Ο Οδικός Χάρτης για τον περιορισμό των επιπτώσεων και την προσαρμογή των ενόπλων δυνάμεων στην κλιματική αλλαγή παρουσιάστηκε το πρωί σε ειδική εκδήλωση που πραγματοποίησε το Υπουργείο Εθνικής Άμυνας.  Ο Οδικός Χάρτης θέτει το όραμα αλλά και τους άξονες προτεραιότητας που θα συμβάλουν να ελαττωθούν οι επιπτώσεις από την κλιματική κρίση και να μεγιστοποιηθούν τα οφέλη 

για τις ένοπλες δυνάμεις. Στην εκδήλωση παρευρέθηκαν ο Υφυπουργός Εθνικής Άμυνας, Νίκος Χαρδαλιάς, υψηλόβαθμα στελέχη των Ενόπλων Δυνάμεων καθώς και η Γενική Γραμματέας Ενέργειας και Ορυκτών Πρώτων Υλών, του ΥΠΕΝ, κα Αλεξάνδρα Σδούκου.

Στο χαιρετισμό της, η κα Σδούκου εξήρε την ευαισθησία που επιδεικνύει το ΥΠΕΘΑ στα ζητήματα της κλιματικής κρίσης, πράγμα που όπως είπε, το αποδεικνύει στην πράξη με το action plan που έχεi σχεδιάσει και το οποίο βρίσκει εφαρμογή στις επιχειρησιακές δράσεις,  στο σχεδιασμό, και στη διεξαγωγή της αποστολής του. 

Όπως ανέφερε, η ενεργός συμμετοχή του μεγάλου αυτού στρατιωτικού οργανισμού στον βέλτιστο χειρισμό αυτής της απειλητικής για την ανθρωπότητα κατάστασης, με τις σοβαρές επιπτώσεις στην ασφάλεια των κρατών, των κοινωνιών και των ανθρώπων, αποτελεί ακόμη μια απόδειξη του υπεύθυνου τρόπου με τον οποίο προσεγγίζει το ΥΠΕΘΑ, συνολικώτερα, το ζήτημα της ασφάλειας.

Η κα Σδούκου αφού δήλωσε υπερήφανη για τις "Πράσινες" Ένοπλες Δυνάμεις και την ηγεσία του Υπουργείου Εθνικής Άμυνας, παρέθεσε ορισμένα βασικά στοιχεία από τις δράσεις του ΥΠΕΝ και ευρύτερα της Κυβέρνησης για την άμβλυνση των συνεπειών της κλιματικής κρίσης.

Η Γενική Γραμματέας τόνισε ότι ο πόλεμος στην Ουκρανία υποχρεώνει για “μπαράζ” επενδύσεων στις ΑΠΕ, και για μείωση της ζήτησης σε φυσικό αέριο και υποστήριξε πως βρισκόμαστε σε μία ιστορική καμπή, με την κρίση να επιταχύνει τη μετάβαση προς την πράσινη ενέργεια και είπε, ότι πάνω σε αυτό το πλαίσιο εδράζεται η πολιτική του ΥΠΕΝ, με τους βασικούς μοχλούς του μετασχηματισμού του ενεργειακού συστήματος να είναι: η αύξηση των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας (ενδεικτικά το 2030 το 80% της ηλεκτρικής ενέργειας θα παράγεται από ΑΠΕ, όταν  το 2019 ο στόχος ήταν 61%), ο εξηλεκτρισμός των μεταφορών, η αποθήκευση και η εξοικονόμηση ενέργειας σε κτίρια, μεταφορές κ.α.

Όπως ανέφερε, από τα 804MW την περίοδο 2016-2018, προστέθηκαν άλλα 3.716 MW την περίοδο 2020-2022, ενώ η πρόβλεψη είναι για ακόμη 2GW το 2023.

Είπε ότι 2019, το ποσοστό της ηλεκτρικής ενέργειας που καταναλώνεται και παράγεται από ΑΠΕ έφθασε από το 29,4%, στο 45,3% πέρυσι, ενώ υπήρξε και 45% μείωση της συμμετοχής των λιγνιτικών μονάδων στο ενεργειακό μείγμα για ηλεκτροπαραγωγή.

Η κα Σδούκου, αναφέρθηκε ακόμη στην Εξοικονόμηση Ενέργειας, όπου όμως είπε, από το 1,37 δισ. ευρώ που επενδύθηκε συνολικά, την προηγούμενη 10ετία, φθάσαμε στα 2,69 δισ την τελευταία 3ετία.  

Μίλησε επίσης, για τα νέα προγράμματα εξοικονόμησης, όπως το Πρόγραμμα Αλλάζω Συσκευή ύψους 300 εκατ. ευρώ για το οποίο έκαναν αίτηση 880.000 νοικοκυριά, χωρίς να παραλείψει να αναφερθεί στην πολύ σημαντική μείωση των εισαγωγών ενέργειας  ετήσια βάση, καθώς και στην τεράστια συνολική μείωση των εκπομπών CO2  (-230.000 τόνοι). 

“Τα όπλα μας σε αυτή την πορεία είναι το Εθνικό Σχέδιο Ανάπτυξης και Ανθεκτικότητας Ελλάδα, 2.0, η αυξημένη μόχλευση από πόρους του Ευρωπαϊκού Ταμείου Ανάκαμψης, του ΕΣΠΑ, τα χρηματοδοτικά εργαλεία από διάφορους Ευρωπαϊκούς Οργανισμούς, και φυσικά, τα σημαντικά ιδιωτικά επενδυτικά κεφάλαια που ήδη κινητοποιούνται προς την κατεύθυνση της μετάβασης σε μια βιώσιμη, «πράσινη» και ανταγωνιστική οικονομία, με όπλο την καινοτομία”, τόνισε.  

Τέλος, επεσήμανε ότι η ενέργεια παραμένει ο κρίσιμος παράγοντας που θα καθορίσει σε πολύ μεγάλο βαθμό την μετάβαση του σημερινού οικονομικού- παραγωγικού μοντέλου σε ένα πλέον εξελιγμένο με πολύ χαμηλότερες εκπομπές και ανθρώπινες δραστηριότητες που έχουν μικρή ή και μηδενική επίπτωση στο περιβάλλον μας και υποστήριξε πως αποτελεί ευθύνη της Πολιτείας να διασφαλισθεί πως αυτή η μετάβαση θα επιτευχθεί χωρίς σοβαρούς κλυδωνισμούς στην οικονομία και την κοινωνία.