Ιράκ: Διεθνείς Κολοσσοί του Πετρελαϊκού Τομέα Συμμετείχαν στις Συνομιλίες Βαγδάτης – Κούρδων για το Πετρέλαιο

Ιράκ: Διεθνείς Κολοσσοί του Πετρελαϊκού Τομέα Συμμετείχαν στις Συνομιλίες Βαγδάτης – Κούρδων για το Πετρέλαιο
του Δημήτρη Φάρου
Πεμ, 6 Απριλίου 2023 - 15:19

Προχθές, Τρίτη, υπεγράφη η συμφωνία ανάμεσα στην ομοσπονδιακή κυβέρνηση του Ιράκ και την αυτόνομη Περιφερειακή Κυβέρνηση του Κουρδιστάν (KRG), για την επανεκκίνηση των εξαγωγών πετρελαίου από τις κουρδικές περιοχές. Στις συνομιλίες της προηγούμενης ημέρας στη Βαγδάτη, σύμφωνα με το Reuters, συμμετείχαν 

εκπρόσωποι κολοσσών του παγκόσμιου κλάδου παραγωγής και εμπορίας αργού.

Ειδικότερα, όπως μεταδίδει το διεθνές ειδησεογραφικό πρακτορείο επικαλούμενο τρεις πηγές με γνώση των συνομιλίων, στην αίθουσα βρίσκονταν ο Ράσελ Χάρντι, επικεφαλής της μεγαλύτερης εταιρείας εμπορίας πετρελαίου στον κόσμο, της Vitol, καθώς και στελέχη των εμπορικών οίκων Petraco και Energopole, αλλά και εκπροσώπους από την εταιρεία παραγωγής HKN Energy με έδρα τις ΗΠΑ και την κουρδική εταιρεία πετρελαίου KAR Group. Η παρουσία τους ήταν ευνόητη, καθώς η διακοπή της ροής του πετρελαίου από τα εδάφη που ελέγχει η KRG προς το τουρκικό λιμάνι του Τζεϋχάν στις 25 Μαρτίου, αφού η κεντρική κυβέρνηση της Βαγδάτης κέρδισε υπόθεση διεθνούς διαιτησίας με την Άγκυρα, προκάλεσε μείωση κατά 0,5% της παγκόσμιας προσφοράς πετρελαίου. Όπως ανέφερε στο Reuters αξιωματούχος του ιρακινού υπουργείου πετρελαίου, ο οποίος είχε γνώση της συνάντησης, είπε ότι στόχος ήταν να καθησυχαστούν οι εταιρείες ότι οι συμφωνίες τους με την Περιφερειακή Κυβέρνηση του Κουρδιστάν ήταν ασφαλείς.

Από την πλευρά των εταιρειών, η KAR επιβεβαίωσε ότι ήταν στη συνάντηση, αλλά αρνήθηκε περαιτέρω σχόλια, ενώ η Petraco επιβεβαίωσε την παρουσία της στις συνομιλίες στη Βαγδάτη και αρκέστηκε να δηλώσει ότι επί του παρόντος αναμένει περαιτέρω εξελίξεις. Η Vitol αρνήθηκε να σχολιάσει, ενώ η HKN Energy, η Energopole και η KRG δεν απάντησαν σε αιτήματα του Reuters για σχολιασμό.

Αξιωματούχοι της κεντρικής ιρακινής κυβέρνησης, από την άλλη, υπογραμμίζουν το ενδιαφέρον του πρωθυπουργού αλ-Σουντάνι να αποκαταστήσει την εμπιστοσύνη των ξένων επενδυτών και να δείξει την ετοιμότητα της Βαγδάτης να συνεργαστεί με διεθνείς εταιρείες πετρελαίου, συμπεριλαμβανομένης της προσωπικής παρουσίας του σε όλες τις μεγάλες ενεργειακές εκδηλώσεις, σε μια προσπάθεια να τονωθεί η παραγωγή πετρελαίου στο Ιράκ.

