Η απόφαση του Πούτιν να αναπτύξει τακτικά πυρηνικά όπλα στην Λευκορωσία θα ανοίξει τον ασκό του Αιόλου; Η πρώτη αντίδραση των ΗΠΑ ήταν ψύχραιμη, με την επισήμανση ότι δεν υπάρχει λόγος να ληφθούν κάποια μέτρα. Όμως είναι βέβαιο ότι οι γειτονικές της Λευκορωσίας χώρες οι τρείς Βαλτικές, η Φινλανδία και η Πολωνία, με το επιχείρημα ότι βρίσκονται εντός του βεληνεκούς

των τακτικών ρωσικών πυρηνικών πυραύλων θα αξιοποιήσουν την ευκαιρία να ζητήσουν την ανάπτυξη  αμερικανικών αντίστοιχων πυραυλικών συστημάτων.

Το επιχείρημα ότι βρίσκονται εδώ και καιρό στο βεληνεκές των ρωσικών πυραύλων που βρίσκονται στον θύλακα του Καλίνινγκραντ ευσταθεί  αλλά δεν μπορεί να πείσει τις ενδιαφερόμενες χώρες.

Η κάθε πλευρά έχει πλέον την δική της λογική.

Η Ρωσία από το 2014 τόνιζε ότι δεν μπορεί να διακινδυνεύσει την εγκατάσταση στην Ουκρανία πύραυλων μεσαίου και μικρού βεληνεκούς.

Πρόσφατα όταν η Σουηδία και η Φινλανδία  θέλησαν να ζητήσουν  να ενταχθούν στο ΝΑΤΟ η Μόσχα επισήμανε ότι αν δεν εγκατασταθούν πυρηνικά στο έδαφος τους, δεν έχει πρόβλημα.

Είναι προφανές ότι ο Πούτιν προεξοφλεί το χειρότερο και σπεύδει να εγκαταστήσει τους πυραύλους στην Λευκορωσία χωρίς να υπολογίζει τις παρενέργειες.

Στα παραπάνω υπάρχει και μια πλευρά επικοινωνιακή καθώς  η απόφαση του Κρεμλίνου συνέπεσε χρονικά με την απεμπλοκή της ένταξης της Φινλανδίας στο ΝΑΤΟ αλλά και της Σουηδίας το αργότερο μετά τις εκλογές στην Τουρκία.

Οι δύο αντίπαλες πλευρές νιώθουν ότι απειλούνται, δεν έχουν ίχνος εμπιστοσύνης μεταξύ τους και προεξοφλούν τα χειρότερο κα βέβαια πολλές φορές υιοθετούν την ίδια ρητορική.

Όταν άρχισε η διεύρυνση του ΝΑΤΟ η Μόσχα κατήγγειλε την παρουσία της Ατλαντικής Συμμαχίας στο κατώφλι της.

Ιδία ρητορική σήμερα από τις Βαλτικές και την Πολωνία που κατήγγειλαν την Μόσχα ότι τοποθετηθεί πυρηνικά στο κατώφλι της.

kreport.gr