Ένα νέο δείκτη αναφοράς για την τιμολόγηση του LNG θα θεσπίσει η ΕΕ με στόχο την συγκράτηση των τιμών, όπως αναφέρει σε άρθρο του το Bloomberg. Με το νέο σημείο αναφοράς για το υγροποιημένο φυσικό αέριο στην ΕΕ, οι ρυθμιστικές αρχές ελπίζουν να αποσυνδεθεί η αγορά από τις αυξήσεις των τιμών και να μην παρατηρηθούν τα περυσινά υπέρογκα κόστη.

Έτσι, όπως μεταδίδει το αμερικανικό ειδησεογραφικό πρακτορείο, ο ACER δημοσιοποίησε το νέο εύρος τιμών την περασμένη Παρασκευή, στο οποίο το LNG διαπραγματευόταν με έκπτωση 9,57 ευρώ ανά μεγαβατώρα σε σύγκριση με τα μηνιαία συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης ενός μήνα.

Ειδικότερα, η τιμολόγηση του LNG από την Ένωση των Ρυθμιστικών Αρχών Ενέργειας των κρατών-μελών της ΕΕ  προκύπτει από τη σταθμισμένη μέση τιμή των ημερήσιων συναλλαγών υγροποιημένου φυσικού αερίου βάσει των συμφωνιών που παραδόσεις ποσοτήτων στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Ο ACER δημοσιεύει τις ημερήσιες τιμές LNG για τη βορειοδυτική Ευρώπη και τη νότια Ευρώπη και, από τις 8 Μαρτίου, επίσης την ενοποιημένη τιμή LNG για την ΕΕ, η οποία αποτιμήθηκε στα 38,27 ευρώ ανά μεγαβατώρα στις 31 Μαρτίου.

Επιπλέον, η Intercontinental Exchange  ξεκίνησε να προσφέρει ευρωπαϊκά συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης LNG στις 5 Δεκεμβρίου. Τα συμβόλαια – τα οποία είναι άλλα για τη βορειοδυτική και άλλα τη νοτιοδυτική Ευρώπη — βασίζονται σε εκτιμήσεις τιμών από την Spark Commodities. Δικές της εκτιμήσεις για τις τιμές του LNG δημοσιεύει για την Ευρώπη και η S&P Global Commodity Insights.

Ο νέος δείκτης έχει στόχο να προσφέρει ενισχυμένη διαφάνεια και να συμβάλει στην προστασία της αγοράς LNG από τις διακυμάνσεις των τιμών που έπληξαν την αγορά μελλοντικής εκπλήρωσης TTF, με έδρα την Ολλανδία πέρυσι, εκτοξεύοντας τους λογαριασμούς ενέργειας για τους καταναλωτές στην ΕΕ.

Πάντως, παραμένουν τα ερωτηματικά σχετικά με τον βαθμό στον οποίο οι έμποροι θα χρησιμοποιήσουν το νέο σημείο αναφοράς.