Οι παρευρισκόμενοι στη συνάντηση της Δευτέρας συμφώνησαν να πραγματοποιήσουν περαιτέρω συνομιλίες σχετικά με τον τρόπο προσαρμογής των συμβάσεων των εταιρειών με την KRG με τρόπο που να μην παραβιάζει τις εξαγωγές και τους μηχανισμούς της κρατικής εταιρείας εμπορίας πετρελαίου του Ιράκ, SOMO, δήλωσε η πηγή του υπουργείου πετρελαίου της μεσανατολικής χώρας. Συζητήθηκε, επίσης, η τιμολόγηση και ο προορισμός του αργού που παράγεται στην KRG, δήλωσε μια πηγή που επικαλείται το Reuters.

Οι ροές πετρελαίου από τους αγωγούς που ξεκινούν από το βόρειο Ιράκ δεν έχουν ακόμη ξαναρχίσει καθώς το Ιράκ περιμένει απάντηση από την Τουρκία, δήλωσαν δύο πηγές στο Reuters σήμερα, Πέμπτη, αλλά μετά την προσωρινή συμφωνία, η SOMO θα έχει την εξουσία να εμπορεύεται και να εξάγει πετρέλαιο από την KRG, δήλωσαν στο Reuters δύο Ιρακινοί αξιωματούχοι υπό τηνπροϋπόθεση της ανωνυμίας.Τα έσοδα θα κατατεθούν σε λογαριασμό υπό τον έλεγχο της KRG στην ιρακινή κεντρική τράπεζα, αλλά η Βαγδάτη θα έχει πρόσβαση, ανέφεραν οι πηγές.«Μια σημαντική διαφορά σε σχέση με το παρελθόν είναι ότι η εμπλοκή της SOMO θα καταστήσει το κουρδικό αργό πλήρως εμπορεύσιμο», είπε πηγή που γνωρίζει τις συνομιλίες.

Υπενθυμίζεται ότι το ιρακινό Κουρδιστάν, βασιζόταν ως τώρα σε εμπόρους που διοχέτευαν αργό σε ένα μικρό αριθμό διυλιστηρίων που ήταν διατεθειμένα να αναλάβουν τον κίνδυνο πιθανών νομικών διαμαχών με την κεντρική κυβέρνηση του Ιράκ.

Οι εκκρεμότητες ανάμεσα σε Βαγδάτη και Ερμπίλ

Περιπλέκοντας περαιτέρω την εικόνα, η κυβέρνηση του ιρακινού Κουρδιστάν, που εδρεύει στο Ερμπίλ (τα αρχαία Άρβηλα) έχει δανειστεί δισεκατομμύρια δολάρια από εμπορικούς οίκους και παραγωγούς πετρελαίου, μεταξύ άλλων σκοπών και για να κατασκευάσει ένα νέο αγωγό προς την Τουρκία, δεσμευόμενη να αποπληρώσει τις οφειλές της από μελλοντικές εξαγωγές πετρελαίου.

Έτσι, όταν οι εξαγωγές πετρελαίου του Κουρδιστάν ανεστάλησαν τον περασμένο μήνα ως αποτέλεσμα της απόφασης του διαιτητικού δικαστηρίου, σταμάτησε, επίσης, και η αποπληρωμή χρεών αξίας 6 δισεκατομμυρίων δολαρίων σε εμπορικούς οίκους, συμπεριλαμβανομένων των Vitol, Petraco και Energopole. Ας σημειωθεί ότι η Βαγδάτη αρνείται εδώ και καιρό να αναγνωρίσει την ύπαρξη των χρεών του Ερμπίλ, που συσσωρεύτηκαν μετά τη διακοπή των μεταφορών προϋπολογισμού.

Στο πλαίσιο των προσπαθειών τους για την επίλυση ευρύτερων διαφορών, η Βαγδάτη και η KRG έχουν περιγράψει ένα πλαίσιο για σχέδιο νόμου για τον προϋπολογισμό, με έναρξη συνομιλιών για έναν νέο ομοσπονδιακό νόμο για το πετρέλαιο και το φυσικό αέριο, δήλωσε την Τρίτη ο πρωθυπουργός του Κουρδιστάν Μασούρ Μπαρζανί.

Αυτό περιλαμβάνει ένα άρθρο που σχετίζεται με τέσσερις διεθνείς εταιρείες και τις νομικά δεσμευτικές υποχρεώσεις τους προς την KRG, δήλωσε ο εκπρόσωπος της ομοσπονδιακής ιρακινής κυβέρνησης Μπασίμ αλ-Αγουάντι.