Προ ημερών το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο ενέκρινε τη μεταρρύθμιση του συστήματος εμπορίας δικαιωμάτων εκπομπών (ETS). Οι νέοι κανόνες περιλαμβάνουν υψηλότερους στόχους για το ETS με τις  εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου στους τομείς που καλύπτει το σύστημα να πρέπει να μειωθούν κατά 62% έως το 2030 σε σύγκριση με τα επίπεδα του 2005. Ωστόσο, επιπλέον για το διάστημα από το 2026 έως το 2034 πέρα από την σταδιακή κατάργηση των δωρεάν δικαιωμάτων εκπομπών ρύπων για τις εταιρείες, θα δημιουργηθεί και ένα ξεχωριστό  ETS, το «ETS ΙΙ»  για τα καύσιμα που χρησιμοποιούνται στα κτίρια και στις οδικές μεταφορές.

Το νέο σύστημα θα ορίσει συγκεκριμένες τιμές για τις εκπομπές από τους εν λόγω τομείς το 2027 (ένα έτος αργότερα από ό,τι πρότεινε η Επιτροπή). Επίσης, το «ETS II» θα μπορεί, για την προστασία των πολιτών, να αναβληθεί έως το 2028, εάν οι τιμές της ενέργειας είναι εξαιρετικά υψηλές. Ακόμη, θα δημιουργηθεί ένας νέος μηχανισμός σταθερότητας των τιμών ώστε να διασφαλιστεί ότι εάν η τιμή ενός δικαιώματος στο «ETS II» υπερβεί τα 45 ευρώ, θα αποδεσμευτούν επιπλέον 20 εκατομμύρια δικαιώματα.

Ο ρόλος των πόλεων θεωρείται κρίσιμος για την απανθρακοποίηση της θερμότητας στον κτιριακό τομέα της ΕΕ. Οι αναλυτές πολιτικής στον Οργανισμό Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης (ΟΟΣΑ) Takeshi Miyamori  και   Ji Soo Yoon,   μιλώντας σε podcast του Ινστιτούτου Ενεργειακών Μελετών της Οξφόρδης,    υποστήριξαν ότι η μάχη για την ενέργεια και το κλίμα θα κερδηθεί ή θα χαθεί στις πόλεις και ότι μόνο μια συντονισμένη προσπάθεια μεταξύ των εθνικών κυβερνήσεων και τοπικών αρχών μπορεί να  φέρει την ΕΕ πιο κοντά στην ενεργειακή ασφάλεια και σε ένα καθαρό μέλλον.
 
Το κτιριακό απόθεμα διαφέρει μεταξύ των διαφόρων περιοχών της ΕΕ  όσον αφορά στην ηλικία, το μέγεθος, το ιδιοκτησιακό καθεστώς, τη χρήση και την ενεργειακή απόδοση και οι εθνικές κυβερνήσεις δεν μπορούν να αξιοποιήσουν πλήρως τις δυνατότητες απαλλαγής από τις ανθρακούχες εκπομπές κτιρίων χωρίς δράσεις  εθνικής ή περιφερειακής πολιτικής, με στοχευμένη υποστήριξη.  

Από την πλευρά της η Διευθύντρια Έργου στο Σουηδικό Ινστιτούτο Περιβαλλοντικής Έρευνας κυρία Kristina Lygnerud  καταλήγει στο συμπέρασμα ότι το τρέχον πλαίσιο για την ανάσχεση της κλιματικής αλλαγής _ σε συνδυασμό με τον  πόλεμο στην Ουκρανία, ο οποίος έχει αναγκάσει την Ευρώπη να απομακρυνθεί από το φυσικό αέριο _  έχει οδηγήσει σε μια κατάσταση, η οποία επιβάλλει την καλύτερη χρήση των διαθέσιμων πόρων, στους οποίους θα πρέπει να συμπεριληφθεί και η θερμότητα που σπαταλιέται  από τον κτιριακό τομέα.  
Τέλος, από την πλευρά του ο ειδικός στις αντλίες θερμότητας  στο Ινστιτούτο Συστημάτων Ηλιακής Ενέργειας «Fraunhofer»  κ. Marek Miara  υποστηρίζει ότι τα σπίτια δεν χρειάζεται να ανακαινιστούν πλήρως για να επιτραπεί η εγκατάσταση αντλίας θερμότητας, αν και φυσικά, όσο μικρότερες είναι οι απώλειες θερμότητας, τόσο πιο αποτελεσματικά μπορεί να λειτουργήσει μια αντλία θερμότητας. Σύμφωνα με το Ινστιτούτο Ενεργειακών Μελετών της Οξφόρδης, η απανθρακοποίηση των κτιρίων θα πρέπει να διαδραματίσει κεντρικό ρόλο στην ευρωπαϊκή μετάβαση σε ένα μέλλον μηδενικών εκπομπών άνθρακα, αλλά το έργο είναι τεράστιο και στερείται ταχύτητας υλοποίησης.

Στην Ελλάδα εντός του επόμενου μήνα, αναμένεται ότι θα ξεκινήσουν τρία νέα  «Εξοικονομώ» για νέους, επιχειρήσεις και νοικοκυριά, καθώς και τα δύο προγράμματα «Φωτοβολταϊκά στη στέγη» και «Ανακυκλώνω – Αλλάζω θερμοσίφωνα»,  με τη συνολική δημόσια δαπάνη για έργα και δράσεις εξοικονόμησης ενέργειας να αναμένεται να φτάσει περίπου στο 1,2 δισ. ευρώ.