άνοδο των τιμών σε μια περίοδο που κυριαρχείται από τις ανησυχίες για ασθενέστερη ζήτηση σε παγκόσμια κλίμακα.
Όπως ανακοινώθηκε χθες, η Σαουδική Αραβία θα εφαρμόσει μια "εθελοντική μείωση" που αφορά σε 500.000 βαρέλια ημερησίως, ήτοι ελαφρώς χαμηλότερα από το 5% της παραγωγής της, σε «συντονισμό με ορισμένες άλλες χώρες, είτε εντός, είτε εκτός του διεθνούς καρτέλ.
Είναι χαρακτηριστικό ότι η Ρωσία, ανακοίνωσε ότι θα παρατείνει την υφιστάμενη μείωση της παραγωγής της κατά 500.000 βαρέλια ημερησίως έως το τέλος αυτου του έτους. Σημειώνουμε ότι η απόφαση του Κρεμλίνου ανακοινώθηκε για πρώτη φορά τον περασμένο μήνα, Μάρτιο, ως αντίποινα για την επιβολή ανώτατου ορίου τιμών στις θαλάσσιες εξαγωγές πετρελαίου της χώρας από την Δύση.
Πρέπει να τονιστεί ότι η πρωτοβουλία που ανέλαβε η Σαουδική Αραβία κατέλαβε εξ απήνης τη διεθνή αγορά, καθώς αναλήφθηκε έξω από το επίσημο συλλογικό πλαίσιο λήψης αποφάσεων του Opec+, γεγονός που υποδηλώνει ένα στοιχείο επείγοντος από τις χώρες- μέλη του καρτέλ, οι οποίες έχουν υιοθετήσει το μέτρο των περικοπών παραγωγής.
Φυσικά, το άμεσο αποτέλεσμα αυτή της κίνησης ήταν η επιστροφή των τιμών του αργού σε ανοδική τροχιά.
(Διακύμανση τιμών Brent τελευταίων έξη μηνών Πηγή: FT. com)
Ήδη, η τιμή των futures του Brent, του διεθνούς benchmark, για παραδόσεις Μαΐου, κινούνται στα όρια διακύμανσης των άνω των 85 δοαρίων ανά βαρέλι, ενώ στην ίδια ανοδική κατεύθυνση κινούνται και οι τιμές της αμερικανικής ποικιλίας, WTI που έχουν ξεπεράσει τα 81 δολάρια ανά βαρέλι.
Σημειώνουμε ότι το Brent κατέπεσε στα περίπου 70 δολάρια ανά βαρέλι στο τέλος Μαρτίου, αλλά είχε σταθεροποιηθεί όλη την περασμένη εβδομάδα, προτού ανακάμψει στο κλείσιμο των συναλλαγών του περασμένου επταήμερου, ενώ, μεσοπρόθεσμα, κυμαίνεται στο στενό εύρος μεταξύ 75 - 90 δολαρίων ανά βαρέλι για το μεγαλύτερο μέρος των τελευταίων έξη μηνών.
Οι περικοπές είναι το απότοκο της απότομης πτώσης των τιμών του πετρελαίου τον περασμένο μήνα, στον απόηχο της κατάρρευσης της αμερικανικής τράπεζας, Silicon Valley Bank, και της αναγκαστικής εξαγοράς της Credit Suisse από την UBS, που προκάλεσαν φόβους για μετάδοση της τραπεζικής κρίσης στις παγκόσμιες χρηματοπιστωτικές αγορές γεγονός που θα επέφερε σημαντική κάμψη της ζήτησης για αργό.
"Ο Opec+ προχώρησε σε προληπτική περικοπή για να προλάβει τυχόν εξασθένηση της ζήτησης", δήλωσε η διευθύντρια ερευνών της Energy Aspects.
Ο νέος γύρος περικοπών απειλεί να αναζωπυρώσει τη διαμάχη μεταξύ Ριάντ και Ουάσιγκτον. Ο Λευκός Οίκος κατηγόρησε την Σαουδική Αραβία, τον περασμένο Οκτώβριο, ότι τάσσεται, ουσιαστικά, στο πλευρό της Ρωσίας, παρά την εισβολή της στην Ουκρανία και την εργαλειοποίηση της ενεργειακής παραγωγής της, προκειμένου να εκβιάζει την Ευρώπη με τη διακοπή των προμηθειών φυσικού αερίου και πετρελαίου. Εκείνο τον μήνα ο Opec+ είχε ανακοινώσει την επίσημη μείωση της παραγωγής του κατά 2 εκατ. βαρέλια ημερησίως.
Διπλωματικοί κύκλοι θεωρούν ότι το Ριάντ ενοχλήθηκε από τη δήλωση της αμερικανίδας Υπουργού Ενέργειας, Τζένιφερ Γκράνχολμ, ότι θα χρειαστούν, πιθανώς, αρκετά χρόνια για να αναπληρωθούν τα στρατηγικά αποθέματα της χώρας που χρησιμοποιήθηκαν προκειμένου να συγκρατηθούν οι τιμές του πετρελαίου. Λίγο νωρίτερα, η Ουάσιγκτον είχε διαβεβαιώσει την Σαουδική Αραβία ότι θα αναλάμβανε να προβεί σε αγορές των στρατηγικών αποθεμάτων της, σε περίπτωση που οι τιμές υποχωρούσαν πέραν ενός «ανεκτού» ορίου.
«Δεν πιστεύουμε ότι οι περικοπές είναι σκόπιμες, δεδομένης της αβεβαιότητας της αγοράς. Το έχουμε καταστήσει σαφές. Όμως θα συνεχίσουμε να συνεργαζόμαστε με όλους τους παραγωγούς για να διασφαλίσουμε ότι οι ενεργειακές αγορές υποστηρίζουν την οικονομική ανάπτυξη καθώς και χαμηλότερες τιμές για τους Αμερικανούς καταναλωτές», δήλωσε εκπρόσωπος του Συμβουλίου Εθνικής Ασφαλείας των ΗΠΑ.
«Είναι μια πολιτική που δίνει προτεραιότητα στην Σαουδική Αραβία. Το βασίλειο έστειλε σαφές μήνυμα στις ΗΠΑ ότι δεν ζούμε πλέον σε έναν μονοπολικό κόσμο, είπε χαρακτηριστικά η επικεφαλής του τμήματος στρατηγικής της αγοράς εμπορευμάτων στην RBC Capital Markets.
Οι εθελοντικές περικοπές του Opec+ θα ξεκινήσουν τον Μάιο και θα διαρκέσουν έως το τέλος του 2023. Εκτός της Σαουδικής Αραβίας, το Ιράκ θα μειώσει την παραγωγή αργού κατά 211.000 βαρέλια ημερησίως, τα ΗΑΕ κατά 144.000, το Κουβέιτ κατά 128.000, το Καζακστάν κατά 78.000, η Αλγερία κατά 48.000 και το Ομάν κατά 40.000 βαρέλια ημερησίως σύμφωνα με επίσημες ανακοινώσεις.
Η μεταβλητότητα που χαρακτηρίζει τις αγορές πετρελαίου αφότου ξέσπασε ο πόλεμος στην Ουκρανία, κρατά σε εγρήγορση τους traders, οι οποίοι, παρά το sell-off του περασμένου μήνα, προβλέπουν υψηλότερα επίπεδα τιμών, προιόντος του έτους, όταν και αναμένεται ευρέως, οι προμήθειες να υπολείπονται της ζήτησης, καθώς η κινεζική οικονομία περνά στην μετα-Covid φάση της.