Η κρατική ενεργειακή εταιρεία της Ουκρανίας πραγματοποίησε συνομιλίες με τις εταιρείες ExxonMobil, Halliburton και Chevron για έργα στην εμπόλεμη χώρα, καθώς το Κίεβο προσπαθεί να προσελκύσει και πάλι ξένες επενδύσεις στον ενεργειακό τομέα της. Όπως αναφέρουν οι FT, oι διαπραγματεύσεις αυτές αποτελούν μέρος μιας στρατηγικής για την ώθηση και την αύξηση της παραγωγής φυσικού αερίου που οι Ουκρανοί αξιωματούχοι πιστεύουν ότι θα 

μπορούσε να βοηθήσει στην αντικατάσταση του ρωσικού εφοδιασμού της Ευρώπης τα επόμενα χρόνια, και έρχονται μετά από μήνες ρωσικών βομβαρδισμών του ενεργειακού δικτύου της Ουκρανίας.

Ο Oleksiy Chernyshov, διευθύνων σύμβουλος της Naftogaz, της εθνικής ενεργειακής εταιρείας της Ουκρανίας, δήλωσε ότι είχε συναντήσεις τις τελευταίες ημέρες στην Ουάσινγκτον με τη Halliburton και την ExxonMobil. Είπε ότι συναντήθηκε με την ηγεσία της Chevron τον Ιανουάριο.

"Καταλαβαίνουμε ότι είναι μάλλον δύσκολο για τις ιδιωτικές εταιρείες να παρέμβουν κατά τη διάρκεια του πολέμου", δήλωσε στους Financial Times. "Εργαζόμαστε πάνω σε ασφαλιστικούς μηχανισμούς για την προστασία των ιδίων κεφαλαίων τους. Σίγουρα, αυτό θα πάρει κάποιο χρόνο. Αλλά δεν περιμένουμε - προχωράμε μπροστά".

Ο Chernyshov δήλωσε ότι συναντήθηκε επίσης με αξιωματούχους του Λευκού Οίκου, μέλη του Κογκρέσου και γερουσιαστές και από τα δύο κόμματα τις τελευταίες ημέρες, σε μια προσπάθεια να αντλήσει περισσότερη πολιτική υποστήριξη για τις αμερικανικές επενδύσεις στον ενεργειακό τομέα της Ουκρανίας.

Η ενεργειακή υποδομή της Ουκρανίας έχει πληγεί από ρωσικούς πυραύλους από τότε που ο Βλαντιμίρ Πούτιν διέταξε μια πλήρους κλίμακας εισβολή στη γειτονική χώρα τον περασμένο Φεβρουάριο. Οι ρωσικοί βομβαρδισμοί έχουν στοχεύσει τις ενεργειακές υποδομές και έχουν επίσης κατεδαφίσει το κύριο διυλιστήριο της χώρας στο πλαίσιο μιας προσπάθειας αποδυνάμωσης της οικονομίας.

Η Ουκρανία έχει από καιρό διαφημίσει το δυναμικό της στην αγορά, δίνοντας έμφαση στις βραχυπρόθεσμες προοπτικές για αύξηση της παραγωγής από σχιστόλιθο και μη συμβατική παραγωγή στην ξηρά στο Χάρκοβο, την Πολτάβα και την Υπερκαρπαθία, στα δυτικά της χώρας. Η Naftogaz δήλωσε ότι ελπίζει να αξιοποιήσει την τεχνογνωσία των ΗΠΑ στο είδος των χερσαίων γεωτρήσεων σχιστόλιθου που έχει καταστήσει την Αμερική τον μεγαλύτερο παραγωγό πετρελαίου και φυσικού αερίου στον κόσμο.

