Αν. Υπουργός Γεωργίας Βουλγαρίας: «Τα Δάση μας Είναι σε Εξαιρετικά Υγιή Κατάσταση, Καθώς Αυξάνονται Ετησίως σε Έκταση και Απόθεμα»

Αν. Υπουργός Γεωργίας Βουλγαρίας: «Τα Δάση μας Είναι σε Εξαιρετικά Υγιή Κατάσταση, Καθώς Αυξάνονται Ετησίως σε Έκταση και Απόθεμα»
energia.gr
Δευ, 3 Απριλίου 2023 - 19:45

Τα δάση στη Βουλγαρία είναι σε εξαιρετικά υγιή κατάσταση, καθώς αυξάνονται ετησίως σε έκταση και απόθεμα, δήλωσε ο αναπληρωτής υπουργός Γεωργίας Βαλεντίν Σάμποφ από το Βέλικο Τάρνοβο όπου συμμετείχε σήμερα στα επίσημα εγκαίνια της Εβδομάδας του Δάσους στην περιοχή αυτή

Ο Σάμποφ εξήγησε ότι υλοτομείται το 60% της ετήσιας επέκτασης των δασών, που ανέρχεται σε 13,5 εκατ. κυβικά μέτρα. Η ετήσια ελεγχόμενη υλοτομία είναι σχεδόν επτά εκατομμύρια κυβικά μέτρα δάσους κάθε είδους, δημόσιου και ιδιωτικού, σημείωσε.

Ο στόχος των δασοφυλάκων είναι η αποκατάσταση των δασών με φυσικό τρόπο, όχι με μέτρα αναδάσωσης, επομένως η διαχείρισή τους γίνεται με τέτοιο τρόπο ώστε αυτά να αποκαθίστανται από μόνα τους, διευκρίνισε ο Σάμποφ. Η αναφερόμενη παράνομη υλοτομία ανέρχεται μεταξύ 17.000 και 20.000 κυβικών μέτρων. Η παραβίαση αυτή δεν είναι μεγάλη σε ποσοστό, είναι όμως ένα πρόβλημα γιατί βλάπτει επίσης την εικόνα των ανθρώπων που φροντίζουν τα δάση στη Βουλγαρία, δήλωσε ο αναπληρωτής υπουργός και πρόσθεσε ότι κάθε χρόνο υπάρχουν περιπτώσεις βάσει του Ποινικού Κώδικα όπου οι κατ΄εξακολούθηση παράνομοι υλοτόμοι καταδικάζονται.

Ως προβλήματα στον τομέα, ο Σάμποφ σημείωσε την έλλειψη προσωπικού και τις χαμηλές αμοιβές, επομένως οι εργασίες της επόμενης Εθνοσυνέλευσης θα πρέπει επίσης να κατευθυνθούν σε αυτόν τον τομέα, ο οποίος είναι σημαντικός τόσο για την οικονομία όσο και για τον κοινωνικό ρόλο του κράτους.

Η Εβδομάδα του Δάσους γιορτάζεται παραδοσιακά την πρώτη εβδομάδα του Απριλίου. Η διοργάνωση αυτή τιμά επίσης τη γιορτή της δασοκομίας στη Βουλγαρία.

Μετά την τελετή, οι συμμετέχοντες φύτεψαν συμβολικά δενδρύλλια έξι ειδών στον καταπράσινο χώρο γύρω από το κτίριο του θεάτρου στο Βέλικο Τάρνοβο.