Τέσσερα νέα χρηματοδοτικά εργαλεία, μέσω των οποίων θα δοθεί ρευστότητα συνολικού ύψους άνω των 2,5 δισ. ευρώ (με τη μόχλευση) προς τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις, θέτει σε εφαρμογή στο αμέσως επόμενο διάστημα η Ελληνική Αναπτυξιακή Τράπεζα (HDB)

Ήδη, χθες, στη διάρκεια σχετικής εκδήλωσης στα γραφεία της HDB, παρουσία του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη και της πολιτικής ηγεσίας του υπουργείου Ανάπτυξης και Επενδύσεων, η διευθύνουσα σύμβουλος της τράπεζας, Αθηνά Χατζηπέτρου, ανακοίνωσε πως ήδη απεστάλη η σχετική πρόσκληση προς τους Ενδιάμεσους Χρηματοπιστωτικούς Οργανισμούς (ΟΧΕ) προκειμένου να εκδηλώσουν ενδιαφέρον συμμετοχής και συνεπένδυσης στα νέα χρηματοδοτικά εργαλεία. Άλλωστε, τα δάνεια θα χορηγούνται μέσω των εμπορικών και συνεταιριστικών τραπεζών.

Τα τρία χρηματοδοτικά εργαλεία υπάγονται στο ταμείο χαρτοφυλακίου «Business Growth Fund», ενώ το τέταρτο, κατά βάση εγγυοδοτικό, αφορά τη διευκόλυνση υλοποίησης επενδυτικών σχεδίων που θα υπαχθούν στα καθεστώτα του αναπτυξιακού νόμου.

Τα νέα χρηματοδοτικά εργαλεία που εκτιμάται ότι θα ενεργοποιηθούν το αργότερο εντός Ιουνίου είναι τα εξής:

1. Πράσινα Συγχρηματοδοτούμενα Δάνεια (Green Co-Financing Loans) με προϋπολογισμό 500 εκατ. ευρώ για χρηματοδοτήσεις επενδυτικού σκοπού με άτοκη χρηματοδότηση στο 40% του δανείου και διετή μερική επιδότηση του επιτοκίου στο υπόλοιπο 60% προς μικρομεσαίες επιχειρήσεις, προκειμένου να υλοποιήσουν επενδύσεις στους τομείς ενεργειακής απόδοσης (Energy efficiency/transition), ηλεκτροκίνησης (Green Mobility) και παραγωγής ενέργειας μέσω ανανεώσιμων πηγών (Green Renewable Energy), με στόχο τη μείωση των εκπομπών και την προστασία του περιβάλλοντος.

Η διάρκεια των δανείων θα είναι από 2 έως 10 έτη και το ύψος αυτών θα κυμαίνεται από 80.000 έως 8.000.000 ευρώ.

2. Δάνεια Ψηφιακής Αναβάθμισης (Digitalization Co-Financing Loans) με προϋπολογισμό 250 εκατ. ευρώ για χρηματοδοτήσεις επενδυτικού σκοπού με άτοκη χρηματοδότηση στο 40% του δανείου και διετή μερική επιδότηση του επιτοκίου στο υπόλοιπο 60%, ώστε να λάβουν δανειοδότηση με σκοπό την ψηφιοποίηση και ψηφιακή αναβάθμιση των εργασιών/δραστηριοτήτων τους, με στόχο την αύξηση της παραγωγικότητάς τους, τη μεγέθυνσή τους και τη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας υψηλής προστιθέμενης αξίας.

Η διάρκεια των δανείων θα είναι από 2 έως 10 έτη, το δε ύψος αυτών ανέρχεται από 25.000 έως 1.000.000 ευρώ.

3. Δάνεια Ρευστότητας Επιχειρήσεων (Liquidity Co-Financing Loans) με προϋπολογισμό 600 εκατ. ευρώ. Το χρηματοδοτικό εργαλείο θα παρέχει συγχρηματοδοτούμενα δάνεια κεφαλαίου κίνησης σε ΜμΕ με άτοκη χρηματοδότηση στο 40% του δανείου και διετή μερική επιδότηση του επιτοκίου στο υπόλοιπο 60%, αποκλειστικά σε ΜμΕ που δεν έχουν λάβει στο παρελθόν επιχειρηματικό δάνειο μέσω των προγραμμάτων της HDB.

Στόχος του η διευκόλυνση της ομαλής λειτουργίας του συναλλακτικού κύκλου των επιχειρήσεων καθώς και η αντιμετώπιση του αυξημένου ενεργειακού κόστους υπό τις παρούσες έκτακτες συνθήκες της αγοράς (αύξηση ενεργειακών δαπανών, τιμές πρώτων υλών, πληθωριστικές πιέσεις), η προστασία και η αύξηση των θέσεων εργασίας κ.ο.κ. Η διάρκεια των δανείων θα είναι από 2 έως 5 έτη και το ύψος του δανείου ανέρχεται από 10.000 έως 1.500.000 ευρώ.

4. Το Development Law Financial Instrument (DeLFI) με προϋπολογισμό 500 εκατ. ευρώ θα αποτελέσει εγγυοδοτικό εργαλείο για επενδυτικά σχέδια, ενταγμένα στον αναπτυξιακό νόμο. Το χρηματοδοτικό εργαλείο θα κινηθεί σε δύο άξονες: α) Για κεφάλαιο κίνησης για προχρηματοδότηση που ποσού της επιχορήγησης (bridge financing) και β) για μακροπρόθεσμο δανεισμό για την κάλυψη της ιδιωτικής συμμετοχής. Η χρηματοδότηση θα ξεκινά από 50.000 και θα φθάνει έως και τα 10 εκατ. ευρώ και η διάρκεια του δανείου θα είναι από 2-10 έτη, ανάλογα με τον χαρακτήρα του δανείου.

(από την εφημερίδα "ΝΑΥΤΕΜΠΟΡΙΚΗ", 08/04/2023)