Η Ευρωπαϊκή Ένωση είναι έτοιμη να αυξήσει τους στόχους της για τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας για το 2030, επιταχύνοντας τη στροφή από τα ορυκτά καύσιμα, καθώς το μπλοκ επιδιώκει να μειώσει γρήγορα τις εκπομπές και να μειώσει την εξάρτησή του από τη Ρωσία. Οι διαπραγματευτές του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου και του Κοινοβουλίου κατέληξαν την Πέμπτη σε μια προσωρινή συμφωνία

για την προμήθεια του 42,5% της ενέργειας του μπλοκ των 27 χωρών από τεχνολογίες ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, όπως η αιολική και η ηλιακή ενέργεια, μέχρι το τέλος της δεκαετίας, δήλωσε μέσω Twitter ο νομοθέτης της ΕΕ Μάρκους Πίπερ.

Ο Pieper χαρακτήρισε τη συμφωνία ως "μια καλή ημέρα για την ενεργειακή μετάβαση της Ευρώπης".

Η συμφωνία φέρεται να περιλαμβάνει ένα επιπλέον 2,5% "ενδεικτική αναπλήρωση", ώστε το μπλοκ να φτάσει το μερίδιο του 45%. Πρόκειται να αντικαταστήσει τον τρέχοντα στόχο της οδηγίας της ΕΕ για τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας για μερίδιο 32% των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας έως το 2030, ο οποίος ισχύει από τον Δεκέμβριο του 2018.

Η πρόταση πρέπει τώρα να εγκριθεί από τους εκπροσώπους των κρατών μελών της ΕΕ στο Συμβούλιο και στη συνέχεια από το Κοινοβούλιο. Τέτοιες συμφωνίες δίνονται συνήθως με ελάχιστες αλλαγές.

Η ΕΕ έχει δηλώσει ότι στοχεύει να είναι ουδέτερη ως προς τον άνθρακα έως το 2050. Μεσοπρόθεσμα, θέλει οι καθαρές εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου να μειωθούν κατά τουλάχιστον 55% έως το 2030, κάτι που η ΕΕ αποκαλεί σχέδιο "Fit for 55".

Η δέσμη μέτρων "Fit for 55" παρουσιάστηκε για πρώτη φορά τον Ιούλιο του 2021 και αποσκοπεί στην ευθυγράμμιση του νομοθετικού πλαισίου της ΕΕ για το κλίμα και την ενέργεια με τον στόχο της για κλιματική ουδετερότητα το 2050.