Την ολοκλήρωση τον επόμενο μήνα της δεύτερης ηλεκτρικής διασύνδεσης Ελλάδας-Βουλγαρίας (Νέα Σάντα-Maritsa), που συνεπάγεται τον διπλασιασμό της μεταφορικής ικανότητας ρεύματος μεταξύ των δύο χωρών στα 4000 MW και την αύξηση της δυνατότητας της χώρας μας για εξαγωγή «πράσινης» ενέργειας, προανήγγειλε ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Κώστας Σκρέκας, μιλώντας στην εκδήλωση «Επενδυτικές Ευκαιρίες - Ενεργειακή Μετάβαση» του Ελληνογερμανικού Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου

Ο κ. Σκρέκας τόνισε, μεταξύ άλλων, ότι η Ελλάδα είναι η όγδοη χώρα παγκοσμίως σε ρυθμούς αύξησης της διείσδυσης των ΑΠΕ στο ενεργειακό μίγμα και το νέο Εθνικό Σχέδιο για την Ενέργεια και το Κλίμα θα σηματοδοτεί την αύξηση της φιλοδοξίας για την πράσινη μετάβαση.

Κατά την εκδήλωση παρουσιάστηκε μελέτη της ICAP CRIF, σύμφωνα με την οποία η απελευθέρωση του ηλεκτρικού χώρου στο δίκτυο από έργα ΑΠΕ και η ανάπτυξη των έργων αποθήκευσης ενέργειας αποτελούν βασικές προϋποθέσεις για την αυξανόμενη διείσδυση των ΑΠΕ στο ενεργειακό μίγμα της χώρας και στο ηλεκτρικό σύστημα ειδικότερα. Η έκθεση επισημαίνει ακόμα ότι το Εθνικό Σχέδιο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας Ελλάδα 2.0 κινητοποιεί επενδύσεις 11,6 δισ. ευρώ για την πράσινη ανάπτυξη, με τη χώρα να διεκδικεί επιπλέον 5 δισ. ευρώ στο πλαίσιο του προγράμματος REPowerEU για τη χρηματοδότηση ενεργειακών - ιδιωτικών επενδύσεων, οι οποίες, μεταξύ άλλων, θα αφορούν έργα ΑΠΕ, συστήματα αποθήκευσης ενέργειας μπαταριών (BESS) κ.ά.

«Το Ελληνογερμανικό Επιμελητήριο, αφουγκραζόμενο τις πραγματικές ανάγκες της ενεργειακής αγοράς και αντιλαμβανόμενο τις δυνατότητες που προσφέρει η ελληνική, θα παραμείνει ενεργό στην πρώτη γραμμή της εθνικής προσπάθειας η χώρα να κερδίσει στο μέγιστο δυνατό βαθμό τεχνογνωσία και κεφάλαια από τη μεγαλύτερη οικονομία της Ευρώπης, τη Γερμανία» δήλωσε ο πρόεδρος του φορέα, Βασίλειος Γούναρης.

(από την εφημερίδα "ΝΑΥΤΕΜΠΟΡΙΚΗ")