αλλά περιλάμβανε επίσης ορισμένα πιο πρόσφατα ευρήματα σχετικά με τον αντίκτυπο που είχε στην περιφερειακή αγορά ενέργειας η εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία πέρυσι.
Η εκδήλωση πραγματοποιήθηκε στα κεντρικά γραφεία της IEA και την παρακολούθησαν, είτε με φυσική παρουσία είτε διαδικτυακά, πολλά ανώτερα στελέχη του Οργανισμού.
Η παρουσίαση του κ. Σταμπολή έρχεται σε συνέχεια αντίστοιχης του 2017 στον IEA, μετά την κυκλοφορία της προηγούμενης έκδοσης του «SEE Energy Outlook», της κορυφαίας περιφερειακής ενεργειακής μελέτης για την Νοτιοανατολική Ευρώπη.
Στα εισαγωγικά του σχόλια, ο Εκτελεστικός Διευθυντής του ΙΕΝΕ ευχαρίστησε τον κ. Zachary Egan, συντονιστή της Ακαδημίας του ΙΕΑ, για την πρόσκληση του Οργανισμού, τονίζοντας την εδραιωμένη συνεργασία μεταξύ του ΙΕΝΕ και του ΙΕΑ που χρονολογείται εδώ και πολλά χρόνια και εκτείνεται σε ένα μεγάλο εύρος της ενεργειακής πολιτικής.
Στην αρχή της παρουσίασής του ο κ. Σταμπολής, ο οποίος ήταν ο συντονιστής και αρχισυντάκτης της έκδοσης «Outlook» του ΙΕΝΕ, εξήρε τον ηγετικό ρόλο του ΙΕΑ όσον αφορά τη συνεπή ανάδειξη των θεμελιωδών ενεργειακών ζητημάτων του πλανήτη, όπως η ενεργειακή ασφάλεια και η κλιματική αλλαγή.
Ακολούθως, επισήμανε ότι η ετήσια έκθεση του ΙΕΑ, «Global Energy Outlook», αποτέλεσε πηγή έμπνευσης για το IENE, το οποίο ακολούθησε το παράδειγμα του Οργανισμού, σε περιφερειακή, βέβαια, κλίμακα. «Το έργο του IEA έχει επηρεάσει τη δουλειά μας όσον αφορά, ως επί το πλείστον, την ιδέα και τη μεθοδολογική προσέγγιση.
Επιπλέον, τα πρώτης τάξεως έγκυρα δεδομένα του αποτέλεσαν εξαιρετικά χρήσιμο σημείο αναφοράς με το οποίο μπορούμε να συγκρίνουμε και να εμπλουτίσουμε τα ευρήματά μας», πρόσθεσε ο Εκτελεστικός Διευθυντής του ΙΕΝΕ.
Στην εισήγησή του ο κ. Κωστής Σταμπολής, ο οποίος είναι και ο σημερινός Πρόεδρος του περιφερειακού οργανισμού ο οποίος και είναι το ΙΕΝΕ, εστίασε στο μεταβαλλόμενο ενεργειακό τοπίο της περιοχής της ΝΑ Ευρώπης, στην υψηλή εξάρτησή της από τις εισαγωγές ενέργειας και στις συναφείς ανησυχίες αναφορικά με την ενεργειακή της ασφάλεια, στις δυσκολίες που συναντά η επιδίωξη της ταχείας απαλλαγής από τις εκπομπές άνθρακα και, άρα, και η αλλαγή του ενεργειακού της μείγματος.
Ο Πρόεδρος και Εκτελεστικός Διευθυντής του ΙΕΝΕ ολοκλήρωσε την παρουσίασή του με αναφορά στο πολύ υψηλό επενδυτικό ενδιαφέρον που έχει προσελκύσει σε όλους τους ενεργειακούς τομείς η περιοχή τα τελευταία 5 χρόνια. Σε σύγκριση με το 2017, όταν το ΙΕΝΕ έκανε παρόμοια επενδυτική πρόβλεψη για μια περίοδο 10 ετών για ολόκληρη την περιοχή, οι τρέχουσες επενδυτικές προοπτικές για την περίοδο, 2021-2030, είναι πολύ πιο ευοίωνες με τις συνολικές αναμενόμενες κεφαλαιακές επενδύσεις να υπολογίζονται στα 387 δισεκατομμύρια ευρώ για ενεργειακά πρότζεκτ στην ομάδα των 13 βασικών χωρών της περιοχής, το οποίο σημαίνει αύξηση +58,5 % σε σύγκριση με τις εκτιμήσεις του 2017», πρόσθεσε ο κ. Σταμπολής.
Η παρουσίαση του Εκτελεστικού Διευθυντή του IENE στην έδρα του IEA ολοκληρώθηκε με συζήτηση κατά την οποία καλύφθηκαν θέματα όπως οι προοπτικές ανάπτυξης του υδρογόνου στη ΝΑ Ευρώπη, ο ρόλος του φυσικού αερίου ενόψει των χαμηλότερων επιπέδων κατανάλωσης που προβλέπονται από τις τρέχουσες πολιτικές της ΕΕ που έχουν στόχο τον περιορισμό της χρήσης ορυκτών καυσίμων,
ο ρόλος του CCUS στην προσπάθεια ελαχιστοποίησης των εκπομπών CO2 καθώς και οι δυσκολίες ενσωμάτωσης υψηλότερης παραγωγής ΑΠΕ λόγω των περιορισμών στο υπάρχον δίκτυο ηλεκτρικής ενέργειας.