Μέχρις της 9ης Μαρτίου ε. έ , 36.532 θάνατοι σημειώθηκαν στο κρατικό «εθνικό σύστημα υγείας» (ΕΣΥ) από τον Κινεζοϊό της πανδημίας  αλλά ακόμη δεν έχει απαγγελθεί κατηγορία κατά των υπευθύνων ενώ για τους 107 θανάτους στο Μάτι διεξάγεται ήδη ποινική δίκη και για τα 57 θύματα στο σιδηροδρομικό δυστύχημα των Τεμπών έχει συλληφθεί ο σταθμάρχης Λαρίσης

κι ελπίζεται η ταχεία περαίωση της ανακρίσεως, ώστε η επακολουθούσα δίκη να μοιράσει ακριβοδίκαια τις ευθύνες στην παρούσα πρωτίστως κυβέρνηση και στις προηγηθείσες για το διαρκές σκάνδαλο του ΟΣΕ.

Εν τούτοις, υπάρχει ο ένοχος: Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή (ΕΕ) και οι εντολοδόχοι της, ΕΚΟΦΙΝ και το παράτυπο ΓΙΟΥΡΩΓΚΡΟΥΠ, που ανέλαβαν εργολαβικά να διαλύσουν το Ελληνικό ΕΣΥ, με τα τρία μνημόνια που υποχρέωσαν τρεις ιθαγενείς κυβερνήσεις (Γ.Α. Παπανδρέου, Σαμαρά-Βενιζέλου και Τσίπρα-Καμμένου) να τα υπογράψουν, υπό την απειλή της διακοπής χρηματοδοτήσεως της Ελληνικής οικονομίας στο διάστημα της πιστωτικής κρίσεως 2010 -16 που η ιδία η  Ε.Ε. προξένησε.

Πράγματι, διαρκούσης της πρώτης φάσεως της Ευρωπαϊκής… τι-μωρίας της Ελλάδος, το προσωπικό του ΕΣΥ εμειώθη 20% ή κατά 18.400 εργαζομένους - κυρίως από το νοσηλευτικό προσωπικό που όμως είναι εξ ίσου απαραίτητο με τους ιατρούς για την παροχή νοσοκομειακών υπηρεσιών στον πληθυσμό.

Έκτοτε προσελήφθησαν μόνο 7.233 πρόσωπα στο ΕΣΥ, κυρίως ορισμένου χρόνου εργασίας ενώ το μόνιμο προσωπικό του ΕΣΥ εξακολούθησε να μειώνεται λόγω συνταξιοδοτήσεως/ αποχωρήσεως ιατρών και νοσηλευτών.

Συνολόντι, το επικουρικό προσωπικό του ΕΣΥ ήταν ανεπαρκέστατο κατά την διάρκεια της Πανδημίας, ν’ αντιμετωπίσει την φονικότητα του Κινεζοϊού. Ουσιαστικώς συνεχίζεται το «πάγωμα» των προσλήψεων  για την αναγκαία ανασυγκρότηση του ΕΣΥ  ώστε να περιορισθεί η θνησιμότητα στα «κρεββάτια του».

Δοθέντος ότι η χώρα εισήλθε ήδη σε προεκλογική περίοδο, που μπορεί να παραταθεί μέχρις Σεπτεμβρίου κι η εν τω μεταξύ ακυβερνησία θα εμποδίζει την λήψη αποφάσεων διαρθρωτικού χαρακτήρος, όπως η αποκατάσταση του ΕΣΥ, καλείται ο κύριος Μητσοτάκης να επωμισθεί το καθήκον προσλήψεων 15.000 ατόμων που χρειάζεται το ΕΣΥ .

Ας κωφεύσει στις κραυγές της θορυβούσης αντιπολιτεύσεως περί «προεκλογικών προσλήψεων» - αρκεί να γίνουν νομοτύπως- κι ο κ. Σταϊκούρας να διαθέσει ένα δισ. ευρώ από τα 2,5 που εδανείσθη προς 4% προχθές για την αναπλήρωση των μισθολογικών απωλειών ιατρών και νοσηλευτών του ΕΣΥ προτού κι αυτοί αποχωρήσουν οικειοθελώς για τον ιδιωτικό τομέα της δημοσίας υγείας που ευδοκιμεί.