Καθώς η Παρασκευή, τελευταία εργάσιμη ημέρα για τις αγορές, ξεκίνησε με ανοδικό πρόσημο 2,10% για τις τιμές των futures φυσικού αερίου, παράδοσης Απριλίου στον ολλανδικό χρηματιστηριακό κόμβο TTF (κινούνται στα όρια διακύμανσης άνω των 43,5 ευρώ/MWh) η δημόσια συζήτηση σε επίπεδο Ευρωπαϊκής Ένωσης στρέφεται αυτή τη φορά στις περιορισμένες δυνατότητες των εταιρειών της Γηραιάς ηπείρου να χρησιμοποιούν την κοινή πλατφόρμα αγοράς φυσικού αερίου των “27”, εξαιτίας έλλειψης πρόσβασης στις οικονομικές εγγυήσεις που απαιτούνται για τη στήριξη των συμβάσεων, όπως δήλωσε στην αρμόδια Επιτροπή Ενέργειας του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Μάρος Σέφκοβιτς.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή επιθυμούσε η πλατφόρμα AggregateEU να αποτελέσει μια χρυσή ευκαιρία για τους μεγάλους χρήστες ενέργειας να συγκεντρώσουν και να προμηθευτούν φυσικό αέριο απευθείας από παραγωγούς εκτός Ε.Ε.. «Προκειμένου να εμπεριέχουν καλούς όρους οι κοινές αγορές φυσικού αερίου, οι εταιρείες θα πρέπει να παρέχουν οικονομικές εγγυήσεις», επεσήμανε.

Καθώς η Κομισιόν διαπραγματευόταν με τραπεζικά και χρηματοπιστωτικά ιδρύματα σχετικά με την εξεύρεση των βέλτιστων όρων για να συμβεί αυτό, υπογράμμισε ότι θα μπορούσε, εν τέλει, να αποτελέσει καίριο περιοριστικό παράγοντα για την όλη προσπάθεια, και τόνισε ότι θα απαιτηθεί περισσότερη εργασία από όλα τα συμβαλλόμενα μέρη.

Σημειώνουμε ότι η Ε.Ε. δημιούργησε την πλατφόρμα AggregateEU προκειμένου να  συμβάλει έτσι ώστε να διασφαλιστεί πως οι εγκαταστάσεις αποθήκευσης φυσικού αερίου της Ευρώπης θα αναπληρώνονται τους θερινούς μήνες, ώστε να αντιμετωπιστούν οι συνέπειες της νέας κατάστασης που επέφερε η διακοπή των ροών ρωσικού φυσικού αερίου λόγω του πολέμου στην Ουκρανία. Οι αγοραστές και οι προμηθευτές μπορούν πλέον να εγγραφούν στην υπηρεσία συγκέντρωσης που προσφέρει η εν λόγω πλατφόρμα.

Ο Σέφκοβιτς ανέφερε ακόμη ότι η πρώτη συσσώρευση ζήτησης θα πραγματοποιηθεί τον Απρίλιο, ενώ θα ακολουθήσει κοινός διαγωνισμός αγοράς τον αμέσως επόμνο μήνα,  Μάιο. Αργότερα θα ακολουθήσουν νέες συγκεντρώσεις και διαγωνισμοί που θα διοργανώνονται ανά δίμηνο. «Με αυτό τον τρόπο θα μπορούμε να εξετάσουμε έως το τέλος του έτους τί όγκους αερίου προμηθευόμαστε, ποιους νέους συμμετέχοντες στην αγορά προσελκύουμε και τι επίπεδα τιμών», πρόσθεσε ο αντιπρόεδρος της Κομισιόν.

Όπως προβλέπουν οι έκτακτοι κανόνες που θέσπισε η Ε.Ε. τον περασμένο Δεκέμβριο, οι εταιρείες πρέπει να συγκεντρώσουν ζήτηση φυσικού αερίου ίση με τουλάχιστον το 15% των υποχρεώσεών τους σε αποθήκευση για την επόμενη χειμερινή περίοδο, που αντιστοιχεί σε περίπου 13,5 bcm, και να αναζητήσουν τις βέλτιστες προσφορές προς τούτο, μέσω της νέας πλατφόρμας, σε μια προσπάθεια να συγκρατήσουν τις τιμές του αερίου για τους καταναλωτές. 

Σε εθνικό επίπεδο, η κατάσταση είναι σαφώς πιο ξεκάθαρη. Ήδη η Ισπανία ανακοίνωσε πως τα επίπεδα αποθήκευσης φυσικού αερίου της χώρας ανήλθανή στο 78% της συνολικής χωρητικότητάς τους στο τέλος του χειμώνα.

Ο Διευθύνων Σύμβουλος της Enagas, ανέφερε ακόμη ότι οι εξαγωγές φυσικού αερίου από την Ισπανία προς την Γαλλία, μέσω αγωγών ξεπέρασαν κάθε προηγούμενο πέρυσι.

Εν τω μεταξύ, σε μια εξέιξη που μπορεί να συμβάλει στην περαιτέρω αποκλιμάκωση των τιμών του φυσικού αερίου στην Ευρώπη, η δυναμικότητα εξαγωγής υγροποιημένου φυσικού αερίου (LNG) στο Freeport LNG στο Τέξας έχει  αποκατασταθεί, σύμφωνα με το Refinitiv.

Η μονάδα απορροφά ολοένα και περισσότερο αέριο από τον Φεβρουάριο, ύστερα από την οκτάμηνη διακοπή λειτουργίας της λόγω πυρκαγιάς, τον Ιούνιο του 2022. Σήμερα, οι συνολικές ροές φυσικού αερίου προς τις επτά μεγάλες αμερικανικές μονάδες εξαγωγής LNG έχουν αυξηθεί σε 13,1 bcfd κατά μέσο όρο μέχρι στιγμής τον Μάρτιο, από 12,8 bcfd τον Φεβρουάριο.

Η ζήτηση για αμερικανικό LNG αυξήθηκε κατακόρυφα μετά τις κυρώσεις στην Ρωσία. Ο συνδυασμός των μέτρων σε βάρος της Μόσχας και της διακοπής λειτουργίας του Freeport LNG εκτόξευσε τις τιμές του φυσικού αερίου σε επίπεδα ρεκόρ σε Ευρώπη και Ασία, το περασμένο καλοκαίρι.