Τα 100 δολάρια το βαρέλι αναμένεται να γίνουν σύντομα η νέα νόρμα των αγορών, με φόντο ένα έκρυθμο γεωπολιτικό περιβάλλον που ενέχει τον κίνδυνο αποσπασματικών τάσεων στην παγκόσμια οικονομία

Την προειδοποίηση αυτή απηύθυνε ο κορυφαίος αναλυτής σε θέματα ενέργειας Πολ Σάνκι, σύμφωνα με το CNBC, την ώρα που πληθαίνουν οι φωνές ότι η τριψήφια τιμή του πετρελαίου μπορεί να έρθει πολύ πιο σύντομα απ’ ό,τι αναμενόταν, ακόμη και στο τέλος του δεύτερου τριμήνου. Ήδη, πολλοί αναλυτές βλέπουν τις τιμές πετρελαίου να «παίρνουν φωτιά» μετά την αιφνιδιαστική απόφαση του ΟΠΕΚ+ το βράδυ της Κυριακής να μειώσει την παραγωγή του κατά 1,1 εκατ. βαρέλια ημερησίως από τον Μάιο, σε μια προληπτική, όπως ανακοίνωσε, κίνηση για να προλάβει μια εξασθένηση της ζήτησης μέσα στο νέο πιο σφιχτό πιστωτικό περιβάλλον που δημιουργήθηκε μετά την τραπεζική κρίση.

Η τιμή βενζίνης στις ΗΠΑ είναι θέμα χρόνου να ξεπεράσει τα 4 δολάρια το γαλόνι, όπως προβλέπουν αναλυτές, ενώ στη χώρα μας ξεπέρασε χθες τα 2 ευρώ σε πολλά πρατήρια καυσίμων, επιβεβαιώνοντας την επικρατούσα άποψη ότι η εκτίναξη των τιμών βενζίνης στα ύψη γίνεται σχεδόν αυτομάτως έπειτα από κάθε νέα άνοδο του κόστους ενέργειας, ενώ στην αντίθετη περίπτωση -στην πτωτική αναπροσαρμογή τους έπειτα από μία πτώση των τιμών πετρελαίου- χρειάζεται να περάσει πολύς χρόνος. Από την ώρα που ανακοινώθηκε η απόφαση του ΟΠΕΚ+ ήταν θέμα χρόνου οι ανατιμήσεις στις τιμές βενζίνης ειδικά, καθώς μπαίνουμε σε μια περίοδο αυξημένων μετακινήσεων εν όψει του Πάσχα Καθολικών και Ορθοδόξων, αλλά και της καλοκαιρινής σεζόν, που σημαίνει μεγαλύτερη ζήτηση για καύσιμα.

Οι τιμές πετρελαίου έχουν αυξηθεί περίπου 20% από τα χαμηλά του Μαρτίου, παρότι χθες έκαναν μια μικρή διόρθωση προκειμένου να πάρουν μια ανάσα από το τελευταίο ράλι, ειδικά στον απόηχο των στοιχείων που έδειξαν ότι η μείωση των αμερικανικών αποθεμάτων στη διάρκεια της προηγούμενης εβδομάδας ήταν μικρότερη του αναμενομένου. Σύμφωνα επίσης με το Reuters, το ρωσικό αργό Ουραλίων «έσπασε» χθες το φράγμα των 60 δολαρίων το βαρέλι, που αποτελεί και το πλαφόν για την πώληση του ρωσικού πετρελαίου σε Ευρώπη και ΗΠΑ. Το όριο αυτό επιβλήθηκε πέρυσι τον Δεκέμβριο από τις χώρες-μέλη του G7, με απώτερο στόχο να αποφευχθεί μια διακοπή της προσφοράς από τη Ρωσία αλλά και να περιοριστούν τα έσοδα της Μόσχας.

Ύφεση ξανά;

Το καίριο ερώτημα τώρα είναι πόσο έτοιμη είναι η παγκόσμια οικονομία να ανταποκριθεί σε τόσο υψηλές τιμές πετρελαίου, οι οποίες θα μπορούσαν να πυροδοτήσουν νέο γύρο πληθωριστικών πιέσεων υπό την απειλή πλέον ενός νέου πετρελαϊκού κραχ και μιας συνεπακόλουθης ύφεσης. Ήδη, τα τελευταία στοιχεία για τις κενές θέσεις εργασίας που ανακοινώθηκαν στις ΗΠΑ έδειξαν αποθέρμανση της αγοράς εργασίας, αν και περισσότερες ενδείξεις θα δώσουν αύριο Παρασκευή τα στοιχεία για την απασχόληση Μαρτίου. Ανησυχητικά μηνύματα στέλνουν και τα στοιχεία για μεταποίηση σε Ευρωζώνη και Ασία, με την κινεζική ζήτηση να παραμένει το «κρυφό χαρτί» για την περαιτέρω πορεία της παγκόσμιας οικονομίας.

(από την εφημερίδα "ΝΑΥΤΕΜΠΟΡΙΚΗ")