Ο Ερντογάν δεν είναι εύκολος αντίπαλος. Ακόμη και τώρα μετά τον καταστροφικό σεισμό στην Τουρκία που αποκάλυψε όλες τις ανεπάρκειες της κρατικής μηχανής αλλά και το κατασκευαστικό σκάνδαλο. Μόλις δύο εβδομάδες κράτησε ο ενθουσιασμός της αντιπολιτεύσεως με το μεγάλο προβάδισμα που της έδιδαν οι δημοσκοπήσεις

Τώρα κάποιες δημοσκοπήσεις μειώνουν την διαφορά ακόμη και στις 2,5 μονάδες, ενώ απομένει σχεδόν ενάμιση μήνας από τις εκλογές της 14ης Μαΐου, χρόνος ικανός για να μειώσει ή να αυξήσει την ψαλίδα.

Καθοριστικό ρόλο στο αποτέλεσμα αναμένεται να παίξουν οι Κούρδοι. Τα ποσοστά που συγκεντρώνει το HDP στις δημοσκοπήσεις περίπου 11% επιβεβαιώνουν ότι η υποστήριξη των Kούρδων θεωρείται καταλύτης. Εδώ και ενάμιση χρόνο βρίσκεται σε εξέλιξη διαδικασία απαγόρευσης του φιλοκουρδικού Δημοκρατικού Λαϊκού Κόμματος, HDP ενώπιον του Συνταγματικού Δικαστηρίου. Οι κατηγορίες είναι οι γνωστές: ότι το το κόμμα δρα αποσχιστικά και διατηρεί σχέσεις με την τρομοκρατία. Το HDP αποφάσισε ότι δεν θα κατεβάσει υποψήφιο για την προεδρία ανοίγοντας το δρόμο για την υποστήριξη του υποψηφίου της αντιπολίτευσης Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου. Μπορεί το HDP να μην υποστήριξε επισήμως υποψήφιο, αλλά αυτό ήταν προσυμφωνημένο με τα κόμματα της αντιπολίτευσης προκειμένου να μη δοθεί αφορμή στην κυβέρνηση να κατηγορήσει τον αρχηγό του CHP ότι στηρίζεται από ένα κόμμα που ο Ερντογάν κατηγορεί για σχέσεις με την τρομοκρατία. Οι υποψήφιοι Κούρδοι βουλευτές αποφασίστηκε να θέσουν υποψηφιότητα με το κόμμα της Πράσινης Αριστεράς (YSP), που θεωρείται παρακλάδι του HDP αλλά δεν απειλείται όπως στην περίπτωση του HDP, «μια πολιτική απόφαση» όπως σχολιάζει στην Deutsche Welle ο Τούρκος πολιτικός επιστήμονας Μπερκ Έσεν απο το Πανεπιστήμιο Sabanci της Κωνσταντινούπολης. Ο Ερντογάν δεν έχει πολλές πιθανότητες να υποστηριχθεί από πολλούς Κούρδους ψηφοφόρους. Κι αυτό το γνωρίζει. Γι και προσπαθεί να πείσει όσο περισσότερους μπορεί να μην πάνε να ψηφίσουν.

Εν τω μεταξύ, ο φυλακισμένος πρώην ηγέτης του κεντροαριστερού, φιλοκουρδικού κόμματος HDP, Σελαχατίν Ντεμιρτάς τάχθηκε προ μηνός υπέρ της υποψηφιότητας του Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου ενόψει των επερχόμενων προεδρικών εκλογών. Ο Ντεμιρτάς, που βρίσκεται στην φυλακή για «τρομοκρατία» από το 2016 έγραψε στις 21 Φεβρουαρίου στο Twitter ότι «οι άνθρωποι βρίσκονται σε πόνο, πανικό και απελπισία. Κανείς δεν ξέρει τι του επιφυλάσσει το μέλλον. Η κυβέρνηση ανησυχεί για την έδρα της. Η αντιπολίτευση βιάζεται δικαιολογημένα να βοηθήσει το λαό». «Εμπρός Συμμαχία Εργασίας και Ελευθερίας! Εμπρός Ένωση Σοσιαλιστικής Εξουσίας! Εμπρός, Λαϊκή Συμμαχία! Εμπρός, κ. Κεμάλ! Περπατήστε δίπλα-δίπλα. Ενωθείτε, συμφιλιωθείτε και ξαναχτίστε αυτή τη διαλυμένη χώρα. Δεν έχουμε άλλη επιλογή, θα πετύχουμε», καταλήγει στην παρέμβασή του ο Ντεμιρτάς.
Πέρα από τους Κούρδους καθοριστική κρίνετε και η ψήφος των νέων. Το μείζον πρόβλημα για τον Ερντογάν δεν είναι ότι έχασε την κομματική του βάση, αυτή δεν επηρεάστηκε ιδιαίτερα αφού ο σεισμός έπληξε τις υποβαθμισμένες περιοχές των ξένων, των Αρμενίων, των Αλαουιτών, των Αράβων και των Χριστιανών, που ποτέ δεν υπήρξαν ψηφοφόροι του. Το μείζον πρόβλημα είναι ότι δεν κατάφερε να πείσει τους νέους .

Πολλοί νέοι στην Τουρκία δηλώνουν ότι θέλουν να φύγουν στο εξωτερικό, επιβεβαιώνοντας την έντονη δυσαρέσκεια και αγανάκτηση που επικρατεί σε πολλές περιοχές της χώρας στον δρόμο προς τις διπλές – βουλευτικές και προεδρικές – εκλογές του 2023. Τρεις στους τέσσερις νέους στην Τουρκία θέλουν να μετακομίσουν σε άλλες χώρες, σύμφωνα όσα αναφέρονται σε έρευνες όπως είναι για παράδειγμα η «Turkish Youth 2021» του γερμανικού Konrad Adenauer Stiftung (KAS), με τις τάσεις φυγής να είναι μάλιστα ιδιαίτερα έντονες μεταξύ των πτυχιούχων ιατρικής. Σύμφωνα με τους συντάκτες του «Turkey recap», οι ζοφερές οικονομικές προοπτικές και η οπισθοδρόμηση σε θέματα δημοκρατίας αποτελούν και τις δύο από τις βασικές αιτίες φυγής.

Ωστόσο δεν είναι μόνο ο Ερντογάν που αντιμετωπίζει προβλήματα. Υπάρχουν κίνδυνοι και για τον Κιλιτσντάρογλου καθοδόν προς την κάλπη. Το βασικότερο είναι η προβληματική του συμμαχία με την Ακσενέρ, η οποία μπορεί να καταρρεύσει ανά πάσα στιγμή. Υπενθυμίζεται ότι η Ακσενέρ έχει ήδη υποχωρήσει μια φορά από την συμμαχία των έξι επειδή υποστήριζε τις υποψηφιότητες Ιμάμογλου και Κιλτσντάρογλου και επέστρεψε μετά την συμφωνία να τους δοθεί η αντιπροεδρία. Από την άλλη ελλοχεύει ο φόβος ότι ακόμη κι αν ο Ερντογάν χάσει τις εκλογές, μπορεί να αρνηθεί να εγκαταλείψει την εξουσία με ότι αυτό μπορεί να συναπάγεται για την πορεία της χώρας.