Με την τιμή Εκκαθάρισης Αγοράς της Αγοράς Επόμενης Ημέρας να έχει σταθεροποιηθεί, σήμερα, Πέμπτη 6 Απριλίου, σε μέσα υψηλά επίπεδα (127,03 ευρώ/MWh, με ποσοστιαία κάμψη 5,3%) και την τιμή των futures του φυσικού αερίου στο TTF που εμφάνιζε, αρχικά σημαντική τάση αποκλιμάκωσης (44,575 ευρώ/MWh με ποσοστιαία υποχώρηση 4,28%) να κινείται ξανά με ανοδικό πρόσημο +2,20% στην περιοχή των 45,500 ευρώ/MWh, η προσοχή της αγοράς και των θεσμικών φορέων εστιάζεται στο νέο κίνδυνο αναζωπύρωσης των τιμών στο ρεύμα  που απειλεί να διαταράξει το ευνοϊκό κλίμα των τελευταίων μηνών, 

με τις χαμηλότερες τιμές στο ρεύμα. Αφορμή υπήρξε η απόφαση της Ρυθμιστικής Αρχής Ενέργειας (ΡΑΕ) να αυξήσει από την Πρωτομαγιά, τα τέλη χρήσης του δικτύου διανομής με τα οποία επιβαρύνονται οι λογαριασμοί όλων των καταναλωτών στον ΔΕΔΔΗΕ.

Όπως έγραφε την Τρίτη 4 Απριλίου το energia.gr, εδώένα μέσος οικιακός καταναλωτής θα χρεωθεί με 174 ευρώ ανά έτος, από 98 ευρώ που χρεωνόταν έως σήμερα. Σύμφωνα με τα όσα αναφέρονται στη σχετική έκθεση της ΡΑΕ, για την αύξηση του απαιτούμενου εσόδου του ΔΕΔΔΗΕ, ελήφθη υπόψη το μεγάλο χρονικό διάστημα για το οποίο Μοναδιαίες Χρεώσεις Χρήσης του ΕΔΔΗΕ δεν έχουν μεταβληθεί μετά την υπ’ αριθ. 2/2020 απόφαση ΡΑΕ, παρά τη σημαντική μεταβολή στο Απαιτούμενο Έσοδο που σημειώνεται ιδίως το 2021, η αναθεώρηση του Επιτρεπόμενου Εσόδου του ΔΕΔΔΗΕ για την περίοδο 2021-2024 λόγω της οποίας προκύπτουν πρόσθετες υποανακτήσεις Απαιτούμενου Εσόδου ( 981 εκατ. ευρώ φέτος, από 744 εκατ. ευρώ την προηγούμενη ρυθμιστική περίοδο) και τέλος ο περιορισμός δημιουργίας περαιτέρω σημαντικών υποανακτήσεων του Απαιτούμενου Εσόδου.

Οι επιβαρύνσεις κρίνονται υψηλές ιδίως για τους καταναλωτές με τριφασικές εγκαταστάσεις, καθώς οι μεγαλύτερες αυξήσεις αφορούν στο σκέλος της ισχύος και όχι της ενέργειας. Εκτός αυτού, είναι επόμενο να προκαλούν “πονοκέφαλο” στους αρμόδιους του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας, ενόψει εκλογών. Υπ΄αυτή την έννοια μοιάζει αναπόφευκτη η συνέχιση της πολιτικής των επιδοτήσεων των λογαριασμών της ηλεκτρικής ενέργειας για όο το φάσμα της κατανάλωσης, ιδίως καθώς δεν έχει παρέλθει ο κίνδυνος ενός νέου κύκλου ραγδαίας ανόδου του κόστους της ενέργειας, υπό το φως των πιθανών ελλείψεων στην τροφοδοσία με φυσικό αέριο κατά τους προσεχείς μήνες όταν και θα εκκινήσει η  νέα περίοδος αποθεματοποίησης του καυσίμου, εν όψει της επόμενης χειμερινής περιθόδου 2023/2024.

(Ευρωπαϊκός χάρτης τιμών ηλεκτρισμού της Αγοράς Επόμενης Ημέρας. Πηγή:ΡΑΕ)   

Πίσω στην εικόνα των αγορών τώρα, την εβδομάδα 27/3 -2/4 οι τιμές της ηλεκτρικής ενέργειας στην Ευρώπη παρουσίασαν διακυμάνσεις, με τις περισσότερες χώρες να καταγράφουν χαμηλότερες ή σταθερές τιμές ηλεκτρικής ενέργειας σε σύγκριση με το αμέσως προηγούμενο επταήμερο, λόγω των ήπιων  καιρικών συνθηκών και σε συνδυασμό με την ανανεωμένη διαθεσιμότητα των πυρηνικών σταθμών στην Γαλλία.

