Στα $ 8,4 δισ., η Παγκόσμια Εταιρική Χρηματοδότηση για Ηλιακή Ενέργεια το Α τρίμηνο του 2023

Στα $ 8,4 δισ., η Παγκόσμια Εταιρική Χρηματοδότηση για Ηλιακή Ενέργεια το Α τρίμηνο του 2023
energia.gr
Πεμ, 20 Απριλίου 2023 - 11:34

Η συνολική εταιρική χρηματοδότηση στον παγκόσμιο τομέα της ηλιακής ενέργειας αυξήθηκε κατά 55% το α' τρίμηνο του 2023 σε σύγκριση με το δ' τρίμηνο του 2022 και κατά 11% σε ετήσια βάση σε σύγκριση με την ίδια περίοδο του α' τριμήνου του προηγούμενου έτους. Εταιρικές επενδύσεις ύψους 8,4 δισ. δολαρίων ΗΠΑ πραγματοποιήθηκαν στον κλάδο της ηλιακής ενέργειας τους πρώτους 

τρεις μήνες του έτους, έναντι 5,4 δισ. δολαρίων ΗΠΑ το προηγούμενο τρίμηνο, σύμφωνα με τον αναλυτή του κλάδου και τη συμβουλευτική εταιρεία Mercom Capital Group. Το ποσό αυτό περιλαμβάνει επενδύσεις επιχειρηματικών κεφαλαίων (VC), χρηματοδότηση από τη δημόσια αγορά και χρηματοδότηση χρέους.

Ο Raj Prabhu, διευθύνων σύμβουλος της Mercom Capital Group, δήλωσε: "Η Mercom Capital Group είναι μια εταιρεία, η οποία έχει αναλάβει την ανάπτυξη και τη διαχείριση των επενδυτικών κεφαλαίων: "Οι επενδύσεις στην ηλιακή ενέργεια αντιστάθηκαν στην τάση του πρώτου τριμήνου παρά τις δύσκολες οικονομικές συνθήκες. Ο νόμος για τη μείωση του πληθωρισμού (IRA) αποτελεί σημαντικό παράγοντα για τις επενδύσεις στην ηλιακή ενέργεια. Τα θεμελιώδη μεγέθη είναι σταθερά, λόγω της ισχυρής ζήτησης για την ενεργειακή μετάβαση παγκοσμίως, ιδίως στην Ευρώπη και τις ΗΠΑ".

Η παγκόσμια χρηματοδότηση VC ανήλθε σε 2,1 δισ. δολάρια ΗΠΑ σε 18 ξεχωριστές συμφωνίες, σημειώνοντας αύξηση 75% σε σχέση με το προηγούμενο έτος. Η Silicon Ranch, ανεξάρτητος παραγωγός ηλεκτρικής ενέργειας (IPP) των ΗΠΑ, έλαβε τη μεγαλύτερη χρηματοδότηση VC από κάθε άλλη ηλιακή εταιρεία στον κόσμο, συγκεντρώνοντας 375 εκατομμύρια δολάρια ΗΠΑ το πρώτο τρίμηνο. Μεγάλο μέρος αυτού του ποσού προήλθε από τη δεύτερη δόση μιας αύξησης μετοχικού κεφαλαίου ύψους 600 εκατ. δολαρίων ΗΠΑ που έκλεισε η εταιρεία στα τέλη του 2022 με κύριους επενδυτές τη Manulife Investment Management.