ΕΕ και Ιαπωνία Διαφωνούν με την Πρόταση των ΗΠΑ για Πλήρη Απαγόρευση Εξαγωγών Από τους G7 προς τη Ρωσία

ΕΕ και Ιαπωνία Διαφωνούν με την Πρόταση των ΗΠΑ για Πλήρη Απαγόρευση Εξαγωγών Από τους G7 προς τη Ρωσία
του Δημήτρη Φάρου
Τρι, 25 Απριλίου 2023 - 14:01

Η ΕΕ και η Ιαπωνία αντέκρουσαν την πρόταση των ΗΠΑ για την απαγόρευση, εκ μέρους της Ομάδας των G7, κάθε είδους εξαγωγών προς τη Ρωσία, στο πλαίσιο των διαπραγματεύσεων ενόψει της συνόδου κορυφής των πιο προηγμένων οικονομιών του κόσμου.Το προσχέδιο της κοινής δήλωσης των ηγετών της G7 που συντάσσεται εν όψει της συνάντησής τους στη Χιροσίμα τον επόμενο μήνα 

περιλαμβάνει μια δέσμευση για αντικατάσταση του ισχύοντος καθεστώτος κυρώσεων κατά τομέα κατά της Ρωσίας με πλήρη απαγόρευση εξαγωγών με μερικές εξαιρέσεις, σύμφωνα με έγγραφα που είδαν οι Financial Times.

Η πλήρης απαγόρευση των εξαγωγών θα περιλαμβάνει εξαιρέσεις για γεωργικά, ιατρικά και άλλα προϊόντα. Η πρόταση έγινε από τις ΗΠΑ, σύμφωνα με δύο αξιωματούχους. Έρχεται εν μέσω αυξανόμενης απογοήτευσης στην Ουάσιγκτον με το υπάρχον σύστημα το οποίο είναι γεμάτο κενά που επιτρέπουν στη Ρωσία να συνεχίσει να εισάγει δυτική τεχνολογία.

Ωστόσο, εκπρόσωποι από την Ιαπωνία και τις χώρες της ΕΕ τόνισαν, στη διάρκεια προπαρασκευαστικής συνάντησης την περασμένη εβδομάδα ότι μια τέτοια κίνηση δεν θα ήταν εφικτή, σύμφωνα με τρία άτομα που ενημερώθηκαν για τις συζητήσεις.

«Από τη δική μας σκοπιά, απλά δεν είναι εφικτό», είπε ένας από τους αξιωματούχους, ο οποίος μίλησε στους FT υπό τον όρο της ανωνυμίας.Το Συμβούλιο Εθνικής Ασφάλειας του Λευκού Οίκου αρνήθηκε να σχολιάσει τις συνομιλίες με τους εταίρους των ΗΠΑ G7, αλλά σημείωσε ότι η χώρα «θα συνεχίσει να αναζητά τρόπους ώστε να λογοδοτήσει η Ρωσία».

«Σε συντονισμό με τους εταίρους μας στο G7, έχουν θέσει σε εφαρμογή το μεγαλύτερο πακέτο κυρώσεων και δράσεων ελέγχου των εξαγωγών που έχουν επιβληθεί ποτέ σε μια μεγάλη οικονομία», δήλωσε εκπρόσωπος του αμερικανικού Συμβουλίου Εθνικής Ασφάλειας.

«Αυτές οι ενέργειες είχαν σημαντικό αντίκτυπο, υποβαθμίζοντας την ικανότητα της Ρωσίας να χρηματοδοτήσει και να διεξαγάγει τον άδικο πόλεμό της». Η διαφωνία σχετικά με το μέτρο της πλήρους απαγόρευσης εξαγωγών προς τη Ρωσία υπογραμμίζει την έλλειψη πρόσθετων επιλογών που έχουν στη διάθεσή τους οι ηγέτες της G7, καθώς επιδιώκουν να αυξήσουν την οικονομική επιβάρυνση προς την κυβέρνηση του Βλαντιμίρ Πούτιν μετά από 14 μήνες πολέμου, σε συνέχεια μιας σειράς κυρώσεων που αποσκοπούσαν στην αποκοπή τεράστιων τμημάτων της ρωσικής οικονομίας

