Μεγάλη η Πρόκληση για τη Βιομηχανία ΑΠΕ της Ινδίας οι Νέοι Φιλόδοξοι Κυβερνητικοί Στόχοι

Μεγάλη η Πρόκληση για τη Βιομηχανία ΑΠΕ της Ινδίας οι Νέοι Φιλόδοξοι Κυβερνητικοί Στόχοι
του Δημήτρη Φάρου
Δευ, 10 Απριλίου 2023 - 14:10

Τα σχέδια της Ινδίας να αυξήσει κάθετα τους διαγωνισμούς δυναμικότητας ΑΠΕ αναμένεται να ασκήσουν «μεγάλη πίεση» στη βιομηχανία του κλάδου ώστε αυτή να μεγεθυνθεί με ραγδαίο ρυθμό. Αυτό δήλωσε ο επικεφαλής ενός από τους μεγαλύτερους παρόχους «καθαρής» ενέργειας της αναδυόμενης οικονομικής υπερδύναμης

καθώς η χώρα θα αρχίσει να δημοπρατεί 50 MW ηλιακής και αιολικής ισχύος για το δίκτυο ηλεκτρικής ενέργειας της χώρας ετησίως μέχρι το 2028, υπερδιπλασιάζοντας τον τρέχοντα ρυθμό. Ειδικότερα, όπως αναφέρει δημοσίευμα των Financial Times, o Sumant Sinha, διευθύνων σύμβουλος της ReNew, χαιρέτισε την πρόταση που προανήγγειλε το υπουργείο ανανεώσιμων πηγών ενέργειας της Ινδίας

Ωστόσο, σημείωσε ότι οι εταιρείες ΑΠΕ έχουν ήδη επεκτείνει τις δραστηριότητές τους προσπαθώντας να συμβαδίσουν με τον υπάρχοντα όγκο εργασιών.

Περισσότερες προσφορές θα «ασκήσουν μεγάλη πίεση σε ανθρώπους σαν εμάς γιατί πρέπει να συγκεντρώσουμε κεφάλαια, πρέπει να έχουμε εξοπλισμό, πρέπει να είμαστε σε θέση να εκτελέσουμε έργα επιτόπου, πρέπει να προσλάβουμε ανθρώπους», είπε σε συνέντευξή του στους Financial Times ο Sinha. «Όλα αυτά δεν είναι εύκολα».

Η σχεδιαζόμενη αύξηση της δυναμικότητας ΑΠΕ στην Ινδία έρχεται σε μία στιγμή κατά την οποία η χώρα ήδη  αγωνίζεται να επιτύχει τον στόχο της να εγκαταστήσει 500 MW καθαρής ενέργειας έως το 2030, προκειμένου να καλύψει το 50% των αναγκών της σε ηλεκτρισμό από ανανεώσιμες πηγές.

«Αυτό είναι το πρώτο βήμα όσον αφορά την προσπάθεια να γίνει ο στόχος των 500 GW πιο αξιόπιστος και πιο υλοποιήσιμος», είπε ο CEO της ReNew στην αμερικανική εφημερίδα. «Αυτό είναι εφικτό, αλλά θα χρειαστούμε λίγο χρόνο για να ανεβάσουμε τους ρυθμούς μας».Ας σημειωθεί ότι η ReNew έχει ήδη συνδέσει περίπου 8 GW ΑΠΕ στο δίκτυο και δεσμεύτηκε να κατασκευάσει σχεδόν άλλα 6 GW τα επόμενα δύο χρόνια. «Η ευκαιρία της αγοράς δεν είναι πρόβλημα», είπε ο Sinha. «Το θέμα ήταν πάντα πόσα μπορούμε να εκτελέσουμε, παρά οτιδήποτε άλλο».

Η Ινδία εξακολουθεί να προμηθεύεται το μεγαλύτερο μέρος της ενέργειας της από άνθρακα και άλλα ορυκτά καύσιμα και ο Διεθνής Οργανισμός Ενέργειας (ΙΕΑ) εκτιμά ότι η ενεργειακή ζήτηση στη χώρα θα είναι από τις ταχύτερα αναπτυσσόμενες στον κόσμο μέχρι το 2030.

Ενώ η κυβέρνηση του πρωθυπουργού Ναρέντρα Μόντι θέλει οι καθαρές πηγές ενέργειας να καλύψουν μεγάλο μέρος από αυτή τη ζήτηση, η χώρα έχει καταβάλει μεγάλη προσπάθεια μέχρι στιγμής για να εκπληρώσει τους στόχους της, ενώ απέτυχε το σχέδιο εγκατάστασης 175 GW μέχρι πέρυσι.

Σε σημείωμα του υπουργείο Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας αναφέρεται ότι η κυβέρνηση της Ινδίας σχεδιάζει να δημοπρατήσει τουλάχιστον 15 GW μέχρι τον Ιούνιο του τρέχοντος έτους, ενώ θα ακολουθήσουν δημοπρασίες από 10 GW έως 15 GW για τα υπόλοιπα τρίμηνα του έτους.

«Είναι ένας αρκετά βραχυπρόθεσμος στόχος, επομένως θα έχουμε μια πολύ καλή αίσθηση του αν οδεύουν προς τη σωστή κατεύθυνση ή όχι», είπε ο Sinha.

Η ReNew επεκτείνεται σε άλλους τομείς και την περασμένη εβδομάδα εξασφάλισε κρατικές επιδοτήσεις αξίας περίπου 180 εκατομμυρίων δολαρίων ως μέρος ενός προγράμματος για την προώθηση της εγχώριας κατασκευής ηλιακών κυψελών, δισκίων πυριτίου και πλαισίων. Άλλες εταιρείες που επενδύουν δισεκατομμύρια σε ανανεώσιμες πηγές ενέργειας μαζί με τη ReNew περιλαμβάνουν την Tata Power και την Adani  Green, μέρος του ομίλου Adani  Group.Η Adani έχει δηλώσει ότι θέλει να φτάσει τα 25 GW έως το 2025. Όμως τα σχέδια επέκτασης του ομίλου έχουν δεχθεί πίεση μετά από καταγγελίες απάτης από την αμερικανική εταιρεία short seller Hindenburg Research νωρίτερα φέτος πυροδότησε πανικό στην αγορά που κόστισε έως και 145 δισ. δολάρια από την αξία των εισηγμένων εταιρειών της, στις οποίες περιλαμβάνεται και η Adani Green.

Ωστόσο, η Adani αρνείται κατηγορηματικά τις εν λόγω κατηγορίες.Ενώ η Adani δήλωσε ότι έσει δεσμευτεί για επιθετικές επενδύσεις σε ανανεώσιμες πηγές ενέργειας και σε άλλους τομείς, ορισμένοι αναλυτές αμφισβήτησαν την ικανότητά της να ανταποκριθεί στους αυξημένους ρυθμούς που απαιτούνται.

Όπως δήλωσε ο Sinha στους Financial Times, η Ινδία θα δυσκολευτεί να διατηρήσει τον ρυθμό ανάπτυξης των ΑΠΕ χωρίς την Adani. «Απλά κοιτάζοντας το καθαρά από την άποψη της προσθήκης δυναμικότητας, αποτελεί έναν από τους μεγαλύτερους παίκτες, με σημαντικά σχέδια», είπε. «Αν αυτό ανασταλεί, τότε σίγουρα θα επηρεάσει την προσθήκη χωρητικότητας στη χώρα συνολικά».