Παράταση των έκτακτων μέτρων που είχαν ληφθεί λόγω της ενεργειακή κρίσης ζητά η Ελλάδα από την Ε.Ε. σε συνέχεια της πρωτοβουλίας των κυβερνήσεων της Ισπανίας και της Πορτογαλίας να ζητήσουν από την Κομισιόν παράταση της  «ιβηρικής εξαίρεσης», δηλαδή του πλαφόν στη χονδρική τιμή του φυσικού αερίου,  έως τα τέλη Δεκεμβρίου. Η επίτροπος Ενέργειας Κάντρι Σίμσον με δηλώσεις της έπειτα από τη σύνοδο των υπουργών Ενέργειας της Ε.Ε. την περασμένη Τρίτη άφησε να εννοηθεί ότι έχει δοθεί το ''ΟΚ''.  Τον ίδιο δρόμο αναμένεται ότι θα

 

ακολουθήσει και η Ελλάδα όσον αφορά  τον  μηχανισμό ανάκτησης των υπερεσόδων των ηλεκτροπαραγωγών στην χονδρεμπορική αγορά ρεύματος, η οποία προτίθεται να ξεκινήσει τις σχετικές διαπραγματεύσεις με την Κομισιόν.  

Σε κάθε περίπτωση, κατά τη σύνοδο της Τρίτης επετεύχθη συμφωνία για δωδεκάμηνη παράταση του μέτρου περιορισμού της κατανάλωσης αερίου κατά 15%, για την περίοδο 1η Απριλίου 2023 έως και 31 Μαρτίου 2024, έτσι ώστε η Ευρώπη να είναι προετοιμασμένη για την επόμενη χειμερινή περίοδο  σε περίπτωση που υπάρξει και πάλι διαταραχή στον εφοδιασμό των κρατών μελών της ΕΕ. Η  Ελλάδα έχει ήδη πετύχει μείωση της κατανάλωσης φυσικού αερίου κατά 28,4% από τον Αύγουστο του 2022 έως τον Φεβρουάριο του 2023, σε σύγκριση με το προηγούμενο έτος, ποσοστό υψηλότερο σε σχέση με τον μέσο όρο της ΕΕ που είναι στο 19,3%.
 
Παράλληλα, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή και 14 κράτη μέλη (Κύπρος, Μάλτα, Ιταλία, Ρουμανία, Γαλλία, Πολωνία, Βουλγαρία, Κροατία, Ισπανία, Πορτογαλία, Γερμανία, Σλοβενί, Λουξεμβούργο, Βέλγιο) στήριξαν την ελληνική πρόταση για τα ευρωπαϊκά δίκτυα ηλεκτρικής ενέργειας, που πρόσφατα κατέθεσε στην Ευρώπη ο Πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης. Η κ. Σίμσον άφησε μάλιστα ανοιχτό το ζήτημα της αύξησης των ευρωπαϊκών κονδυλίων για έργα διασυνοριακών διασυνδέσεων, μέσω των ευρωπαϊκών ταμείων όπως το Connecting Europe Facility- CEF, εάν υπάρχει πολιτική βούληση από τις εθνικές κυβερνήσεις.
 
Η πρόταση απαρτίζεται από 4 πυλώνες, για την οποία ο κ. Σκρέκας υπογράμμισε τα εξής: «Στόχος μας είναι ένα σύγχρονο ευρωπαϊκό δίκτυο ηλεκτρικής ενέργειας, ικανό να στηρίξει και να επιταχύνει την πράσινη μετάβαση. Η Ευρώπη θα αποκτήσει δίκτυα ικανά να μεταφέρουν καθαρή ενέργεια, που θα μειώσει σε μόνιμη βάση το ενεργειακό κόστος για όλους τους ευρωπαίους καταναλωτές». Βασική προϋπόθεση για να επιτευχθεί αυτό, είναι η αύξηση των επενδύσεων στον τομέα αυτόν:

 1. Ενίσχυση των ηλεκτρικών διασυνδέσεων μεταξύ Βόρειας και Νότιας Ευρώπης.

2.  Αναβάθμιση του δικτύου στα Δυτικά Βαλκάνια, ως διαδρόμου μεταφοράς ηλεκτρικής ενέργειας προς την υπόλοιπη Ευρώπη.

3.  Περαιτέρω απλοποίηση της αδειοδότησης για έργα ΑΠΕ.

4.  Δημιουργία ενός ειδικού επενδυτικού μηχανισμού που θα παρέχει χρηματοδότηση για τους σκοπούς αυτούς.

 Επίσης, στη συζήτηση για την αναθεώρηση του σχεδιασμού της Αγοράς Ηλεκτρικής Ενέργειας, η ελληνική πλευρά τόνισε ότι χρειάζονται βαθιές τομές ώστε να επιτευχθεί ένας δομικός μετασχηματισμός στο σημερινό σύστημα ηλεκτρικής ενέργειας. Σχετικά με την πρόταση Κανονισμού για τις αγορές των ανανεώσιμων αερίων, ο κ. Σκρέκας δήλωσε αισιόδοξος πως ο νέος Κανονισμός θα δημιουργήσει το απαραίτητο ρυθμιστικό πλαίσιο, ώστε να δημιουργηθεί μια ισχυρή αγορά υδρογόνου στην Ε.Ε. και να πραγματοποιηθούν οι απαραίτητες επενδύσεις στον τομέα αυτό. Στη Σύνοδο Υπουργών Ενέργειας επετεύχθη και συμφωνία επί της αρχής για τον Κανονισμό για το υδρογόνο και τα ανανεώσιμα αέρια.