Δύο μήνες απομένουν από τον πρώτο διαγωνισμό για τη διεκδίκηση στήριξης από υποψήφια έργα αποθήκευσης, ανοίγοντας έτσι τον δρόμο για την υλοποίηση των απαραίτητων για την ευστάθεια του συστήματος έργων Τα έργα αποθήκευσης, μέσω των ανταγωνιστικών διαδικασιών θα λαμβάνουν εκτός από την επενδυτική ενίσχυση και λειτουργική ενίσχυση για μια δεκαετία, υπό τη μορφή εγγυημένου εσόδου από τη συμμετοχή στην αγορά. Μάλιστα, ο πρώτος διαγωνισμός θα γίνει στα τέλη Ιουνίου 

για standalone μπαταρίες, με το συνολικό χαρτοφυλάκιο που θα λάβει στήριξη μέσω του Ταμείου Ανάκαμψης να φτάνει τα 900 MW. Τα χρονοδιαγράμματα είναι σφιχτά καθώς θα πρέπει να επιτευχθούν τα χρονικά ορόσημα που έχει ορίσει το Ταμείο Ανάκαμψης προκειμένου να εκταμιευθεί το κονδύλι των 200 εκατ. ευρώ. Έτσι εντός του μήνα  αναμένεται ότι  θα εκδοθεί η σχετική Υπουργική Απόφαση η οποία θα καθορίζει όλες τις παραμέτρους των ανταγωνιστικών διαδικασιών για τον πρώτο διαγωνισμό, όπως ανέφερε και ο υπουργός Ενέργειας κ. Κώστας Σκρέκας, σε πρόσφατη συνέντευξή του, ώστε στη συνέχεια να μπορέσει να προχωρήσει η Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας (ΡΑΕ) με την προκήρυξή του.  

Η προκήρυξη αναμένεται να γίνει αργότερο έως τις αρχές Μαΐου ώστε να υπάρχει ο απαραίτητος χρόνος των περίπου δύο μηνών για την προετοιμασία των ενδιαφερόμενων επενδυτών. Με την πρώτη δημοπρασία τον Ιούνιο θα εξασφαλίσουν στήριξη έργα συνολικής ισχύος 450 MW. Για την υπόλοιπη ισχύ, των  450 MW,  θα διεξαχθεί δεύτερος διαγωνισμός πριν από τα τέλη του τρέχοντος έτους.

Με την ενίσχυση από το Ταμείο Ανάκαμψης υπολογίζεται ότι θα καλυφθεί έως το 40% των κεφαλαιουχικών δαπανών των έργων που θα προκριθούν τον διαγωνισμό. Μάλιστα, σύμφωνα με πληροφορίες, για να εξασφαλιστεί η συμμετοχή αρκετών μονάδων θα οριστεί πλαφόν στην ισχύ κάθε έργου, πιθανώς στα 100 MW.  Στις σκέψεις του ΥΠΕΝ είναι να οριστεί πιθανώς και συγκεκριμένος αριθμός έργων ανά επενδυτή που θα συμμετάσχει. Οι επενδυτές θα υποβάλουν προσφορές για το ύψος του εγγυημένου εσόδου σε ευρώ ανά Μεγαβάτ και θα προκρίνονται τα έργα με τις μικρότερες ταρίφες.  

Τα έργα που θα εξασφαλίσουν ενίσχυση θα πρέπει να ηλεκτριστούν έως τα τέλη του 2025, όπως και όλα τα έργα που θα ευνοηθούν από τις χρηματοδοτήσεις του Ταμείου Ανάκαμψης, άρα τα χρονοδιαγράμματα θα πρέπει να είναι ιδιαιτέρως σφιχτά για όλους.  

Ήδη το επενδυτικό ενδιαφέρον για την ανάπτυξη μονάδων αποθήκευσης ενέργειας μέσω μπαταριών είναι τεράστιο. Έως το τέλος του 2022 είχαν λάβει άδεια από τη Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας (ΡΑΕ) συνολικά 272 υποψήφια έργα που ξεπερνούν τα 16.990 MW σε συνολική ισχύ. Επιπλέον είχαν υποβληθεί αιτήσεις για αδειοδότηση επιπλέον 150 έργα αποθήκευσης, συνολικής ισχύος περίπου 3.600 MW.  Ουσιαστικά πρόκειται για ισχύ σχεδόν τριπλάσιο συνολικά από τις ανάγκες που του εγχώριου ηλεκτρικού  συστήματος σε αποθήκευση ενέργειας έως το 2030, οι οποίες θα ανέρχονται περίπου στα 7 GW (μαζί με τα έργα αντιλησιοταμίευσης) σύμφωνα με το υπό διαβούλευση αναθεωρημένο Εθνικό Σχέδιο για την Ενέργεια και το Κλίμα (ΕΣΕΚ).