Η σουηδική εταιρεία κατασκευής επαγγελματικών οχημάτων Scania και η σουηδική νεοσύστατη εταιρεία μπαταριών Northvolt παρουσίασαν μια μπαταρία που, όπως ισχυρίζονται, μπορεί να τροφοδοτήσει ένα βαρύ ηλεκτρικό φορτηγό για 1,5 εκατομμύρια χιλιόμετρα (932.056 μίλια)! Η Scania και η Northvolt συνεργάζονται από το 2017 για την ανάπτυξη μιας μπαταρίας για βαρέα επαγγελματικά οχήματα. Ισχυρίζονται δε, ότι σε εκτεταμένες

δοκιμές, η κυψέλη ιόντων λιθίου τους έχει αποδείξει με επιτυχία την ικανότητα να τροφοδοτεί ένα φορτηγό για όλη τη διάρκεια ζωής του. Η κυψέλη έχει χωρητικότητα 157 Ah και ονομαστική τάση 3,6 V. Οι εταιρείες ισχυρίζονται επίσης ότι το αποτύπωμα άνθρακα της μπαταρίας τους είναι περίπου το ένα τρίτο του αποτυπώματος άνθρακα μιας παρόμοιας βιομηχανικής μπαταρίας.

Παράγεται με ηλεκτρική ενέργεια χωρίς ορυκτά καύσιμα - υδροηλεκτρική και αιολική - στο γιγαντιαίο εργοστάσιο της Northvolt Ett στη βόρεια Σουηδία. Αργότερα φέτος, η Scania θα εγκαινιάσει ένα νέο εργοστάσιο μπαταριών στην έδρα της, το Södertälje της Σουηδίας, όπου οι μπαταρίες αυτές θα συναρμολογηθούν σε πακέτα για την έναρξη της παραγωγής βαρέων ηλεκτρικών φορτηγών.