Τον Σεπτέμβριο του περασμένου έτους, επιστήμονες που συμμετέχουν στο πρόγραμμα 2 Frontiers Project ταξίδεψαν στο ιταλικό νησί Vulcano (ναι, υπάρχει ηφαίστειο εκεί ), όπου μέρος του νερού που διαρρέει κάτω από το ηφαίστειο περιέχει υψηλά επίπεδα διοξειδίου του άνθρακα. Μια ομάδα δυτών συνέλεξε πολλά δείγματα θαλασσινού νερού με χαμηλή έως υψηλή περιεκτικότητα σε διοξείδιο του άνθρακα. Στη συνέχεια προετοίμασαν τα δείγματα σε ένα εργαστήριο όπου πραγματοποιήθηκαν πειράματα αλληλουχίας και καλλιέργειας DNA.

Αυτό που βρήκαν οι επιστήμονες σε αυτά τα θερμά νερά της Ιταλίας είναι μικρόβια που καταβροχθίζουν το διοξείδιο του άνθρακα "εκπληκτικά γρήγορα", όπως δήλωσαν στον Guardian. Ελπίζουν τώρα να αξιοποιήσουν αυτά τα μικρόβια για την απορρόφηση του διοξειδίου του άνθρακα ως έναν αποτελεσματικό τρόπο απομάκρυνσής του από την ατμόσφαιρα. Ο τερματισμός της καύσης ορυκτών καυσίμων είναι κρίσιμος για τον τερματισμό της κλιματικής κρίσης, αλλά οι περισσότεροι επιστήμονες συμφωνούν ότι το διοξείδιο του άνθρακα θα πρέπει επίσης να απομακρυνθεί από τον αέρα για να μην ξεφύγει η μέση παγκόσμια θερμοκρασία από τον έλεγχο σε σημείο όπου οι άνθρωποι δεν θα μπορούν πλέον να κατοικούν στη Γη.

Το νέο μικρόβιο, που ονομάζεται κυανοβακτήριο, μετατρέπει το διοξείδιο του άνθρακα σε βιομάζα ταχύτερα από οποιοδήποτε άλλο γνωστό βακτήριο. Οι ερευνητές δήλωσαν ότι όλα τα δεδομένα τους για τα μικρόβια θα δημοσιευθούν και θα διατεθούν σε άλλους επιστήμονες ως βάση δεδομένων που θα συνδυάζει αλληλουχίες DNA με αποθηκευμένα δείγματα των βακτηρίων.

Ο δρ Braden Tierney, καθηγητής στο Weill Cornell Medical College και στην Ιατρική Σχολή του Χάρβαρντ, δήλωσε: "Ο επικεφαλής συνεργάτης μας στο Χάρβαρντ απομόνωσε αυτόν τον οργανισμό που αναπτύσσεται εκπληκτικά γρήγορα, σε σύγκριση με άλλα κυανοβακτήρια. Το έργο εκμεταλλεύεται 3,6 δισεκατομμύρια χρόνια μικροβιακής εξέλιξης. Το ωραίο με τα μικρόβια είναι ότι είναι μηχανές αυτοσυναρμολόγησης. Αυτό δεν το έχετε με πολλές από τις χημικές προσεγγίσεις [για τη δέσμευση του άνθρακα]".

Το νέο μικρόβιο είχε μια άλλη ασυνήθιστη ιδιότητα, δήλωσε ο Tierney. Βυθίζεται στο νερό, γεγονός που θα μπορούσε να βοηθήσει στη δέσμευση του διοξειδίου του άνθρακα που απορροφά. Παρόλα αυτά, τα κυανοβακτήρια δεν αποτελούν μαγική λύση στο πρόβλημα του υπερβολικού διοξειδίου του άνθρακα στην ατμόσφαιρα. "Πραγματικά δεν υπάρχει μια λύση που να ταιριάζει σε όλα τα μεγέθη για την κλιματική αλλαγή και τη δέσμευση του διοξειδίου του άνθρακα. Θα υπάρξουν περιπτώσεις όπου το δέντρο θα υπερτερεί έναντι των μικροβίων ή των μυκήτων. Αλλά θα υπάρξουν επίσης περιστάσεις όπου πραγματικά θα θέλετε ένα γρήγορα αναπτυσσόμενο υδρόβιο μικρόβιο που απορροφά", δήλωσε. Θα μπορούσαν να αξιοποιηθούν σε μεγάλες λίμνες δέσμευσης άνθρακα, είπε. Θα μπορούσαν επίσης να είναι σε θέση να παράγουν ένα χρήσιμο βιοπλαστικό.

Το έργο χρηματοδοτήθηκε από την εταιρεία βιοτεχνολογίας Seed Health, η οποία έχει επίσης προσλάβει τον Tierney ως σύμβουλο. Η εταιρεία πωλεί ήδη προβιοτικά για την ανθρώπινη υγεία, έχει αναπτύξει ένα προβιοτικό για τις μέλισσες και ερευνά τη χρήση μικροβιακών ενζύμων για τη διάσπαση πλαστικών.