ΕΝΔΙΑΛΕ: Εκδήλωση για τη Συμβολή των Εταιριών Λιπαντικών της Χώρας στην Πανευρωπαϊκή Πρωτιά Διαχείρισης Αποβλήτων Λιπαντικών Ελαίων

ΕΝΔΙΑΛΕ: Εκδήλωση για τη Συμβολή των Εταιριών Λιπαντικών της Χώρας στην Πανευρωπαϊκή Πρωτιά Διαχείρισης Αποβλήτων Λιπαντικών Ελαίων
energia.gr
Τετ, 5 Απριλίου 2023 - 18:17

Την πολυετή επιτυχία της τόσο στην οργάνωση και αποτελεσματική λειτουργία ενός προτύπου Εθνικού Συστήματος Εναλλακτικής Διαχείρισης Αποβλήτων Λιπαντικών Ελαίων (Α.Λ.Ε.) όσο και στη σχετική ευαισθητοποίηση των πολιτών είχε την ευκαιρία να παρουσιάσει η ΕΝΔΙΑΛΕ, σε ενημερωτική εκδήλωση που διοργανώθηκε στο ξενοδοχείο NJV Athens Plaza, την Τρίτη 4 Απριλίου, ειδικά για τις εταιρείες εμπορίας λιπαντικών οι οποίες και χρηματοδοτούν το εν λόγω Σύστημα Διαχείρισης Α.Λ.Ε.

Σκοπός της εκδήλωσης ήταν η ενημέρωση των εταιρειών αναφορικά με τις δράσεις, τα αποτελέσματα της και τα σχέδια της ΕΝΔΙΑΛΕ, με στόχο την οικοδόμηση ενός πιο ισχυρού Συστήματος, με τη συνεργασία τόσο των εταιρειών εμπορίας όσο και των πολιτών.

Σημειώνεται ότι ο Κύκλος Αξίας του Συστήματος της ΕΝΔΙΑΛΕ αποτελείται 220 εταιρείες εμπορίας λιπαντικών, 43 αδειοδοτημένους συλλέκτες, 43.000 σημεία συλλογής (συνεργεία, πρατήρια κλπ.), 8 Κέντρα Συλλογής της ΕΝΔΙΑΛΕ και 8 εξειδικευμένες εταιρείες αναγέννησης λιπαντικών, μέσω του οποίου έχει επιτευχθεί η πρωτιά της Ελλάδος σε επίπεδο Ε.Ε.

Συγκεκριμένα, το σύστημα της ΕΝΔΙΑΛΕ τα τελευταία 5 χρόνια είναι το αποτελεσματικότερο και το φθηνότερο μεταξύ των συστημάτων αναγέννησης στην Ευρώπη, ενώ πριν τη σύσταση της ΕΝΔΙΑΛΕ η χώρα χαρακτηριζόταν ως ‘παράδειγμα προς αποφυγή’.

Υπογραμμίζεται επίσης ότι από το 2004 έως σήμερα η ΕΝΔΙΑΛΕ έχει συλλέξει και αναγεννήσει 525.000 Μt τόνος Αποβλήτων Λιπαντικών με σημαντικότατα οφέλη για το περιβάλλον, τη δημοσία υγεία και την εξοικονόμηση ενέργειας. Τα αποτελέσματα αυτά έχουν αναδείξει την ΕΝΔΙΑΛΕ Α.Ε. ως Καλή Πρακτική Κυκλικής Οικονομίας από καταξιωμένους ευρωπαϊκούς φορείς όπως το European Environmental Bureau, η γαλλική Ademe Environment και άλλους. 

Ο Διευθύνων Σύμβουλος της ΕΝΔΙΑΛΕ, κ. Γεώργιος Δεληγιώργης, κατά τη διάρκεια της παρουσίασης, σημείωσε: «Μαζί μπορούμε περισσότερα. Είναι το μήνυμα που βγαίνει από την εκδήλωσή μας και αποτελεί τη σταθερή πυξίδα της πορείας που ακολουθούμε.  Τίποτα μεγάλο και σημαντικό δεν μπορεί να γίνει χωρίς συνεργασία. Η συνεργασία φέρνει πάντα αποτελέσματα. Μας γεμίζει μεγάλη χαρά αλλά και μεγάλη ευθύνη,  η ψήφος εμπιστοσύνης που λαμβάνουμε όλα αυτά τα χρόνια από τους συνεργάτες μας, οι οποίοι είναι και οι κύριοι πρωταγωνιστές του συστήματος. Είμαστε περήφανοι για τις επιτυχίες μας στη διαχείριση των αποβλήτων λιπαντικών ελαίων,  ανοίγουμε δρόμους ως πρωτοπόροι, προσφέρουμε στην οικονομία και το περιβάλλον, ευαισθητοποιούμε όλο και περισσότερο τους καταναλωτές και δεσμευόμαστε να συνεχίσουμε να εργαζόμαστε σκληρά και μεθοδικά για τους επόμενους πράσινους στόχους μας».