Η Ουκρανία θα μπορέσει να εξάγει ηλεκτρική ενέργεια, για πρώτη φορά ύστερα από έξι μήνες, καθώς οι ενεργειακές υποδομές της ανακάμπτουν από τις  ρωσικές επιθέσεις των τελευταίων μηνών. Ο ρωσικός στρατός ξεκίνησε να πλήττει συστηματικά τις ενεργειακές υποδομές της Ουκρανίας τον περασμένο Οκτώβριο. Το αποτέλεσμα ήταν εκτεταμένες διακοπές στην ηλεκτροδότηση και προγραμματισμένες διακοπές ρεύματος, που ταλαιπώρησαν ολόκληρες πόλεις και χωριά εν μέσω του βαρύ χειμώνα.

Η Ουκρανία αναγκάστηκε να σταματήσει τις εξαγωγές ηλεκτρικής ενέργειας, όμως  τώρα θα είναι σε θέση να εξάγει εκ νέου την πλεονάζουσα παραγωγή της.

Ο υπουργός Ενέργειας της χώρας υπέγραψε σχετική απόφαση που επιτρέπει τις εξαγωγές, αν και προτεραιότητα εξακολουθούν να έχουν οι Ουκρανοί καταναλωτές. Όπως δήλωσε ο υπουργός, οι μονάδες ηλεκτροπαραγωγής παρήγαγαν περισσότερη ισχύ το τελευταίο  δίμηνο και έτσι, οι Ουκρανοί πολίτες δεν αντιμετωπίζουν πλέον περιορισμούς στην κατανάλωση. "Τα δύσκολα πέρασαν", είπε χαρακτηριστικά.

"Το επόμενο βήμα είναι να αρχίσουμε να εξάγουμε ηλεκτρική ενέργεια, γεγονός που θα μας επιτρέψει να προσελκύσουμε πρόσθετους οικονομικούς πόρους για την αναγκαία ανοικοδόμηση των κατεστραμμένων ενεργειακών υποδομών μας" πρόσθεσε ο Ουκρανός υπουργός Ενέργειας.

Ωστόσο, ο διαχειριστής του ηλεκτρικού δικτύου της χώρας, Ukrenergo, προειδοποίησε ότι η Ουκρανία δεν μπορεί να υπολογίζει ότι οι ρωσικές επιθέσεις θα σταματήσουν, ενώ ενημέρωσε πως η Ρωσία έχει εκτοξεύσει περισσότερους από 1200 πύραυλους και ρουκέτες από μη επανδρωμένα αεροσκάφη στις ενεργειακές εγκαταστάσεις της από την αρχή του πολέμου, ενώ χαρακτήρισε αυτές τις επιθέσεις ως τη μεγαλύτερη οργανωμένη προσπάθεια καταστροφής του ενεργειακού συστήματος μιας ευρωπαϊκής χώρας.

Δεν υπάρχει θερμικός ή υδροηλεκτρικός σταθμός παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας στην Ουκρανία που να μην έχει υποστεί ζημιές από τον Οκτώβριο του 2022. Ενδεικτικό της νέας κατάστασης είναι το γεγονός ότι οι ουκρανικές αρχές έχουν επίσης χάσει τον έλεγχο του μεγαλύτερου πυρηνικού σταθμού παραγωγής ενέργειας της Ευρώπης, στη Ζαπορίζια, που  βρίσκεται υπό τον έλεγχο των Ρώσων.

Το 2019, η Ουκρανία κάλυψε περισσότερο από το 20% των συνολικών αναγκών της σε ηλεκτρική ενέργεια από τους πυρηνικούς σταθμούς. Το 2021, οι πυρηνικοί αντιδραστήρες της Ουκρανίας παρήγαγαν συνολικά 81 TWh, ήτοι περισσότερο από το 55% της συνολικής παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας της χώρας, δηλαδή, μερίδιο ισχύος που ήταν το δεύτερο υψηλότερο στον κόσμο, μετά την Γαλλία.

Την ώρα που η Ουκρανία προσπαθεί να αποκρούσει τους Ρώσους εισβολείς και να αντεπεξέλθει στις προκλήσεις του πολέμου, το ρωσικό πετρέλαιο και φυσικό αέριο συνεχίζουν να ρέουν προς την ΕΕ μέσω των αγωγών που διασχίζουν τη χώρα. Αυτό γίνεται δυνατό χάρη στην δίκαιο που διέπει τις συμβάσεις που έχουν υπογραφεί, στην πραγματικότητα της αγοράς καθαυτής αλλά και για λόγους πολιτικής σκοπιμότητας!