Όπως δήλωσε ο αντιπρόεδρος της ρωσικής κυβέρνησης Αλεξάντερ Νόβακ, σήμερα, Τρίτη, η Gazprom έχει λάβει εντολή να διασφαλίσει ότι η σύμβαση για τον αγωγό Power of Siberia 2 για την παράδοση ρωσικού φυσικού αερίου στην Κίνα μέσω Μογγολίας θα εγκριθεί το ταχύτερο δυνατόν, σύμφωνα με το Interfax

Στο πλαίσιο των συνομιλιών του με τον Κινέζο ομόλογό του Σι Τζιπίννγκ, ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν δήλωσε ότι η Ρωσία, η Κίνα και η Μογγολία έχουν ολοκληρώσει όλες τις συμφωνίες για τον προγραμματισθέντα αγωγό Power of Siberia 2, ο οποίος θα μεταφέρει ρωσικό αέριο στην Κίνα και ότι η Μόσχα είναι έτοιμη να αυξήσει τις εξαγωγές πετρελαίου στο Πεκίνο. Είπε επίσης ότι η χώρα του είναι έτοιμη να βοηθήσει τις κινεζικές επιχειρήσεις να αντικαταστήσουν τις δυτικές εταιρείες που έχουν εγκαταλείψει τη Ρωσία λόγω της σύγκρουσης στην Ουκρανία.

Ο αγωγός Power of Siberia 2 θα παραδίδει 50 δισ. κυβικά μέτρα (bcm) φυσικού αερίου ετησίως από τη Ρωσία στην Κίνα μέσω Μογγολίας. Η Μόσχα έριξε την ιδέα πριν από πολλά χρόνια, αλλά πλέον επείγεται καθώς η στρέφεται προς την Κίνα ως αντικαταστάτη της Ευρώπης ως τον κύριο πελάτη φυσικού αερίου.