"Ο κλάδος της ενέργειας τα τελευταία τρία χρόνια έζησε ακραίες συνθήκες επηρεάζοντας τις χώρες, τις επιχειρήσεις, την οικονομία και πάνω από όλα την κοινωνία. Στην Ελλάδα με τις εμπροσθοβαρείς πολιτικές, και εμπεδώνοντας μία νέα κουλτούρα συνεργασιών σε εθνικό και διεθνές επίπεδο, καταφέραμε όχι μόνο να αφήσουμε τα χειρότερα πίσω, αλλά να έχουμε πολύ στέρεες βάσεις για να μετασχηματισουμε το ενεργειακό μας σύστημα". Αυτά είπε, μεταξύ άλλων, η κα Αλεξάνδρα Σδούκου

Γενική Γραμματέας Ενέργειας και Ορυκτών Πρώτων Υλών του ΥΠΕΝ, μιλώντας στο 11ο "Regional Growth Conference", που πραγματοποιείται στην Πάτρα, το τριήμερο 16-17-18 Μαρτίου.

Όπως ανέφερε η κα Σδούκου το εγχώριο πολιτικό σύστημα γνωρίζει πλέον, από το σύνολο των επιστημονικών μελετών και όλα τα μετρήσιμα δεδομένα για το μέλλον, ότι προϋπόθεση για μια βιώσιμη ανάπτυξη και μια οικονομία μηδενικών εκπομπών ρύπων, είναι η πράσινη μετάβαση. Και πυλώνας για αυτή την πορεία στο 2050 είναι οι ΑΠΕ.  Αυτό το σχέδιο αποτυπώνεται πλήρως στο τρίπτυχο, European Green Deal, Fit for 55 και RePowerEU.

«Η Ελλάδα έχει κάνει άλματα σε όλη αυτή την πορεία», είπε χαρακτηριστικά.

Η Γενική Γραμματέας αναφέρθηκε στο δίκτυο στρατηγικών υποδομών φυσικού αερίου και ηλεκτρικών διασυνδέσεων με τις γειτονικές χώρες, επεσήμανε ότι έχουν ξεκινήσει οι έρευνες για εντοπισμό υδρογονανθράκων για μελλοντική αξιοποίηση και τόνισε πως η χώρα πρωτοστατεί στην επιδίωξη της Ευρώπης για την ανάπτυξη ενός εκτεταμένου δικτύου ΑΠΕ που θα ενισχύσει την ενεργειακή ασφάλεια, θα κάνει φθηνότερη την ενέργεια για τους καταναλωτές και θα συμβάλει στην εκπλήρωση των περιβαλλοντικών μας δεσμεύσεων.

Τα αιολικά και ηλιακά έργα που έχουν εγκατασταθεί και αναπτύσσονται συνεχώς στη χώρα θα μας επιτρέψουν να μετατρέψουμε τις ΑΠΕ σε κύρια πηγή παραγωγής ενέργειας έως το 2030. Εκτιμούμε ότι έως εκείνη τη χρονιά, το 80% της ηλεκτροπαραγωγής στη χώρα θα προέρχεται από ανανεώσιμες πηγές.

«Είμαστε ήδη πρώτοι στην Ε.Ε. στη διείσδυση φωτοβολταϊκών και δεύτεροι παγκοσμίως σε επενδύσεις σε ανανεώσιμη ενέργεια» τόνισε.

Όπως είπε η κα Σδούκου, "στις ΑΠΕ έχουμε προσθέσει σε τρία χρόνια 3,5 Gwatt, και το 2025 πρόκειται να προστεθούν άλλα δύο. Αυτό δεν έγινε τυχαία. Προσπαθήσαμε να εφαρμόσουμε πολιτικές που θα ενισχύσουν το ενεργειακό περιβάλλον και τις επενδύσεις, με μείωση της γραφειοκρατίας, και την αφαίρεση εμποδίων" τόσο για την αγορά όσο και για τους πολίτες.

Ακόμη, έκανε ειδική αναφορά στις πολιτικές για την πράσινη μετάβαση, την εξοικονόμηση ενέργειας και την ηλεκτροκίνηση και εξέφρασε την αισιοδοξία της για τις επενδυτικές προοπτικές της χώρας.

"Οι προοπτικές της χώρας είναι πολύ μεγάλες και αυτά τα οφέλη πρέπει να ακουμπήσουν στην περιφέρεια και την κοινωνία", είπε χαρακτηριστικά.

Η κα Σδούκου εκτίμησε ότι το ενεργειακό τοπίο το 2023 είναι εντελώς διαφορετικό και ότι παρά τις κρίσεις έχουν τεθεί πραγματικές βάσεις, με ορόσημο το 2025 και με απώτερο στόχο το 2030. «Είμαστε σε πολύ καλό δρόμο", είπε.

Η Γενική Γραμματέας του ΥΠΕΝ κατέληξε λέγοντας πως: "Είμαστε στα μέσα της διαδρομής για την ενεργειακή μετάβαση και δεν πρέπει να χάσουμε ούτε ένα λεπτό για τις επενδύσεις που ενισχύουν την ενεργειακή ασφάλεια και την επίτευξη των περιβαλλοντικών στόχων με αποτύπωμα στην κοινωνία, έτσι ώστε η ενέργεια να είναι φθηνή και άφθονη για όλες τις Ελληνίδες και όλους τους Έλληνες".