Η Σκωτία βασίζεται στον άνεμο. Οι εταιρείες SSE Renewables, Marubeni και Copenhagen Infrastructure Partners (CIP) υπέβαλαν στην Marine Scotland την έκθεση εκτίμησης περιβαλλοντικών επιπτώσεων (ΕΠΕ) για την περιοχή της συστοιχίας του πλωτού αιολικού πάρκου Ossian. Σύμφωνα με την έκθεση, το αιολικό πάρκο θα μπορούσε να έχει έως και 270 ανεμογεννήτριες και έξι υπεράκτιους υποσταθμούς. Η κοινοπραξία κέρδισε πέρυσι 

τα δικαιώματα ανάπτυξης της περιοχής στη Σκωτία. Η περιοχή, που καλύπτει 858 τετραγωνικά χιλιόμετρα θαλάσσιου βυθού στο Firth of Forth στα ανοικτά της ακτής Angus, ήταν μία από τις μεγαλύτερες περιοχές μίσθωσης που προσέφερε το Crown Estate Scotland στον γύρο μίσθωσης ScotWind το 2022.

Η εγκατεστημένη ισχύς του πλωτού αιολικού πάρκου είχε αρχικά ειπωθεί ότι θα ήταν 2,6 GW. Στα τέλη του περασμένου έτους, οι προγραμματιστές ανακοίνωσαν ότι είχαν εντοπίσει αύξηση της δυνητικής συνολικής δυναμικότητας του έργου κατά 1 GW.

Με συνολική δυναμικότητα παραγωγής 3,6 GW, το πλωτό αιολικό πάρκο Ossian στη Σκωτία λέγεται ότι είναι το μεγαλύτερο έργο αυτού του είδους που βρίσκεται σε εξέλιξη παγκοσμίως.

Η έκθεση οριοθέτησης, η οποία σηματοδοτεί την πρώτη επίσημη υποβολή στο πλαίσιο της διαδικασίας ΕΠΕ για το έργο, περιγράφει τις βασικές τεχνολογίες που εξετάζονται επί του παρόντος για τη συστοιχία του πλωτού αιολικού πάρκου 3,6 GW, συμπεριλαμβανομένων των ανεμογεννητριών, των υπεράκτιων υποσταθμών και των καλωδίων μεταξύ των συστοιχιών και των διασυνδέσεων.

Το Ossian σχεδιάζεται να περιλαμβάνει έως και 270 ανεμογεννήτριες, αλλά ο τελικός αριθμός θα εξαρτηθεί από την ονομαστική ισχύ του μοντέλου ανεμογεννήτριας που θα χρησιμοποιηθεί. Το μοντέλο θα επιλεγεί κατά την ανάπτυξη του τελικού σχεδιασμού του έργου,

Η έκθεση προσδιορισμού του πεδίου εφαρμογής αναφέρει επίσης ότι η μέγιστη διάμετρος των πτερυγίων του ρότορα αναμένεται να είναι έως 350 μέτρα.

Για τα πλωτά θεμέλια των ανεμογεννητριών, η κοινοπραξία εξετάζει είτε ημιβυθιζόμενες δομές είτε πλατφόρμες με τεντωμένο πόδι (TLP) και τρεις διαμορφώσεις πρόσδεσης: σχοινιά πρόσδεσης με σχοινιά, ημιβυθιζόμενα σχοινιά πρόσδεσης και σχοινιά πρόσδεσης με σχοινιά πρόσδεσης. Οι επιλογές αγκυρώσεων που εξετάζονται επί του παρόντος περιλαμβάνουν πασσάλους και διάφορους τύπους ενσωματωμένων αγκυρώσεων, συμπεριλαμβανομένων των πασσάλων αναρρόφησης, των αγκυρώσεων ενσωμάτωσης με έλξη (DEA) και των αγκυρώσεων VLA, ενώ απαιτούνται έως και εννέα αγκυρώσεις ανά θεμέλιο.

Τα πλωτά θεμέλια ενδέχεται να χρησιμοποιηθούν όχι μόνο για τις ανεμογεννήτριες, αλλά και για τους υπεράκτιους υποσταθμούς της Ossian.

Το πλωτό αιολικό πάρκο σχεδιάζεται να διαθέτει έξι πλατφόρμες υπεράκτιων υποσταθμών, οι οποίες αναμένεται να εγκατασταθούν σε σταθερά υποστυλώματα, ωστόσο, οι εταίροι της Ossian εξετάζουν προς το παρόν και πλωτά υποστυλώματα.

Παρ' όλα αυτά, σύμφωνα με λεπτομέρειες από την έκθεση οριοθέτησης, οι υπεράκτιοι υποσταθμοί θα εγκατασταθούν πιθανότατα σε θεμέλια με οκτώ πόδια μανδύα.

Η έκθεση οριοθέτησης για την περιοχή της συστοιχίας Ossian υποβλήθηκε στις 9 Μαρτίου και η Marine Scotland ξεκίνησε την επίσημη διαδικασία διαβούλευσης στις 16 Μαρτίου.

Η SSE, η Marubeni και η CIP θα υποβάλουν χωριστή έκθεση οριοθέτησης ΕΠΕ για τον προτεινόμενο διάδρομο (ή τους προτεινόμενους διαδρόμους) υπεράκτιων και χερσαίων καλωδίων εξαγωγής, συμπεριλαμβανομένου του χερσαίου υποσταθμού στην προτεινόμενη θέση (ή στις θέσεις) προσάραξης, μόλις οι σχετικές πληροφορίες είναι διαθέσιμες μετά την ολοκλήρωση της τρέχουσας αναθεώρησης του δικτύου υπεράκτιας μεταφοράς (Offshore Transmission Network Review - OTNR) και της αναθεώρησης της National Grid Holistic Network Design Follow Up Exercise (HNDFUE), σύμφωνα με την κοινοπραξία.

Το πλωτό αιολικό πάρκο 3,6 GW Ossian σχεδιάζεται να τεθεί σε λειτουργία πριν από το τέλος της δεκαετίας.

Εάν το έργο κατασκευαστεί σε δυναμικότητα 3,6 GW, θα είναι ικανό να τροφοδοτεί με ενέργεια σχεδόν 6 εκατομμύρια σκωτσέζικα σπίτια και να αντισταθμίζει περίπου 7,5 εκατομμύρια τόνους εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα κάθε χρόνο, σύμφωνα με πληροφορίες σχετικά με το έργο που μοιράστηκε νωρίτερα η SSE.

N. Παλ.