Το Ισραήλ υπέγραψε συμφωνία ύψους 400 εκατομμυρίων δολαρίων για την πώληση αντιαρματικών πυραύλων Spike στην Ελλάδα, ανακοίνωσε σήμερα το υπουργείο Άμυνας του Ισραήλ, λίγες ημέρες μετά την επίτευξη συμφωνίας  για την παροχή αντιαεροπορικής άμυνας στη Φινλανδία, το νεότευκτο μέλος του ΝΑΤΟ.

Ο Spike είναι ένας κατευθυνόμενος αντιαρματικός πύραυλος και πύραυλος κατά προσωπικού με κεφαλή υψηλής εκρηκτικότητας (HEAT) με δύο πυροκροτητές. Από το 2007, βρίσκεται στην τέταρτη γενιά του και χρησιμοποιείται από πολλές χώρες της Ε.Ε. και του ΝΑΤΟ και παράγεται από την ισραηλινή κρατική αμυντική εταιρεία Rafael Advanced Defense Systems.

"Οι πύραυλοι Spike θα ενισχύσουν το χαρτοφυλάκιο των επιχειρησιακών εργαλείων των ελληνικών ενόπλων δυνάμεων και αναμένουμε περαιτέρω επέκταση μέσω στρατηγικών συνεργασιών στο εγγύς μέλλον", δήλωσε ο διευθύνων σύμβουλος της Rafael Yoav Har-Even.

Ο υπουργός Άμυνας του Ισραήλ δήλωσε ότι η συμφωνία ενισχύει τους δεσμούς μεταξύ των χωρών.

Την περασμένη εβδομάδα το Ισραήλ και η Rafael δήλωσαν ότι θα παράσχουν το προηγμένο σύστημα αεράμυνας David's Sling στη Φινλανδία, μετά την επίσημη ένταξή της στον Οργανισμό Βορειοατλαντικού Συμφώνου, στις 4 Απριλίου.

Η Φινλανδία θα παραλάβει το αμυντικό σύστημα που έχει σχεδιαστεί για την αναχαίτιση βαλλιστικών πυραύλων και πυραύλων κρουζ σε μια συμφωνία ύψους 345 εκατομμυρίων δολαρίων (316 εκατομμύρια ευρώ). Απαιτείται ακόμη έγκριση από τις Ηνωμένες Πολιτείες, οι οποίες συμμετέχουν στην ανάπτυξη του συστήματος.

Η προσχώρηση της Φινλανδίας, η οποία τερματίζει επτά δεκαετίες στρατιωτικής μη συμμόρφωσης, διπλασιάζει περίπου το μήκος των συνόρων που μοιράζεται το ΝΑΤΟ με τη Ρωσία και ενισχύει την ανατολική πλευρά του, καθώς ο πόλεμος στην Ουκρανία συνεχίζεται χωρίς να διαφαίνεται λύση. Προκάλεσε επίσης την απειλή της Μόσχας για αντίμετρα.

Η Φινλανδία δήλωσε ότι η συμφωνία με το Ισραήλ θα ενισχύσει σημαντικά τις δυνατότητές της και το Ισραήλ την αποκάλεσε "κβαντικό άλμα" στην αμυντική συνεργασία μεταξύ των χωρών.