Όποιος εξεπλάγην από το «ναι» του Στέιτ Ντιπάρτμεντ στην αναβάθμιση του υπάρχοντος στόλου αεροσκαφών F-16 που κατέχει η Τουρκία, μάλλον ονειροβατεί. Διότι πολύ απλά αυτό ήταν θέμα χρόνου να συμβεί. Όπως θέμα χρόνου ήταν η επιστροφή στην ρητορική περί Γαλάζιας Πατρίδας. Ο Τούρκος ΥΠΕΞ Μεβλούτ Τσαβούσογλου ήταν σαφής: «Στο Αιγαίο υπάρχουν νησιά που δεν έχει καθοριστεί η κυριαρχία τους», ενώ έκανε λόγο όλως τυχαίως για λύση πακέτο. Είναι πάντως αλήθεια ότι οι ΗΠΑ ουδέποτε γκρέμισαν ούτε θέλησαν να γκρεμίσουν τις γέφυρες με την Τουρκία. Αυτό που επιδίωξαν είναι να δώσουν ένα μάθημα στην γείτονα

 

για τον ποιός είναι το αφεντικό κυρίως όσον αφορά τους όλο και πιο συχνούς αλληθωρισμούς της Άγκυρας προς την Μόσχα. Το μείζον πρόβλημα για όλες τις αμερικανικές κυβερνήσεις είτε πρόκειται για αυτή του Τραμπ είτε για του Μπάιντεν δεν είναι οι τουρκικές προκλήσεις έναντι της Ελλάδος, αλλά η κατοχή των ρωσσικών S-400 και οι υπόγειες συμφωνίες της Άγκυρας με την Μόσχα. Τώρα, οι γεωπολιτικές ανακατατάξεις πιέζουν και η Ουάσιγκτον ίσως χρειάζεται όσο ποτέ άλλοτε τον άσπονδο εταίρο της απέναντι στην κινεζική απειλή που πλέον έχει ενισχυθεί με την συμμετοχή της Μόσχας και της Τεχεράνης αλλά και την απομάκρυνση της Σαουδικής Αραβίας από την αμερικανική επιρροή. Είναι εξ άλλου προς όφελός της η επικράτηση ηρεμίας στο Αιγαίο και την Ανατολική Μεσόγειο και οποιαδήποτε λύση πακέτο αναντίρρητα θα την διευκόλυνε.

«Η κυβέρνηση των ΗΠΑ ενημέρωσε το Κογκρέσο σχετικά με μια πιθανή αγορά (μέσω του Προγράμματος Διεθνών Στρατιωτικών Πωλήσεων) αναβαθμίσεων λογισμικού ηλεκτρονικών συστημάτων για τον υπάρχοντα στόλο μαχητικών αεροσκαφών F-16 της Τουρκίας, αξίας έως και 259 εκατομμυρίων δολαρίων. Η Τουρκία είναι ένας μακροχρόνιος και πολύτιμος σύμμαχος του ΝΑΤΟ. Η κυβέρνηση Μπάιντεν υποστηρίζει τις προσπάθειες της Τουρκίας να αναβαθμίσει τα αεροηλεκτρονικά συστήματά του στόλου της των F-16. Αυτή η πιθανή πώληση θα ενισχύσει τη διαλειτουργικότητα της Τουρκίας με το ΝΑΤΟ μέσω της αναβάθμισης των συστημάτων επικοινωνιών και μέσω αναβαθμίσεων για τη βελτίωση των μέτρων ασφαλείας, όπως για παράδειγμα των συστημάτων αποφυγής σύγκρουσης εδάφους», αναφέρεται μεταξύ άλλων στην ανακοίνωση του Στέιτ Ντιπάρτμεντ.

Αν και η Άγκυρα εποφθαλμιά το μεγάλο πακέτο αναβάθμισης των κιτ εκσυγχρονισμού και της αγοράς νέων μαχητικών (αξίας 20 δισεκατομμυρίων δολαρίων), είναι γεγονός ότι η Ουάσιγκτον έκανε ένα πρώτο βήμα επαναπροσέγγισης με την Τουρκία, δείχνοντας ότι η πόρτα είναι ακόμη ανοικτή και μετά τις εκλογές της 14ης Μαΐου όποιος κι αν είναι ο νικητής. Είναι γεγονός ότι ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν βρίσκεται αντιμέτωπος με τη δυσκολότερη αναμέτρηση της πολιτικής του καριέρας απέναντι στο ενωμένο για πρώτη φορά μέτωπο της αντιπολίτευσης. Παρ ότι και ο βασικός αντίπαλός του, Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου προηγείται στις περισσότερες δημοσκοπήσεις, ο Ερντογάν δεν φαίνεται έτοιμος να καταθέσει τα όπλα. Τουναντίον με περίσσιο θράσος υπόσχεται την μεγαλύτερη των ποινών στους εργολάβους που ευθύνονται για τις κακοτεχνίες στα κτίρια που κατέρρευσαν στις σεισμόπληκτες περιοχές, τις άδειες των οποίων έδωσε η κυβέρνησή του. Συνεχίζει παράλληλα το αφήγημα περί φθηνής ενέργειας για τους καταναλωτές, ανακοινώνοντας ότι η Τουρκία θα ξεκινήσει την παραγωγή φυσικού αερίου από το μεγαλύτερο κοίτασμα στη Μαύρη Θάλασσα. Το κοίτασμα Sakarya θα παρέχει 10 εκατομμύρια κυβικά μέτρα ημερησίως στην πρώτη φάση, ενώ στη δεύτερη φάση θα φτάσει στην κορυφή των 40 εκατομμυρίων κυβικών μέτρων μέχρι το 2027-28, δήλωσε ο κρατικός παραγωγός Turkish Petroleum AO.

Όπως αναφέρουν οι Financial Times, η Turkish Petroleum, η κρατική εταιρεία πετρελαίου και φυσικού αερίου της χώρας αναμένεται να εκκινήσει την παραγωγή αερίου από το κοίτασμα Sakarya – περίπου τρία χρόνια μετά τον εντοπισμό του, όπως δήλωσε ο διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας Melih Han Bilgin. Όταν οι επτά ακόμη γεωτρήσεις τεθούν σε λειτουργία, τον Σεπτέμβριο, η εγκατάσταση θα αρχίσει να παράγει 10 εκατ. κυβικά μέτρα φυσικού αερίου την ημέρα, σύμφωνα πάντα με τον Bilgin. Η εν λόγω ποσότητα θα αντιστοιχούσε περίπου στο 7% της συνολικής κατανάλωσης φυσικού αερίου της Τουρκίας πέρυσι, σύμφωνα με υπολογισμούς των Financial Times που βασίζονται σε στοιχεία της Ρυθμιστικής Αρχής Ενεργειακών Αγορών. Το ερώτημα είναι ωστόσο αν αυτές οι εξαγγελίες είναι ικανές να αντιστρέψουν το κλίμα και να δώσουν και πάλι την νίκη στον Ερντογάν έστω και στο νήμα. Και πράγματι οι Αμερικανοί με την ανακοίνωση για τα F-16 του έδωσαν ένα μικρό δώρο.