Με τις ΗΠΑ να κυριαρχούν απόλυτα στο επίπεδο γεωστρατηγικού σχεδιασμού και ενεργείας της Δύσεως και την Ε.Ε. να προσδιορίζει απολύτως τις επιλογές στα θέματα οικονομικού σχεδιασμού και αναπτύξεως, ο ρόλος των πολιτικών μας ηγετών είναι η διαχείριση του αισθήματος των πολιτών σε μία συγκεκριμένη χρονική στιγμή.
Και είναι ακριβώς αυτή η στιγμή που ακόμη και ο πλέον υψιπετής ηγέτης, το ανώτατο παράγωγο μιας ελίτ, μεταμορφώνεται σε «λαϊκιστή». Τα ινδάλματα πολιτικού ηγέτη της δημοκρατικής Ευρώπης –από τον Ουίνστον Τσώρτσιλ, τον στρατηγό Ντε Γκωλ, μέχρι τη Μάργκαρετ Θάτσερ– υπήρξαν «λαϊκιστές». Και αυτό είναι κάτι που δεν διδάσκεται πουθενά.
Το αντιπροσωπευτικό σύστημα της αστικής δημοκρατίας είναι παράλληλα και εξ ορισμού διχαστικό. Τα πολιτικά κόμματα εκφράζουν κοινωνικές ομάδες με αντιμαχόμενα συμφέροντα και θεωρήσεις ζωής διαφορετικές. Το μέγα πλεονέκτημα του κοινοβουλευτισμού είναι ότι ο πόλεμος είναι ρητορικός, διεξάγεται στην αίθουσα της Βουλής και όχι με συγκρούσεις βίαιες στον δρόμο.
Υπάρχουν βέβαια παρεκκλίσεις από τον κανόνα αυτόν και τελικώς η εκτόνωση επέρχεται διά των εκλογών και ξεκινάει η ιστορία από την αρχή. Θα εξακοντίσουν οι ηγέτες των κομμάτων δραματικές προειδοποιήσεις για τους κινδύνους στην περίπτωση που κατισχύσει στις εκλογές ο αντίπαλός τους.
Αναμενόμενο και θα το υποστούμε οι πολίτες όλοι. Μόνον που εντός του αυστηρότατου πλαισίου του ΝΑΤΟ και της Ε.Ε. η Ελλάς έχει εξασφαλίσει σταθερότητα, έστω κι αν παραβιάζοντας τους σιδηρούς κανόνες πληρώνουμε τίμημα βαρύτατο. Εκτός του πλαισίου αυτού κινείται μόνον το ΚΚΕ. Ακολουθώντας με συνέπεια τη βίβλο του μαρξισμού.
«Μακάρι ο μικρούλης Κάρολος να είχε συγκεντρώσει κάποιο κεφάλαιο αντί να γράφει μόνον περί αυτού», έλεγε η μητέρα του Μαρξ, που αγωνιούσε βλέποντας τον γιο της να ζει με δανεικά. Δεν συμμερίστηκε τους φόβους της ο Μαρξ. Συνέχισε να γράφει. Και το έργο του σφράγισε την Ιστορία της ανθρωπότητος για περισσότερο από έναν αιώνα. Κάποιοι πιστεύουν πως το κεφάλαιο αυτό δεν έκλεισε ακόμη.
* Κώστας Ιορδανίδης
(Από την Καθημερινή)