Ο διαχειριστής του δικτύου της Πορτογαλίας Redes Energeticas Nacionais (REN) ανακοίνωσε την Τρίτη ότι οι μονάδες ανανεώσιμων πηγών ενέργειας παρήγαγαν αρκετή ενέργεια για να καλύψουν το 72% της ζήτησης ηλεκτρικής ενέργειας της χώρας κατά το πρώτο τρίμηνο του 2023. Οι υδροηλεκτρικές και οι αιολικές μονάδες αντιπροσώπευαν το μεγαλύτερο μέρος της συνεισφοράς, με 34% και 27% αντίστοιχα. 

Ακολούθησαν η βιομάζα και η ηλιακή φωτοβολταϊκή (Φ/Β) ενέργεια, καλύπτοντας το 6% και το 5% της εθνικής ζήτησης. Τα στοιχεία του REN δείχνουν ότι οι ηλιακές μονάδες έφτασαν σε νέο μέγιστο υψηλό παραγωγής τον Μάρτιο με πάνω από 1.500 MW, δηλαδή περίπου 400 MW περισσότερα σε σύγκριση με την ίδια περίοδο του 2022.

Οι σταθμοί ηλεκτροπαραγωγής της Πορτογαλίας με καύσιμο το φυσικό αέριο παρείχαν το 19% της ηλεκτρικής ενέργειας που χρησιμοποιήθηκε σε ολόκληρη τη χώρα κατά τους τρεις πρώτους μήνες του έτους, ενώ οι εισαγωγές κάλυψαν το υπόλοιπο 9%.

Η REN σημείωσε ότι η συνολική κατανάλωση ηλεκτρικής ενέργειας στη χώρα μειώθηκε κατά 1% σε ετήσια βάση τον Μάρτιο. Όταν προσαρμόστηκε με τις επιδράσεις της θερμοκρασίας και τον αριθμό των εργάσιμων ημερών, η πτώση ήταν της τάξης του 1,1%.