκινήτων με κινητήρες εσωτερικής καύσης. Αρκετά άλλα κράτη μέλη, συμπεριλαμβανομένης της Ιταλίας και της Πολωνίας, υποστήριξαν τη Γερμανία στην ύστατη προσπάθειά της να εμποδίσει την απαγόρευση, εκτός εάν οι Βρυξέλλες εξαιρέσουν τα αυτοκίνητα που θα καίνε ηλεκτρονικά καύσιμα με ουδέτερο ισοζύγιο άνθρακα. Η στροφή της τελευταίας στιγμής θεωρείται ως ένδειξη ότι οι εγχώριες αυτοκινητοβιομηχανίες των χωρών επιδιώκουν μια παραχώρηση που θα διατηρήσει κάποιες μηχανές εσωτερικής καύσης στην αγορά.
Η Επιτροπή, τέλος αρνήθηκε να προβεί σε οποιοδήποτε σχόλιο για τις συνομιλίες.