Στη Γερμανία τους κλείνουν, στη Φινλανδία τους ανοίγουν! Με πολύ μεγάλη καθυστέρηση και υψηλό κόστος ο νέος πυρηνικός αντιδραστήρας της Φινλανδίας, ο ισχυρότερος της Ευρώπης με βάση την παραγωγική του ικανότητα, ολοκλήρωσε μια δοκιμαστική φάση που διήρκεσε πάνω από ένα χρόνο και άρχισε να παράγει κανονικά, ενισχύοντας σημαντικά την ηλεκτρική αυτάρκεια της σκανδιναβικής χώρας.

Ο αντιδραστήρας Olkiluoto 3, ο οποίος έχει δυναμικότητα 1.600 μεγαβάτ, συνδέθηκε στο εθνικό δίκτυο ηλεκτρικής ενέργειας της Φινλανδίας τον Μάρτιο του 2022 και άρχισε την Κυριακή την κανονική παραγωγή. Ο φορέας εκμετάλλευσης Teollisuuden Voima, ή TVO, έγραψε στο Twitter ότι "ο Olkiluoto 3 είναι πλέον έτοιμος" μετά από καθυστέρηση 14 ετών σε σχέση με το αρχικό σχέδιο.

Θα βοηθήσει τη Φινλανδία να επιτύχει τους στόχους της για ουδετερότητα ως προς τις εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα και θα αυξήσει την ενεργειακή ασφάλεια σε μια εποχή που οι ευρωπαϊκές χώρες έχουν περικόψει τις προμήθειες πετρελαίου, φυσικού αερίου και άλλης ενέργειας από τη Ρωσία, τη γειτονική χώρα της Φινλανδίας.

"Η παραγωγή του Olkiluoto 3 σταθεροποιεί την τιμή της ηλεκτρικής ενέργειας και διαδραματίζει σημαντικό ρόλο στη φινλανδική πράσινη μετάβαση", δήλωσε ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της TVO, Jarmo Tanhua, σε δήλωσή του. Η εταιρεία πρόσθεσε ότι "ο όγκος παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας της μεγαλύτερης μονάδας πυρηνικού σταθμού της Ευρώπης αποτελεί σημαντική προσθήκη στην καθαρή, εγχώρια παραγωγή".

Η κατασκευή του Olkiluoto 3 ξεκίνησε το 2005 και επρόκειτο να ολοκληρωθεί τέσσερα χρόνια αργότερα. Ωστόσο, το έργο ταλαιπωρήθηκε από διάφορα τεχνολογικά προβλήματα που οδήγησαν σε αγωγές. Η τελευταία φορά που τέθηκε σε λειτουργία νέος πυρηνικός αντιδραστήρας στη Φινλανδία ήταν πριν από 40 χρόνια.

Ο Olkiluoto 3 είναι ο πρώτος νέος αντιδραστήρας της Δυτικής Ευρώπης εδώ και περισσότερα από 15 χρόνια. Είναι ο πρώτος σταθμός νέας γενιάς EPR, ή ευρωπαϊκός αντιδραστήρας υπό πίεση, που τέθηκε σε λειτουργία στην Ευρώπη. Αναπτύχθηκε σε κοινοπραξία μεταξύ της γαλλικής Areva και της γερμανικής Siemens.

Κυρίως λόγω των ανησυχιών για την ασφάλεια, η πυρηνική ενέργεια παραμένει ένα αμφιλεγόμενο ζήτημα στην Ευρώπη. Η έναρξη λειτουργίας του φινλανδικού αντιδραστήρα συμπίπτει με την κίνηση της Γερμανίας να κλείσει το Σάββατο τους τελευταίους τρεις εναπομείναντες πυρηνικούς σταθμούς της.

Οι εμπειρογνώμονες εκτιμούν ότι το τελικό κόστος για την κατασκευή του Olkiluoto 3 ανέρχεται σε περίπου 11 δισεκατομμύρια ευρώ - σχεδόν τριπλάσια από ό,τι είχε αρχικά εκτιμηθεί. Η Φινλανδία διαθέτει πλέον πέντε πυρηνικούς αντιδραστήρες σε δύο εργοστάσια που βρίσκονται στις ακτές της Βαλτικής Θάλασσας. Συνδυαστικά, καλύπτουν περισσότερο από το 40% της ζήτησης ηλεκτρικής ενέργειας της χώρας.

Το συντηρητικό Κόμμα Εθνικού Συνασπισμού, ή NCP, το οποίο κέρδισε τις γενικές εκλογές της Φινλανδίας στις 2 Απριλίου, θέλει να αυξήσει ακόμη περισσότερο το μερίδιο της ενέργειας που λαμβάνει η χώρα των 5,5 εκατομμυρίων κατοίκων από την πυρηνική ενέργεια.

 Ν. Παλ.