Τα βρετανικά αιολικά πάρκα σημείωσαν νέο ετήσιο ρεκόρ παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας το 2022, σύμφωνα με στατιστικά στοιχεία της βρετανικής κυβέρνησης. Τα στοιχεία, που δημοσιεύθηκαν από το Υπουργείο Ενεργειακής Ασφάλειας και Net Zero, αποκαλύπτουν ότι η αιολική ενέργεια παρήγαγε το 24,6% της ηλεκτρικής ενέργειας της χώρας πέρυσι (80,2TWh), από 21% (64,7TWh) το 2021 και αποτελεί ετήσιο υψηλό όλων των εποχών.

Η υπεράκτια αιολική ενέργεια παρείχε ρεκόρ 13,8% (45TWh), από 11,5% (35,5TWh) το 2021. Η χερσαία αιολική ενέργεια παρήγαγε επίσης ετήσια ποσότητα ρεκόρ (35,1TWh), παρέχοντας το 10,8% της ηλεκτρικής ενέργειας του Ηνωμένου Βασιλείου.

Η αύξηση της παραγωγής υπεράκτιας αιολικής ενέργειας οφείλεται στην προσθήκη 3193MW νέων ανεμογεννητριών στα βρετανικά ύδατα πέρυσι, ενώ προστέθηκαν μόλις 318MW νέων χερσαίων αιολικών, κυρίως λόγω των εμποδίων σχεδιασμού.

Οι ανανεώσιμες πηγές ενέργειας παρήγαγαν συνολικά το 41,4% (134,8TWh) της ηλεκτρικής ενέργειας του Ηνωμένου Βασιλείου, ενώ οι πηγές χαμηλών εκπομπών άνθρακα (ανανεώσιμες πηγές ενέργειας και πυρηνική ενέργεια) παρήγαγαν ένα ποσοστό ρεκόρ 56%.

Η Ana Musat, εκτελεστική διευθύντρια πολιτικής της RenewableUK, δήλωσε: "Αυτά τα στατιστικά στοιχεία που σπάνε ρεκόρ δείχνουν ότι η αιολική ενέργεια διαδραματίζει πρωταγωνιστικό ρόλο στο σύγχρονο καθαρό ενεργειακό μείγμα της Βρετανίας, διατηρώντας τα σπίτια και τις επιχειρήσεις με ρεύμα χρησιμοποιώντας τους υπέροχους φυσικούς μας πόρους.