Τουρκία: Ο Όγκος του Φυσικού Αερίου που Μεταφέρει ο ΤΑΝΑΡ θα Διπλασιαστεί στο Εγγύς Μέλλον

Τουρκία: Ο Όγκος του Φυσικού Αερίου που Μεταφέρει ο ΤΑΝΑΡ θα Διπλασιαστεί στο Εγγύς Μέλλον
energia.gr
Παρ, 31 Μαρτίου 2023 - 15:32

Ο όγκος του φυσικού αερίου που μεταφέρει από το Αζερμπαϊτζάν μέσω Τουρκίας ο αγωγός Trans-Anatolian (TANAP), ο οποίος, συνδέεται στη συνέχεια με τον Trans-Adriatic Pipeline (ΤΑΡ),  που διέρχεται από την Ελλάδα με κατάληξη την Ιταλία, πρόκειται να διπλασιαστεί στο εγγύς μέλλον

Αυτό δήλωσε ο Τούρκος υπουργός Ενέργειας και Φυσικών Πόρων Φατίχ Ντονμέζ, σήμερα, Παρασκευή σε συνάντηση των υπουργών Ενέργειας του Οργανισμού Τουρκόφωνων Κρατών (OTG) στη Βουδαπέστη.

«Ο TANAP αποτελεί ένα από τα σημαντικά έργα για τη μεταφορά φυσικού αερίου από το Αζερμπαϊτζάν στην Τουρκία και περαιτέρω στην Ευρώπη, στην Ιταλία. Η σημερινή του χωρητικότητα είναι 16 bcm ετησίως, όμως στο εγγύς μέλλον θα διπλασιάσουμε αυτή την ποσότητα. Τόσο η Τουρκία όσο και οι γείτονές μας θα ωφεληθούμε από αυτή την αυξημένη χωρητικότητα», δήλωσε ο Τούρκος υπουργός.

Ο κ. Ντονμέζ υπογράμμισε τη σημασία της συνέχισης των προσπαθειών για διαφοροποίηση των πηγών και των προμηθειών ενεργειακών πόρων, ενώ υπενθύμισε την υλοποίηση επένδυσης για την παραγωγή πυρηνικής ενέργειας. 

Μιλώντας για την ενεργειακή κατάσταση στην Ευρώπη, ο Τούρκος υπουργός σημείωσε ότι «η Ευρώπη αποδείχθηκε απροετοίμαστη για την κρίση φυσικού αερίου», και γι’ αυτό αποφάσισε να χρησιμοποιήσει LNG. Ωστόσο, όπως σημείωσε, «οι τιμές του αυξήθηκαν ασυνήθιστα λόγω έλλειψης χωρητικότητας, αποθηκευτικών εγκαταστάσεων και τερματικών». 

Σύμφωνα με τον ίδιο, είναι απαραίτητο να αναλυθεί προσεκτικά ποιος έχει ωφεληθεί περισσότερο από αυτή την κρίση και ποιος έχει υποφέρει περισσότερο.

Ο κ. Ντονμέζ επεσήμανε ότι δεν θα είναι δυνατό να αντιμετωπιστεί η κατάσταση της κρίσης μόνο με εξοικονόμηση πόρων και η Τουρκία με τους εταίρους της στην ομάδα συνεργασίας των τουρκόφωνων χωρών, θα συνεχίσουν να συνεργάζονται με την Ευρώπη στον τομέα της παροχής ενεργειακών πόρων.

Ο αγωγός TANAP αποτελεί αναπόσπαστο μέρος του Νότιου Διαδρόμου Φυσικού Αερίου (SGC), που έχει σχεδιαστεί για τη μεταφορά φυσικού αερίου από το Αζερμπαϊτζάν προς την Ευρώπη. Ο TANAP ξεκινά από τα σύνορα Γεωργίας-Τουρκίας μέχρι τα σύνορα της Τουρκίας με τη χώρα μας στον Εβρο.

Από τα 16 δισεκ. κυβικά μέτρα που διέρχονται κατ’ έτος από τον αγωγό, τα 6 παραμένουν στην Τουρκία, ενώ 10 δισεκ. κυβικά περνούν στην Ελλάδα για ιδία χρήση και μεταφορά προς Ιταλία μέσω του TAP, ο οποίος αποτελεί επίσης μέρος του Νότιου Διαδρόμου.