Σύμφωνα με την εβδομαδιαία ανάλυση των αγορών ηλεκτρικής ενέργειας και φυσικού αερίου των χωρών της ΝΑ Ευρώπης, που συντάσσει το Ινστιτούτο Ενέργειας ΝΑ Ευρώπης (ΙΕΝΕ), πέντε από τις οκτώ χώρες της περιοχής κατέγραψαν αξιοσημείωτες απώλειες με μέσο ποσοστό μείωσης των τιμών -10,92%. Πιο συγκεκριμένα, η Ελλάδα κατέγραψε την υψηλότερη εβδομαδιαία πτώση της τιμής ηλεκτρικής ενέργειας κατά -17,19%, και ακολουθούθησε η Τουρκία, με πτώση -12,76% από την αμέσως προηγούμενη εβδομάδα. Επιπλέον, η Βουλγαρία και η Ρουμανία κατέγραψαν πτώση τιμών ηλεκτρικής ενέργειας, σε ποσοστό -7,27%, αμφότερες.

Σύμφωνα με την ίδια ανάλυση, οι εβδομαδιαίες μέσες τιμές spot ηλεκτρικής ενέργειας στην Κεντρική Ευρώπη κινήθηκαν ανοδικά, με αυξήσεις άνω των 90 ευρώ/MWh, με εξαίρεση την Γερμανία και την Ολλανδία. Ιδίως η τελευταία ήταν η χώρα με τη χαμηλότερη τιμή ηλεκτρικής ενέργειας, αφού κυμάνθηκε στα 88,65 ευρώ/MWh, ακόμη και εάν οι τιμές ήταν αυξημένες κατά 11,48% σε σύγκριση με το αμέσως προηγούμενο επταήμερο.

Ακολούθησε η Γερμανία, με εβδομαδιαία τιμή ηλεκτρικής ενέργειας στα 89,16 ευρώ/MWh εν μέσω της ασθενέστερης ζήτησης φυσικού αερίου και των συνθηκών που ευνόησαν το αιολικό δυναμικό της χώρας. Αντιθέτως, η Ελβετία κατέγραψε την υψηλότερη τιμή, στα 109,03 ευρώ/MWh, με την Γαλλία να συγκαταλέγεται μεταξύ των χωρών με τη χαμηλότερη τιμή ηλεκτρικής ενέργειας, στα 92,16 ευρώ/MWh.

Συνολικά, οι εβδομαδιαίες μέσες τιμές spot της ηλεκτρικής ενέργειας στην ΝΑ Ευρώπη σημείωσαν μέτριες απώλειες κατά τη διάρκεια της προηγούμενης εβδομάδας που έληξε στις 2 Απριλίου. Οι τιμές ηλεκτρικής ενέργειας διαπραγματεύτηκαν στο εύρος 87 - 133 ευρώ/MWh, με τις χονδρεμπορικές τιμές ρεύματος να κινούνται χαμηλότερα στην Σερβία -   εβδομαδιαίος μέσος όρος στα 85,04 ευρώ/MWh- καθώς επίσης και στην Βουλγαρία και την Ρουμανία  -87,14 ευρώ/MWh.

Στον αντίποδα, η Ιταλία υπήρξε η πιο ακριβή χώρα στην Ευρώπη με μέση εβδομαδιαία τιμή ηλεκτρικής ενέργειας τα 132,61 ευρώ/MWh.

Επίσης, η ζήτηση ηλεκτρικής ενέργειας αυξήθηκε κατακόρυφα, εξαιτίας της επικράτησης ψυχρότερων καιρικών συνθηκώ σε ορισμένες περιοχές, που τροφοδότησαν, με τη σειρά τους, τη μεγαλύτερη χρήση θέρμανσης. Η ζήτηση ηλεκτρικής ενέργειας αυξήθηκε σε όλες τις αγορές της ΝΑ Ευρώπης - πλην Ελλάδας και Ιταλίας - κατά 1,33% και ανήλθε στις 15238,53 GWh. Ουγγαρία και Ρουμανία κατέγραψαν τη μεγαλύτερη αύξηση της ζήτησης ηλεκτρικής ενέργειας -17,45% και 4,76% αντίστοιχα- και ακολούθησε η Βουλγαρία, με αύξηση 3,91%. Όπως προαναφέρθηκε, η ζήτηση ηλεκτρικής ενέργειας σε Ελλάδα και Ιταλία σημείωσε μέτρια πτώση, κατά -2,29% και -0,39%, αντίστοιχα, πάντα σε σύγκριση με την αμέσως προηγούμενη εβδομάδα των μετρήσεων.

Τέλος, η παραγωγή από ΑΠΕ στην ΝΑ Ευρώπη πραγματοποίησε άλμα 68,9% στο διάστημα 23 Μαρτίου-2 Απριλίου στις 3088,84 GWh, καθώς η επικράτηση ευνοϊκών ανεμολογικών συνθηκών στην ευρύτερη περιοχή συνέβαλε στην πολύ υψηλότερη αιολική παραγωγή.