από δυτικές εισαγωγές τεχνολογίας, μηχανημάτων και οικονομικών. Η καταστολή της φοροδιαφυγής και της παράκαμψης των κυρώσεων από τρίτες χώρες είναι ο κύριος στόχος των ΗΠΑ, του Ηνωμένου Βασιλείου, της ΕΕ και άλλων συμμάχων, με αυξημένη πίεση σε κράτη όπως η Τουρκία, τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα και χώρες της κεντρικής Ασίας που έχουν αυξήσει το εμπόριο με τη Ρωσία μετά τις κυρώσεις της Δύσης.

Οι ηγέτες της G7 θα συναντηθούν στη Χιροσίμα στις 19 Μαΐου για μια τριήμερη σύνοδο κορυφής που θα επικεντρωθεί στις επιπτώσεις της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία, στην οικονομική ασφάλεια, στις πράσινες επενδύσεις και στις εξελίξεις στην περιοχή Ινδο-Ειρηνικού.Η ΕΕ, η οποία είναι μέλος της G7 μαζί με τις ΗΠΑ, το Ηνωμένο Βασίλειο, τη Γαλλία, τη Γερμανία, την Ιταλία, την Ιαπωνία και τον Καναδά, απαιτεί από τα 27 μέλη της να συμφωνήσουν στην πολιτική κυρώσεων.Η Ένωση έχει αποφασίσει και εφαρμόζει 10 πακέτα κυρώσεων κατά της Ρωσίας από τον Φεβρουάριο του 2022, αλλά αφού προηγήθηκαν εβδομάδες διαμάχης μεταξύ των κρατών-μελών, ορισμένα από τα οποία έχουν εξασφαλίσει περικοπές και εξαιρέσεις για τις βιομηχανίες τους απειλώντας να ασκήσουν βέτο στους περιορισμούς.

Η αντικατάσταση αυτού του καθεστώτος με πλήρη απαγόρευση εξαγωγών (βέβαια, με κάποιες εξαιρέσεις) ενέχει τον κίνδυνο να πυροδοτηθούν εκ νέου αυτές οι συζητήσεις με πιθανό τον κίνδυνο αποδυνάμωσης των ήδη υπαρχόντων μέτρων, όπως δήλωσαν στους  FT κάποιοι αξιωματούχοι.

Άλλες λιγότερο αμφιλεγόμενες προτάσεις που αναφέρονται στο προσχέδιο της κοινής δήλωσης των G7, kai οι οποίες θα μπορούσαν να αλλάξουν πριν από τη σύνοδο κορυφής, περιλαμβάνουν αύξηση των μέτρων για τον περιορισμό της «αποφυγής και παράκαμψης» των υφιστάμενων κυρώσεων και κατά εκείνων που «υποστηρίζουν εσκεμμένα τη χρηματοδότηση του πολέμου της Ρωσίας», συμπεριλαμβανομένων όσον διευκολύνουν τη διεξαγωγή οικονομικών συναλλαγών.

Οι χώρες της G7 θα συνεχίσουν επίσης να μειώνουν τις ρωσικές εισαγωγές ενέργειας και να αποτρέψουν «το εκ νέου άνοιγμα των λεωφόρων που προηγουμένως είχαν κλείσει από την εργαλειοποίηση της ενέργειας εκ μέρους της Ρωσίας», σύμφωνα με το προσχέδιο της κοινής δήλωσης.

Επιπλέον, οι ηγέτες της εν λόγω ομάδας χωρών αναμένεται να ανακοινώσουν σχέδια για την εισαγωγή ενός «μηχανισμού ιχνηλασιμότητας» στα ρωσικά διαμάντια με στόχο τη μείωση των κερδών της ρωσικής κεντρικής κυβέρνησης από τις εξαγωγές τους.