Να τερματίσει όλες τις εισαγωγές υγροποιημένου φυσικού αερίου (LNG) από τη Ρωσία επιχειρεί η Ολλανδία, δήλωσε στο Bloomberg ο Ρομπ Γιέτεν, υπουργός Ενέργειας της χώρας

Οι Ολλανδοί σταμάτησαν φέτος να υπογράφουν νέα συμβόλαια για εισαγωγές ρωσικού LNG και επιδιώκουν να ολοκληρώσουν σταδιακά τα προηγούμενα συμβόλαια, είπε, προσθέτοντας ότι οι συνομιλίες με τις εταιρείες είναι σε εξέλιξη. Η απόφαση της ολλανδικής κυβέρνησης αφορά τόσο τα συμβόλαια spot όσο και τα μακροπρόθεσμα. 

«Πρέπει να κάνουμε ό,τι μπορούμε για να βεβαιωθούμε ότι δεν υπάρχει ρωσική ενέργεια από ορυκτά στο σύστημά μας, ότι τα καταφέραμε στον άνθρακα, στο φυσικό αέριο μέσω αγωγών και το πετρέλαιο», είπε ο Γιέτεν. «Έχουμε συνεχείς συζητήσεις με τις εταιρείες που χρησιμοποιούν τις εγκαταστάσεις» για να καταργήσουμε σταδιακά τις προϋπάρχουσες συμφωνίες για το LNG, πρόσθεσε.

Μετά την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία και την επιβολή δυτικών κυρώσεων στη Μόσχα, η Gazprom περιόρισε τις περισσότερες προμήθειες μέσω αγωγών. Για να καλύψει το κενό, η Ευρώπη βασίστηκε σε εισαγωγές κυρίως από τις ΗΠΑ και το Κατάρ, αλλά δεν διέκοψε τις εισαγωγές από τη Ρωσία, που ήταν ως τότε ο κορυφαίος πάροχος φυσικού αερίου. Τώρα, ορισμένες χώρες προσπαθούν να τερματίσουν τους δεσμούς με τη Μόσχα.

Η ολλανδική απόφαση ακολουθεί παρόμοια κίνηση της Ισπανίας, του μεγαλύτερου Ευρωπαίου αγοραστή LNG από τη Ρωσία. Οι εισαγωγείς στη χώρα της Ιβηρικής έλαβαν επιστολή από την κυβέρνηση της Μαδρίτης που ζητούσε από τις εταιρείες να μην εγγραφούν σε νέες αγορές για ρωσικές προμήθειες.

Η Ολλανδία αποτελεί κόμβο διέλευσης φυσικού αερίου, κάτι που σημαίνει ότι η απόφαση θα μπορούσε να έχει ευρύτερο ευρωπαϊκό αντίκτυπο.

Η χώρα εξακολουθεί να αγοράζει ρωσικό LNG μέσω παλαιότερων συμφωνιών, που είχαν υπογραφεί πριν από το 2023, αντιπροσωπεύοντας περίπου το 15% των συνολικών της εισαγωγών καυσίμου. Φέτος, είναι ο τέταρτος μεγαλύτερος αγοραστής ρωσικού LNG στην Ευρώπη, σύμφωνα με στοιχεία παρακολούθησης πλοίων που συγκεντρώθηκαν από το Bloomberg.

Παρόλο που η ΕΕ λαμβάνει μέτρα για να απομακρυνθεί από τη ρωσική ενέργεια, η Ουγγαρία ενισχύει τους δεσμούς με τη Μόσχα, εξασφαλίζοντας νέες συμφωνίες για την επέκταση των ροών φυσικού αερίου από τη Ρωσία.

(από euro2day.gr)