Η πτώση της ουκρανικής ενεργειακής ζήτησης εν μέσω οικονομικής αναταραχής μετά την εισβολή σημαίνει ότι η χώρα μπορεί επίσης να έχει πλεονάζον φυσικό αέριο που θα μπορούσε να μεταφερθεί στην Ευρώπη, καθώς και εγκαταστάσεις αποθήκευσης που θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν καθώς το μπλοκ δημιουργεί αποθέματα ενόψει του χειμώνα.

Η Ουκρανία έχει επίσης υπερηφανευτεί για τις ισχυρές προοπτικές υπεράκτιου φυσικού αερίου στη Μαύρη Θάλασσα στα ανοικτά της Κριμαίας. Αλλά αυτές παραμένουν εκτός ορίων μέχρι να ολοκληρωθεί ο πόλεμος. Το ρωσικό ναυτικό κατέλαβε τον έλεγχο μεγάλου μέρους των χωρικών υδάτων της Ουκρανίας μετά την εισβολή και έχει αποκλείσει τα ουκρανικά λιμάνια, επιτρέποντας μόνο την έξοδο σιτηρών βάσει συμφωνίας του ΟΗΕ.

Η Naftogaz ελπίζει να υπογράψει σύντομα μια σύμβαση με τη Halliburton που θα συμβάλει στην αύξηση της παραγωγής στον στόχο των 13,5 δισ. κυβικών μέτρων φέτος, ένα άλμα περίπου 1 δισ. κυβικών μέτρων από τα επίπεδα του 2022. Ο Chernyshov δήλωσε ότι είναι δύσκολο να δεσμευτεί κανείς σε έναν μακροπρόθεσμο στόχο παραγωγής μέχρι να τελειώσει ο πόλεμος.

"Είναι πολλά. Και για να το πετύχουμε ίσως χρειαστούμε σοβαρή επέκταση των υπηρεσιών και τεχνολογικούς οδηγούς που η Halliburton είναι σε θέση να προσφέρει", δήλωσε ο Chernyshov. "Θέλουμε να επεκτείνουν [την παρουσία τους] δραματικά. Τους θέλουμε εκεί σοβαρά - μπότες στο έδαφος".

Ο όμιλος υπηρεσιών πετρελαϊκών πεδίων ήταν μεταξύ των πρώτων διεθνών εταιρειών που εισήλθαν στο Ιράκ μετά την εισβολή των ΗΠΑ το 2003. Έχει μικρή παρουσία στην Ουκρανία. Η Halliburton δεν ήταν άμεσα σε θέση να παράσχει σχόλια.
Ωστόσο, οι συνομιλίες με την Exxon και τη Chevron - πετρελαιοπαραγωγούς που δεν έχουν δραστηριότητες στη χώρα - βρίσκονται σε πρώιμο στάδιο και θα χρειαστούν περισσότερο χρόνο για να φέρουν αποτελέσματα. Η Naftogaz ανακοίνωσε ότι είναι ανοικτή σε μια σειρά διαφορετικών ρυθμίσεων.

"Θα τις καλωσορίσουμε", δήλωσε ο Chernyshov. "Μπορούμε να κάνουμε από κοινού παραγωγή φυσικού αερίου μαζί, συμφωνία PSA - συμφωνία διαμοιρασμού της παραγωγής - μπορούν να έχουν άδεια και να παράγουν μόνοι τους, θα το καλωσορίσουμε".

Η Chevron και η Shell υπέγραψαν συμφωνίες για σχιστολιθικό αέριο με την Ουκρανία πριν από πολλά χρόνια, πριν από την επανάσταση του Μαϊντάν το 2014, αλλά αποσύρθηκαν αφού οι συνθήκες της αγοράς άλλαξαν και η Ρωσία προσάρτησε την Κριμαία και υποστήριξε τους αυτονομιστές σε έναν πόλεμο στην ανατολική περιοχή του Ντονμπάς.

Η Exxon αρνήθηκε να σχολιάσει τις συνομιλίες. Η Chevron δεν είχε απαντήσει σε αίτημα για σχολιασμό κατά τη στιγμή της δημοσίευσης.