Η νέα, μείωση της παραγωγής του αργού πετρελαίου κατά ένα εκατομμύριο βαρέλια από το καρτέλ του Οργανισμού Πετρελαιοεξαγωγικών Χωρών (ΟΡΕC) μπορεί να αιφνιδίασε την αγορά, αν και είχε προηγηθεί η Ρωσία περικόπτοντας αισθητά την παραγωγή της αλλά η αναπροσαρμογή της διεθνούς τιμής στα 80 σχεδόν δολάρια το βαρέλι θ’ αποδειχθεί βραχύβια και θα υπονομεύσει το κύρος του ΟΠΕΚ ενώ η διεθνής οικονομία θ’ απορροφήσει ανέτως

την περικοπή της προσφοράς πετρελαίου και θα την υποκαταστήσει με άλλες ενεργειακές πρώτες ύλες – κυρίως με φυσικό αέριο οι τιμές του οποίου ευρίσκονται στα προ της προσφάτου κρίσεως επίπεδα με δυνατότητες ανέτου αναπληρώσεως της χαμένης πετρελαϊκής παραγωγής.

Οι «κερδισμένοι» - τρόπος του τηλεοπτικώς λέγειν- από την περικοπή της παραγωγής αργού, κυρίως η Ρωσία και η Σαουδική Αραβία, που αυτή περικόπτει την παραγωγή της κατά 500.000 βαρέλια, δεν θα χαρούν επί πολύ χρόνο τ’ αυξημένα έσοδα των από την ανατίμηση που ήλπιζαν κατά 10% ενώ οι ανάγκες των σε συνάλλαγμα αυξάνονται από την έκθεση των σε δαπάνες πολεμικές και μη.

Η είσοδο του βορείου ημισφαιρίου στην άνοιξη και η εφαρμογή της ανατιμήσεως από του προσεχούς Μαΐου στην κατανάλωση θα προκαλέσει προσαρμογή της ζητήσεως που θα κάνει την περικοπή της προσφοράς να φαίνεται «χλωμή».

Ουσιαστικώς οι πετρελαιο-εξαγωγικές  χώρες του ΟΠΕΚ και η συνεργαζόμενη Ρωσία εποίησαν την φιλοτιμίαν εις …ανάγκην, δια να σώσουν το κύρος του Οργανισμού που δεν είναι στα καλύτερα του ιστορικά.

Η παγκόσμιος μείωση της εξάρτησης από υδρογονάνθρακες και η νέα έμφαση που δίδεται στην πυρηνική ενέργεια και τις ανανεώσιμες μορφές ενεργείας καθώς και στην εξοικονόμηση της, δείχνουν ότι ο κόσμος δεν είναι πλέον όμηρος των σεΐχηδων, των μουλάδων και των «κοζάκων» όπως στην δεκαετία του 1970...

Βέβαια, οι βραχυχρόνιες επιπτώσεις εκ της ανατιμήσεως θα επηρεάσουν την κατανάλωση όπως η άνοδος των τιμών στους σταθμούς εφοδιασμού υγρών καυσίμων και θα επιβαρύνουν τον λογαριασμό πετρελαιοειδών σε χώρες όπως η ιδική μας και η Τουρκία – εκεί για άλλους λόγους: από την διακοπή της λαθρεμπορίας από το Ιράκ.

Η ανάκαμψη της παγκόσμιας οικονομίας δεν θα θιγεί από την ανατίμηση, αντίθετα θα ενισχυθεί από την υπενθύμιση ότι τα σοβαρά κράτη όπως λχ. η Κίνα κι η Ινδία δεν μπορούν να εξαρτούν την οικονομική ισορροπία από τα κέφια του Πούτιν ή των Αγιατολάχ της Περσίας.

Δύσκολη είναι η στάθμιση της περικοπής παραγωγής του ΟΠΕΚ για τις Ηνωμένες Πολιτείες αλλά αυτή ανεμένετο άρα είχε προεξοφληθεί από την χρηματιστηριακή αγορά. Τα κέρδη των πετρελαϊκών εταιριών θα ενισχυθούν περαιτέρω  κι η επένδυση στις μετοχές των θα ήταν μία καλή ιδέα , αν και κάπως ξεθυμασμένη. 

Για τον ΟΠΕΚ, εν ολίγοις, «πολύς θόρυβος για το τίποτε» που θα ‘γραφε ο Σαίξσπηρ.