Η χρήση αντλιών, για όσο το επιτρέπουν οι στάθμες των ταμιευτήρων θα είναι ένα από τα «εργαλεία» που θα χρησιμοποιηθούν για την αποφυγή μπλακ άουτ.  Αυτό αποφασίστηκε μεταξύ άλλων στη σύσκεψη της Ομάδας Διαχείρισης Κρίσεων την περασμένη Παρασκευή. Άλλωστε, οι Αντλητικοί Υδροηλεκτρικοί Σταθμοί της ΔΕΗ (ο ΥΗΣ Σφηκιάς στον Αλιάκμονα και ο ΥΗΣ Θησαυρού στον Νέστο) ήταν εκείνοι που βοήθησαν όταν η κατάσταση του ηλεκτρικού συστήματος έφτασε στο κόκκινο, όπως κατά την 25η Μαρτίου.   Οι δύο ΑΥΣ Σφηκιάς (εγκατ. ισχύς 315 ΜW, δηλαδή 3x105 MW) και Θησαυρού (εγκατ. ισχύς 384 ΜW, δηλαδή 3x128 MW) θεωρούνται κρίσιμες

για τη θωράκιση του ηλεκτρικού συστήματος  για τα διαστήματα με τον υψηλότερο κίνδυνο, δηλαδή άνοιξη και φθινόπωρο. Δίχως αποθήκευση ενέργειας το ηλεκτρικό σύστημα _ που πλέον χαρακτηρίζεται από τη μεγάλη διείσδυση των ΑΠΕ _ δεν είναι ευσταθές. Γι΄αυτό  είναι άμεση η ανάγκη επίσπευσης της εγκατάστασης και μπαταριών στο σύστημα.  

Τις ημέρες που καταγράφηκε μεγάλη παραγωγή ΑΠΕ και χαμηλή ζήτηση,  οι αντλησιοταμιευτικές μονάδες της ΔΕΗ χρησιμοποιήθηκαν για να απορροφήσουν την περίσσια ενέργειας. Κι αυτό διότι όταν φυσάει και παράλληλα έχει και ηλιοφάνεια η παραγωγή των ΑΠΕ είναι μεγάλη (μπορεί να καλύπτει και το 70% των αναγκών), η κατανάλωση ενέργειας χαμηλή, με συνέπεια να υπάρχει περίσσεια ενέργειας και τα φορτία του συστήματος να είναι περιορισμένα. Έτσι δημιουργείται κίνδυνος μπλακ άουτ.  

Το πρόβλημα είχε επισημάνει πριν από λίγο καιρό ο ΑΔΜΗΕ, με επιστολή του προς το ΥΠΕΝ και τη ΡΑΕ, καθώς το αυξανόμενο μερίδιο των ΑΠΕ περιορίζει τον διαθέσιμο ηλεκτρικό χώρο για τις συμβατικές θερμικές μονάδες (φυσικό αέριο, λιγνίτης) οι οποίες είναι απαραίτητες για την ασφάλεια του συστήματος. Ο ηλεκτρικός χώρος περιορίζεται ακόμη περισσότερο τις ημέρες με υψηλές εισαγωγές ενέργειας. Γι΄ αυτό θεωρήθηκε από τον ΑΔΜΗΕ κρίσιμο για την ασφάλεια και ευστάθεια του συστήματος να παραμένουν σε λειτουργία συμβατικές μονάδες.  

Έτσι, στη σύσκεψη της Παρασκευής, αποφασίστηκε να χρησιμοποιούνται ως βασικά «εργαλεία», πέρα από τη λειτουργία των αντλησιοταμιευτικών μονάδων της ΔΕΗ και οι περικοπές της παραγωγής ΑΠΕ καθώς και των  εξαγωγών, σε συνεννόηση με τους Διαχειριστές των γειτονικών χωρών. Αποφασίστηκε επίσης να γίνουν όλες οι απαραίτητες αλλαγές στο κανονιστικό πλαίσιο ώστε να εφαρμοστούν τα μέτρα που αποφασίστηκαν και να προστατευθεί το ηλεκτρικό σύστημα από πιθανό μπλακ άουτ. Ειδικά το μέτρο της περικοπής των ΑΠΕ έχει χρησιμοποιηθεί αρκετές ημέρες από τις αρχές του έτους, όπως και την 25η  Μαρτίου.

Η αυξημένη συμμετοχή ΑΠΕ στο σύστημα ανεβάζει τις τάσεις λειτουργίας του δικτύου πάνω από τα 150 KV και 400 KV, ένα πρόβλημα που αντιμετωπίζεται με αντιστάθμιση ή βγάζοντας εκτός ορισμένες γραμμές. Ωστόσο, αυτή δεν μπορεί να αποτελέσει λύση όσο αυξάνεται η διείσδυση των ΑΠΕ. Σε κάθε περίπτωση είναι αξιοσημείωτο ότι αντίστοιχα προβλήματα αντιμετωπίζουν τα συστήματα και οι Διαχειριστές και στα υπόλοιπα κράτη μέλη της Ευρώπης.